Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Jedni mówią, że to postrach wampirów, inni nazywają ją koszmarem pierwszej randki. Kiedy jednak robi się zimno, błyskawicznie wraca do łask. Aromatyczna zupa czosnkowa to przepis idealny na jesień i zimę.
Zupa czosnkowa niejedno ma imię, bo znana jest w wielu różnych krajach. W Hiszpanii to Sopa de Ajo, we Francji Tourin à l'ail, a w Czechach i na Słowacji króluje Česnečka, która jest chyba najbardziej kaloryczną i sycącą wersją tej zupy.
Przez wieki była traktowana nie tylko jako pożywienie, ale przede wszystkim jako domowe lekarstwo. Czosnek uchodził bowiem za naturalne panaceum na wszelkie infekcje i stany zapalne. Dzięki zawartości allicyny oraz związków siarki ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe, pełniąc rolę naturalnego antybiotyku. Zupa czosnkowa jest więc świetnym pomysłem na to, by zatroszczyć się o swoją odporność od kuchni.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Zupa czosnkowa z grzankami
Intensywny aromat, świadczący o wysokiej zawartości cennych olejków eterycznych, bywa jednocześnie jej siłą i słabością. Warto pamiętać, że dodatek natki pietruszki lub liści mięty do posiłku może nieco złagodzić ten efekt. Najważniejsza jest jednak moc, jaką zupa ta wnosi do zimowej diety. Jest to jednak cena, którą warto zapłacić.
Dodatek sera oraz grzanek dodatkowo podkręca smak i wzmacnia sytość. Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, możesz dorzucić do zupy czosnkowej również odrobinę chilli.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu lub rosołu,
- 8-10 ząbków czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 płaska łyżka majeranki,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta chilli lub ostrej papryki.
Do podania:
- grzanki z czerstwego chleba,
- starty ser żółty (np. Ementaler lub Gouda).
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz.
- Sześć ząbków lekko zgnieć (nie siekaj) i wrzuć do bulionu.
- Gotuj bulion przez około 15 minut. Wyjmij zgniecione ząbki.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu lub maśle na dużej patelni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodaj nieco masła lub oleju.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Gotuj, aż będą miękkie.
- Przełóż boczek i cebulę do zupy. Dodaj majeranek, ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Pozostałe 2-4 surowe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do gorącej zupy pod koniec gotowania. Dzięki temu czosnek zachowa najwięcej swoich zdrowotnych właściwości i ostrości.
Zupę podawaj na gorąco, posypaną dużą ilością startego sera i świeżymi, chrupiącymi grzankami. Smacznego!