Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną
Chrupiące kąski z kurczaka to danie, które zawsze ze stołu znika jako pierwsze. W tym przepisie kawałki kurczaka otulone są wiórkami kokosowymi, a i zamiast klasycznego dipu mamy coś zupełnie innego.
08.10.2024 08:10
Złocisto-brązowe i chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku paski z kurczaka to hit każdej imprezy. Wiórki kokosowe świetnie sprawdzają się jako zamiennik klasycznej panierki. Obok nich na talerzu gości też pyszny dip ananasowy z dodatkiem miodu i płatków chilli. Daj się zaskoczyć wyjątkowym smakiem i przygotuj stripsy inne niż zawsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dip ananasowy
Nuggetsy i stripsy wymagają odpowiedniego otoczenia. Pomysłów na dipy jest cała masa, ale do kokosowych kąsków świetnie sprawdzi się sos ananasowy. Bazą jest oczywiście ananas i majonez, a słodki smak dodatkowo wydobywa porcja miodu. Aby nie było zbyt słodko, nie mogło zabraknąć pikantnego akcentu pod postacią płatków chilli.
Kokosowe stripsy z kurczakiem
Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację, a podane na imprezie znikną ze stołu w mgnieniu oka. Kokosowa panierka z wiórków to świetna alternatywa dla bułki tartej, panko czy też płatków kukurydzianych.
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 g wiórków kokosowych.
Dip ananasowy:
- 160 g ananasa,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1/2 cytryny - sok.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w paski. Przełóż do miski, dodaj curry, sól, pieprz i wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Krok 2. Przejdź do sosu. Zblenduj kawałki ananasa z majonezem, miodem, płatkami chilli, sokiem z cytryny lub limonki oraz solą i przelej do miseczki.
Krok 3. Do miski wbij jajka i wymieszaj je wraz z mąką, do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe. Zanurzaj kawałki kurczaka najpierw w masie jajek, a następnie obtaczaj dokładnie w wiórkach kokosowych.
Krok 4. Tak przygotowane kąski kurczaka smaż w głębokim, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po usmażeniu odłóż na kawałek ręcznika papierowego, Możesz je również upiec we frytkownicy beztłuszczowej.
Krok 5. Usmażone kawałki kurczaka w kokosowej panierce podaj z przygotowanym sosem ananasowym. Smacznego!