Kotlety z kani są sflaczałe, a nie jędrne i chrupiące? Na pewno popełniasz jeden błąd

Widok dorodnych kapeluszy cieszy każdego grzybiarza. To prawdziwy rarytas, który najczęściej zamienia się w pyszne kotlety w chrupiącej panierce. Obróbka pozornie wydaje się być prosta, jednak trzeba pamiętać o jednej bardzo ważne rzeczy.

W lasach jest wysyp kani!W lasach jest wysyp kani!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pewno nie raz zdarzyło ci się przygotować kotlety z kani, które zamiast być chrupiącymi i apetycznymi, po usmażeniu okazały się miękkie i mało atrakcyjne. Na samą myśl robi się smutno, bo żal marnować godziny spędzone w lesie i piękne okazy. Łatwo można tego uniknąć, pamiętając o bardzo ważne rzeczy w trakcie czyszczenia grzybów. To właśnie tutaj tkwi cały szkopuł, by zrobić to umiejętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Więcej w lesie śmieci czy grzybów? Sprawdziliśmy

Jak oczyścić kanie?

Na sezon grzybowy wszyscy czekali ze zniecierpliwieniem. Kanie są jednym z najbardziej lubianych przez Polaków gatunków grzybów i nic w tym dziwnego, bo ich delikatny smak i ciekawa struktura świetnie sprawdzają się w wielu przepisach. Jednak nawet najpiękniejsza, świeża i dorodna kania w wyniku niewłaściwej obróbki może stracić to, co w niej najlepsze. A przecież nie ma nic smaczniejszego niż smażona kania w chrupiącej panierce.

Smażona kania- Pyszności
Smażona kania- Pyszności © Canva

Panierka lubi czasem odpadać od grzybów, psując cały efekt. To wina zbyt duże wilgotności, ale można tego uniknąć. Wielu z nas myje kanie pod bieżącą wodą, myśląc, że to najlepszy sposób na ich oczyszczenie. Niestety, grzyby te chłoną wodę jak gąbka, co sprawia, że po usmażeniu są miękkie i mało apetyczne.

Tak zrobisz najlepsze kanie

Delikatnie potrząśnij kapeluszami, aby pozbyć się większych zanieczyszczeń, takich jak igły czy kawałki liści. Możesz też użyć miękkiej szczoteczki do warzyw, aby usunąć bardziej przylegające zabrudzenia. Pamiętaj, że kanie są delikatne.

Sparzam kanie, aby miały odpowiednią teksturę
Sparzam kanie, aby miały odpowiednią teksturę © Pyszności

Pamiętaj, aby nie moczyć grzybów bezpośrednio w wodzie – to sprawi, że staną się nasiąknięte i mniej chrupiące po usmażeniu. Wilgotna ściereczka wystarczy, aby usunąć drobne zabrudzenia. Unikaj jednak moczenia, ponieważ grzyby chłoną wodę jak gąbka. Na koniec możesz przetrzeć je dodatkowo ręcznikiem papierowym, by pozbyć się wilgoci.

Smażenie kani

Gdy grzyby są już suche, można zabrać się za smażenie. Kapelusze obtocz w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Moc panika nie może być też zbyt duża, by nie przypalić panierki. Po usmażeniu odsącz kapelusze z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia