PrzepisObiadMagda Gessler robi najlepsze kotlety mielone. Dzięki 1 czynności są soczyste wewnątrz, a ich skórka chrupiąca

Magda Gessler robi najlepsze kotlety mielone. Dzięki 1 czynności są soczyste wewnątrz, a ich skórka chrupiąca

Mielone Magdy Gessler - Pyszności
Mielone Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

16.09.2024 09:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na mielone babci ustawiały się kolejki. Gdy przyszła pora dorosnąć, samemu trzeba było zabrać się za robienie kotletów. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, to nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Wie o tym Magda Gessler, która zwraca uwagę na jeden istotny szczegół.

Magda Gessler chętnie dzieli się wskazówkami, jak udoskonalić domowe gotowanie. Jak na promotorkę polskiej kuchni przystało, nie mogła przejść obojętnie obok kotletów mielonych. Wskazała, jak dzięki kilku prostym trikom stworzyć niezwykle soczyste i aromatyczne danie mielone, nawet jeśli daleko ci do szefa kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone Magdy Gessler

Najczęściej podaje się je w towarzystwie ziemniaków i buraczków, chociaż każdy dodatkowo może wybrać wedle uznania. Sercem tego obiadu są jednak kotlety mielone, które powinny zachwycać chrupką skórką i soczystym wnętrzem. Wiele osób ma jednak z nimi problem, narzekając na wysuszone i niesmaczne wióry. Z pomocą dla amatorów przychodzi Magda Gessler.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności© Canva | graletta

Sekret soczystych i puszystych kotletów mielonych według Magdy Gessler tkwi w nietypowym składniku - mocno schłodzonej wodzie gazowanej. Dzięki niej mięso staje się bardziej napowietrzone, co przekłada się na wyjątkową delikatność i soczystość kotletów podczas jedzenia. Wystarczy dodać kilka łyżeczek na pół kilograma mięsa, by osiągnąć ten efekt. Gwiazda stacji TVN poleca również, by sięgnąć po dwa rodzaje mięsa, a cebulkę podsmażyć na maśle, zanim dodamy ją do masy. Do tego namoczona bułka i kotlety mielone stają się idealnie puszyste i soczyste.

Składniki:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 kajzerki,
  • 100 ml mleka,
  • 3 łyżki wody gazowanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz kajzerkę w mleku, a następnie dokładnie odciśnij.
  2. Posiekaną cebulę podsmaż na maśle do uzyskania złocistego koloru.
  3. W misce wymieszaj mięso mielone, rozmoczoną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
  4. Z przygotowanej masy formuj kotlety.
  5. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.

Bąbelki powietrza uwięzione w mięsie podczas smażenia sprawiają, że kotlety są delikatne i aromatyczne. Ten trik zdecydowanie działa i poprawia smak mielonych. Smacznego!

przepisporadyMagda Gessler