Nie wyrzucam, a robię pyszne kotlety. Dzieci zjadają szybciej niż schabowe czy mielone

W kuchni dobrej gospodyni nie tylko nic się nie zmarnuje, ale jeszcze zyska przy tym zupełnie nowe życie. Tak jest w przypadku ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. W kilka chwil zamieniam je w pyszne kotlety ziemniaczane, których smak podkręcają proste dodatki. Zajadają się nimi dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To najlepszy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Kotlety ziemniaczane w panierce - PysznościKotlety ziemniaczane w panierce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zostały ci ziemniaki z obiadu lub szukasz inspiracji na proste danie bez mięsa? Ten przepis sprawdzi się znakomicie. Diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj skrywa się w panierce. Nie jest to bowiem klasyczna bułka tarta ani coraz popularniejsza japońska panko, a pyszna mieszanka orzechów i parmezanu. To proste danie zrobi wrażenie na domownikach, ale sprawdzi się również na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Kotlety ziemniaczane w orzechowej panierce

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - kotlety ziemniaczane to danie, które pokocha każdy. A w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i orzechami tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich
Kotlety ziemniaczane z twarogiem smakują podobnie do pierogów ruskich © Adobe Stock

Są sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Oprócz pieczarek możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak cebula, papryka czy cukinia. Podać je można z sosem czosnkowym czy też ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z liściem laurowym. Po ostudzeniu zmiel, przepuść przez praskę lub rozgnieć na purée. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Zeszklij z cebulą na oleju.
  3. Do ostudzonych pieczarek dodaj posiekaną miętę, sól oraz pieprz. Możesz je również doprawić odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku.
  4. Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wyrób elastyczne ciasto.
  5. Formuj kulki, spłaszczaj, dodawaj farsz i ponownie formuj kotlety.
  6. Obtocz kotlety w mieszance orzechów i parmezanu.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru.

Podaj z ulubionymi dodatkami, najlepiej na ciepło. Połączenie delikatnych ziemniaków, aromatycznych pieczarek i chrupiącej panierki pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟