Nie wyrzucam, a robię pyszne kotlety. Dzieci zjadają szybciej niż schabowe czy mielone
W kuchni dobrej gospodyni nie tylko nic się nie zmarnuje, ale jeszcze zyska przy tym zupełnie nowe życie. Tak jest w przypadku ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. W kilka chwil zamieniam je w pyszne kotlety ziemniaczane, których smak podkręcają proste dodatki. Zajadają się nimi dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To najlepszy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.
16.09.2024 11:24
Zostały ci ziemniaki z obiadu lub szukasz inspiracji na proste danie bez mięsa? Ten przepis sprawdzi się znakomicie. Diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj skrywa się w panierce. Nie jest to bowiem klasyczna bułka tarta ani coraz popularniejsza japońska panko, a pyszna mieszanka orzechów i parmezanu. To proste danie zrobi wrażenie na domownikach, ale sprawdzi się również na specjalne okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety ziemniaczane w orzechowej panierce
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - kotlety ziemniaczane to danie, które pokocha każdy. A w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i orzechami tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Są sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Oprócz pieczarek możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak cebula, papryka czy cukinia. Podać je można z sosem czosnkowym czy też ulubioną surówką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- kilka listków świeżej mięty,
- sól, pieprz do smaku,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
- 4 łyżki parmezanu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z liściem laurowym. Po ostudzeniu zmiel, przepuść przez praskę lub rozgnieć na purée. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
- Pieczarki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Zeszklij z cebulą na oleju.
- Do ostudzonych pieczarek dodaj posiekaną miętę, sól oraz pieprz. Możesz je również doprawić odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku.
- Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wyrób elastyczne ciasto.
- Formuj kulki, spłaszczaj, dodawaj farsz i ponownie formuj kotlety.
- Obtocz kotlety w mieszance orzechów i parmezanu.
- Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.
Podaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej na ciepło. Połączenie delikatnych ziemniaków, aromatycznych pieczarek i chrupiącej panierki pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!