Magda Gessler robi najlepsze kotlety mielone. Dzięki 1 czynności są soczyste wewnątrz, a ich skórka chrupiąca
Na mielone babci ustawiały się kolejki. Gdy przyszła pora dorosnąć, samemu trzeba było zabrać się za robienie kotletów. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, to nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Wie o tym Magda Gessler, która zwraca uwagę na jeden istotny szczegół.
16.09.2024 09:26
Magda Gessler chętnie dzieli się wskazówkami, jak udoskonalić domowe gotowanie. Jak na promotorkę polskiej kuchni przystało, nie mogła przejść obojętnie obok kotletów mielonych. Wskazała, jak dzięki kilku prostym trikom stworzyć niezwykle soczyste i aromatyczne danie mielone, nawet jeśli daleko ci do szefa kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone Magdy Gessler
Najczęściej podaje się je w towarzystwie ziemniaków i buraczków, chociaż każdy dodatkowo może wybrać wedle uznania. Sercem tego obiadu są jednak kotlety mielone, które powinny zachwycać chrupką skórką i soczystym wnętrzem. Wiele osób ma jednak z nimi problem, narzekając na wysuszone i niesmaczne wióry. Z pomocą dla amatorów przychodzi Magda Gessler.
Sekret soczystych i puszystych kotletów mielonych według Magdy Gessler tkwi w nietypowym składniku - mocno schłodzonej wodzie gazowanej. Dzięki niej mięso staje się bardziej napowietrzone, co przekłada się na wyjątkową delikatność i soczystość kotletów podczas jedzenia. Wystarczy dodać kilka łyżeczek na pół kilograma mięsa, by osiągnąć ten efekt. Gwiazda stacji TVN poleca również, by sięgnąć po dwa rodzaje mięsa, a cebulkę podsmażyć na maśle, zanim dodamy ją do masy. Do tego namoczona bułka i kotlety mielone stają się idealnie puszyste i soczyste.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/2 kajzerki,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżki wody gazowanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- 50 ml oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Namocz kajzerkę w mleku, a następnie dokładnie odciśnij.
- Posiekaną cebulę podsmaż na maśle do uzyskania złocistego koloru.
- W misce wymieszaj mięso mielone, rozmoczoną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
- Z przygotowanej masy formuj kotlety.
- Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Bąbelki powietrza uwięzione w mięsie podczas smażenia sprawiają, że kotlety są delikatne i aromatyczne. Ten trik zdecydowanie działa i poprawia smak mielonych. Smacznego!