PrzepisProste przepisyPrzysmak kawalera robi się bardzo szybko. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Przysmak kawalera robi się bardzo szybko. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Przysmak kawalera sprawdzi się zarówno na obiad, jak i śniadanie
Przysmak kawalera sprawdzi się zarówno na obiad, jak i śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | armcreation

16.09.2024 06:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie każdy bohater nosi pelerynę, ale osoba, która stworzyła po raz pierwszy przysmak kawalera, z pewnością powinna zostać czymś uhonorowana. To jedno z niewielu dań, które przyjmie dosłownie wszystko (pojawia się więc pole na tzw. czyszczenie lodówki), dobrze smakuje, a wymaga jedynie nieprzypalenia. Brzmi nieźle, prawda?

Przysmak kawalera aż prosi się o przygotowanie, kiedy pomysłu na obiad brak, lodówka od dawna wymaga opróżnienia z resztek, a głodomory nie są w stanie poczekać dłużej niż kilkanaście minut na coś ciepłego. To ratunek nie tylko dla głodnego kawalera, ale każdego cierpiącego na deficyt czasu i chcącego zapełnić żołądek. Wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przysmak kawalera, czyli coś z niczego. Tak wyczyścisz lodówkę

Nazwa dania wzięła się z prostoty jego wykonania. Oczywiście nie każdy kawaler to osoba pozbawiona kulinarnych umiejętności, ale wszyscy ci, którym brakuje nieco obycia przy garnkach i patelniach, mogą bez problemu załapać za ten przepis. Przysmak kawalera tak naprawdę zrobi się sam. Wyzwaniem jest tylko to, by niczego nie przypalić.

Przysmak kawalera, poza tym, że zapełni żołądek kawalera, sprawdzi się też jako awaryjne danie z tego, co w lodówce od dawna prosi się o zużycie. Jeśli więc planujesz pozbyć się resztek z chłodziarki, złap za patelnię i przygotuj własną wersję tego przysmaku.

Przysmak kawalera to sposób na wyczyszczenie lodówki
Przysmak kawalera to sposób na wyczyszczenie lodówki © Canva | arfo

Przysmak kawalera. Przepis

Składniki:

  • 1 pomidor,
  • 1 mała cebula,
  • 4 jajka,
  • 1 laska ulubionej kiełbasy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • cebula dymka.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie przysmaku kawalera możesz rozpocząć od sprzenia pomidora i obrania go ze skórki (lub po prostu obrania go za pomocą obieraczki z ząbkami), jeśli przeszkadza ci jej obecność. Możesz też pominąć tę czynność i pokroić pomidory w dużą kostkę.
  2. Dymkę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplastry, cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną kiełbasę. Smaż całość na średnim ogniu, aż kiełbasa nabierze rumieńców. Następnie dorzuć cebulę i smaż nadal, dopóki cebula się zeszkli. Wtedy dodaj pomidory, a na końcu, kiedy składniki będą już dobrze podsmażone, dodaj czosnek. Zamieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Składniki rozłóż równomiernie na całej patelni i na nie wybij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Duś w ten sposób całość, bez mieszania, aż jajka na wierzchu uzyskają pożądaną konsystencję.
  5. Gotowe danie dodatkowo dopraw, jeśli będzie taka potrzeba, a przed podaniem posyp posiekaną dymką.
  6. Serwuj z chlebem lub opiekanymi ziemniakami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także