Czwarta strona tarki ułatwia gotowanie. Mało kto wie, jak jej używać

Czy wiesz, do czego służą poszczególne strony ręcznej tarki kuchennej? Zwykle mamy do czynienia z czterema różnymi ostrzami: trzema tzw. oczkami oraz jedną stroną z podłużnymi i wąskimi nożami. Te ostatnie mogą ułatwić gotowanie jak żadne inne. Mimo to wiele osób nadal nie wie, do czego służą.

Do czego służy czwarta strona tarki? Do czego służy czwarta strona tarki?
Źródło zdjęć: © Canva | wakila

Pamiętajmy jednak, że tarka tarce nierówna, nie każda też posiada cztery ostrza. Są przecież tarki zbudowane na podstawie sześciokąta, a także profesjonalne z demontowanymi ostrzami np. do ścierania korzeni imbiru i oddzielania włókien. Jednak ta podstawowa tarka, którą z pewnością większość z nas ma w kuchennych szafkach i szufladach, oferuje cztery różne "roboczostrony". Do czego służą?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Do czego służą poszczególne strony ręcznej tarki kuchennej?

Mamy drobne oczka, które idealnie nadają się do ścierania skórki cytrusów i twardych serów. Na nich możemy też zetrzeć czosnek, jeśli brak w pobliżu praski, przyprawy w kawałkach, a miękkie składniki można przeobrazić w purée. Następnie mamy średnie oka. Na nich ścieramy marchew na surówkę, imbir do sałatek oraz ziemniaki do placków ziemniaczanych. Bardzo grube oczka, doskonale znane ze swojej uniwersalności, wykorzystujemy do ścierania jajek na pastę jajeczną, warzyw do przygotowania placuszków czy surówek, a także serów itd.

Pozostaje jeszcze jedna strona tarki - z podłużnymi wąskimi oczkami. Nie korzystamy z niej tak często jak ze strony z grubymi oczkami, mimo że drzemie w niej spory potencjał. Tarką tą powinni zainteresować się zwłaszcza fani chipsów - czy to ziemniaczanych, czy buraczanych lub innych warzywnych. Czwarta strona tartki służy bowiem do szatkowania w długie i cienkie paski. Działa jak mandolina.

Do czego służy wąski, podłużne ostrze przy ręcznej tarce?
Do czego służy wąski, podłużne ostrze przy ręcznej tarce? © Canva | Sergnester

Strona do szatkowania jest tępa. Jak naostrzyć ręczną tarkę?

Dzięki czwartej stronie tarki do szatkowania uzyskamy cienkie plasterki ziemniaków na chipsy, ogórków na mizerię czy kapusty do surówki lub słoików. Zanim jednak przystąpisz do pracy, upewnij się, że oczka są dobrze naostrzone. Co jeśli okaże się, że czwarta strona do szatkowania nie spełnia oczekiwań i miażdży warzywa, zamiast wykrajać z nich piękne plastry?

Dobra wiadomość jest taka, że tartkę można naostrzyć w domu. Nie potrzeba do tego specjalistycznego sprzętu ani skomplikowanych technik. Wystarczy wykorzystać tani papier ścierny o dwóch gradacjach: 240 oraz 800. Ustaw tarkę na desce i przytrzymaj ją jedną ręką, podczas gdy drugą przesuwaj papier ścierny po całej jej powierzchni. Na początku stosuj papier o niższej gradacji, wykonując ruchy góra-dół. Po wykonaniu około 30 takich manewrów zmień papier na wyższą gradację i powtórz proces, pocierając tarkę kilkanaście razy.

Wybrane dla Ciebie
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟