Dodaj łyżkę do gotującego się rosołu. Wydobędzie z mięsa wszystko, co najlepsze

Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas. Latem często jednak odpuszczamy jej gotowanie na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można do niej wrócić. Wielu z nas już tęskni za smakiem rosołu. Może w tym sezonie wypróbujesz dodatek do niego, który polecają szefowie kuchni, a wciąż wydaje się zaskakujący.

Ten dodatek do rosołu zmienia jego jakość. Ten dodatek do rosołu zmienia jego jakość.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Rosół gotuje się w prawie każdym domu, ale znaleźć dwa takie same pewnie byłoby trudno. Każdy z nas przygotowuje go nieco inaczej. I nie ma się co dziwić, bo liczy się tu każdy szczegół. Ten dodatek też może wydawać się takim szczegółem, ale znacząco wpływa na smak tej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Blisko ideału

Podstawą sukcesu jest dobór wysokiej jakości mięsa, najlepiej kilku rodzajów, takich jak wołowina, kurczak czy gęsina. Równie ważne są warzywa – marchew, pietruszka, seler i por, które nadają bulionowi głębi smaku i aromatu. Niezbędne są również przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy lubczyk, które dopełniają kompozycję smakową.

Szefowie kuchni polecają dodać do rosołu ocet

Doświadczeni kucharze niejednokrotnie wskazują, że sekretem głębokiego smaku rosołu jest dodanie łyżki octu na początku gotowania. Ocet wydobywa intensywne walory smakowe z mięsa i kości, szczególnie cenione przez miłośników wyrazistych bulionów. Istotne jest, że ocet nie wpływa na kwasowość zupy, gdyż neutralizuje się podczas długiego gotowania. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością – jedna łyżka jest wystarczająca.

Jaki wybrać ocet do rosołu?

Nie każdy ocet nadaje się do rosołu. Najlepszym wyborem będzie ocet wysokiej jakości, niezależnie czy będzie to ocet jabłkowy, ryżowy czy spirytusowy. Każdy z nich spełni swoją rolę w wydobywaniu głębokiego, mięsnego aromatu, bo zawiera kwas, który potęguje mięsny aromat.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem