Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Chrupiące kąski z kurczaka to danie, które zawsze ze stołu znika jako pierwsze. W tym przepisie kawałki kurczaka otulone są wiórkami kokosowymi, a i zamiast klasycznego dipu mamy coś zupełnie innego.

Kokosowe stripsy z kurczakaKokosowe stripsy z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Złocisto-brązowe i chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku paski z kurczaka to hit każdej imprezy. Wiórki kokosowe świetnie sprawdzają się jako zamiennik klasycznej panierki. Obok nich na talerzu gości też pyszny dip ananasowy z dodatkiem miodu i płatków chilli. Daj się zaskoczyć wyjątkowym smakiem i przygotuj stripsy inne niż zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Dip ananasowy

Nuggetsy i stripsy wymagają odpowiedniego otoczenia. Pomysłów na dipy jest cała masa, ale do kokosowych kąsków świetnie sprawdzi się sos ananasowy. Bazą jest oczywiście ananas i majonez, a słodki smak dodatkowo wydobywa porcja miodu. Aby nie było zbyt słodko, nie mogło zabraknąć pikantnego akcentu pod postacią płatków chilli.

Dip świetnie pasuje do kurczaka
Dip świetnie pasuje do kurczaka © Pyszności

Kokosowe stripsy z kurczakiem

Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację, a podane na imprezie znikną ze stołu w mgnieniu oka. Kokosowa panierka z wiórków to świetna alternatywa dla bułki tartej, panko czy też płatków kukurydzianych.

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Dip ananasowy:

  • 160 g ananasa,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1/2 cytryny - sok.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w paski. Przełóż do miski, dodaj curry, sól, pieprz i wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły mięso.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Przejdź do sosu. Zblenduj kawałki ananasa z majonezem, miodem, płatkami chilli, sokiem z cytryny lub limonki oraz solą i przelej do miseczki.

Dip ananasowy
Dip ananasowy © Pyszności

Krok 3. Do miski wbij jajka i wymieszaj je wraz z mąką, do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe. Zanurzaj kawałki kurczaka najpierw w masie jajek, a następnie obtaczaj dokładnie w wiórkach kokosowych.

Wiórki kokosowe pełnią rolę panierki
Wiórki kokosowe pełnią rolę panierki © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane kąski kurczaka smaż w głębokim, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po usmażeniu odłóż na kawałek ręcznika papierowego, Możesz je również upiec we frytkownicy beztłuszczowej.

Stripsy powinny być rumiane
Stripsy powinny być rumiane © Pyszności

Krok 5. Usmażone kawałki kurczaka w kokosowej panierce podaj z przygotowanym sosem ananasowym. Smacznego!

Kokosowe stripsy z kurczaka
Kokosowe stripsy z kurczaka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat