Magda Gessler robi najlepsze kotlety mielone. Dzięki 1 czynności są soczyste wewnątrz, a ich skórka chrupiąca

Na mielone babci ustawiały się kolejki. Gdy przyszła pora dorosnąć, samemu trzeba było zabrać się za robienie kotletów. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, to nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Wie o tym Magda Gessler, która zwraca uwagę na jeden istotny szczegół.

Mielone Magdy Gessler - PysznościMielone Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Magda Gessler chętnie dzieli się wskazówkami, jak udoskonalić domowe gotowanie. Jak na promotorkę polskiej kuchni przystało, nie mogła przejść obojętnie obok kotletów mielonych. Wskazała, jak dzięki kilku prostym trikom stworzyć niezwykle soczyste i aromatyczne danie mielone, nawet jeśli daleko ci do szefa kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Kotlety mielone Magdy Gessler

Najczęściej podaje się je w towarzystwie ziemniaków i buraczków, chociaż każdy dodatkowo może wybrać wedle uznania. Sercem tego obiadu są jednak kotlety mielone, które powinny zachwycać chrupką skórką i soczystym wnętrzem. Wiele osób ma jednak z nimi problem, narzekając na wysuszone i niesmaczne wióry. Z pomocą dla amatorów przychodzi Magda Gessler.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Canva | graletta

Sekret soczystych i puszystych kotletów mielonych według Magdy Gessler tkwi w nietypowym składniku - mocno schłodzonej wodzie gazowanej. Dzięki niej mięso staje się bardziej napowietrzone, co przekłada się na wyjątkową delikatność i soczystość kotletów podczas jedzenia. Wystarczy dodać kilka łyżeczek na pół kilograma mięsa, by osiągnąć ten efekt. Gwiazda stacji TVN poleca również, by sięgnąć po dwa rodzaje mięsa, a cebulkę podsmażyć na maśle, zanim dodamy ją do masy. Do tego namoczona bułka i kotlety mielone stają się idealnie puszyste i soczyste.

Składniki:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 kajzerki,
  • 100 ml mleka,
  • 3 łyżki wody gazowanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz kajzerkę w mleku, a następnie dokładnie odciśnij.
  2. Posiekaną cebulę podsmaż na maśle do uzyskania złocistego koloru.
  3. W misce wymieszaj mięso mielone, rozmoczoną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
  4. Z przygotowanej masy formuj kotlety.
  5. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.

Bąbelki powietrza uwięzione w mięsie podczas smażenia sprawiają, że kotlety są delikatne i aromatyczne. Ten trik zdecydowanie działa i poprawia smak mielonych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej