WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Nie wyrzucam, a robię pyszne kotlety. Dzieci zjadają szybciej niż schabowe czy mielone

W kuchni dobrej gospodyni nie tylko nic się nie zmarnuje, ale jeszcze zyska przy tym zupełnie nowe życie. Tak jest w przypadku ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. W kilka chwil zamieniam je w pyszne kotlety ziemniaczane, których smak podkręcają proste dodatki. Zajadają się nimi dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To najlepszy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Kotlety ziemniaczane w panierce - PysznościKotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zostały ci ziemniaki z obiadu lub szukasz inspiracji na proste danie bez mięsa? Ten przepis sprawdzi się znakomicie. Diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj skrywa się w panierce. Nie jest to bowiem klasyczna bułka tarta ani coraz popularniejsza japońska panko, a pyszna mieszanka orzechów i parmezanu. To proste danie zrobi wrażenie na domownikach, ale sprawdzi się również na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Kotlety ziemniaczane w orzechowej panierce

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - kotlety ziemniaczane to danie, które pokocha każdy. A w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i orzechami tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich © Adobe Stock

Są sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Oprócz pieczarek możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak cebula, papryka czy cukinia. Podać je można z sosem czosnkowym czy też ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z liściem laurowym. Po ostudzeniu zmiel, przepuść przez praskę lub rozgnieć na purée. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Zeszklij z cebulą na oleju.
  3. Do ostudzonych pieczarek dodaj posiekaną miętę, sól oraz pieprz. Możesz je również doprawić odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku.
  4. Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wyrób elastyczne ciasto.
  5. Formuj kulki, spłaszczaj, dodawaj farsz i ponownie formuj kotlety.
  6. Obtocz kotlety w mieszance orzechów i parmezanu.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.

Podaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej na ciepło. Połączenie delikatnych ziemniaków, aromatycznych pieczarek i chrupiącej panierki pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać