PrzepisDania bezmięsneNie wyrzucam, a robię pyszne kotlety. Dzieci zjadają szybciej niż schabowe czy mielone

Nie wyrzucam, a robię pyszne kotlety. Dzieci zjadają szybciej niż schabowe czy mielone

Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Kotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.09.2024 11:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W kuchni dobrej gospodyni nie tylko nic się nie zmarnuje, ale jeszcze zyska przy tym zupełnie nowe życie. Tak jest w przypadku ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. W kilka chwil zamieniam je w pyszne kotlety ziemniaczane, których smak podkręcają proste dodatki. Zajadają się nimi dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To najlepszy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Zostały ci ziemniaki z obiadu lub szukasz inspiracji na proste danie bez mięsa? Ten przepis sprawdzi się znakomicie. Diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj skrywa się w panierce. Nie jest to bowiem klasyczna bułka tarta ani coraz popularniejsza japońska panko, a pyszna mieszanka orzechów i parmezanu. To proste danie zrobi wrażenie na domownikach, ale sprawdzi się również na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety ziemniaczane w orzechowej panierce

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - kotlety ziemniaczane to danie, które pokocha każdy. A w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i orzechami tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich© Adobe Stock

Są sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Oprócz pieczarek możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak cebula, papryka czy cukinia. Podać je można z sosem czosnkowym czy też ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z liściem laurowym. Po ostudzeniu zmiel, przepuść przez praskę lub rozgnieć na purée. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Zeszklij z cebulą na oleju.
  3. Do ostudzonych pieczarek dodaj posiekaną miętę, sól oraz pieprz. Możesz je również doprawić odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku.
  4. Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wyrób elastyczne ciasto.
  5. Formuj kulki, spłaszczaj, dodawaj farsz i ponownie formuj kotlety.
  6. Obtocz kotlety w mieszance orzechów i parmezanu.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.

Podaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej na ciepło. Połączenie delikatnych ziemniaków, aromatycznych pieczarek i chrupiącej panierki pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także