Podałam rosół z całkowicie nietypowym dodatkiem. Teściowa zrobiła wielkie oczy, ale później zajadała ze smakiem

Często przykładamy dużą wagą do rosołu, a trochę zapominamy o dodatkach. Myślimy, że nie ma co się nad nimi długo zastanawiać, przecież wystarczy ugotować makaron. Prawda, ale nie do końca. Popularne kluski to nie jest jedyny dodatek, z którym można podać rosół.

Domowy rosół z dodatkamiDomowy rosół z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FATHOM
Dorota Gepert

W każdą niedzielę podajesz swoim bliskim rosół? Nie ma co zmieniać tego przyzwyczajenia, ale od czasu do czasu można postawić na inne dodatki. Sprawią, że zupa nabierze trochę innego charakteru. Rodzina może być na początku zaskoczona, tak jak moja teściowa.

Do rosołu nie tylko makaron

Rosół z cienkimi kluskami to zdecydowanie najbardziej popularna wersja tej zupy. Nasze babcie często robiły makaron w domu, a teraz to już raczej rzadkość. Można kupić dobrej jakości makaron. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, by nie gotować go zbyt długo. Powinien zachować sprężystość. W niektórych domach, a zwłaszcza na Śląsku, popularny jest też rosół z ziemniakami. Należy je ugotować oddzielnie. Niektórzy lubią serwować rosół na sposób niemiecki, czyli z kluskami z cienko pokrojonych naleśników. Z dzieciństwa wiele osób pamięta też kluski lane. To zdecydowanie najszybsza opcja, bo wystarczy roztrzepać jajka z mąką i cienkim strumieniem wlać do gotującego się rosołu. To przysmak najmłodszych, ale nie tylko. Takie kluski często są kojarzone tylko z zupą mleczną, ale warto się do nich przekonać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Kostka z kaszy manny

Jednak dodatki, o których tu wspominam nie zdziwiły mojej teściowej. Postawiłam na jeszcze coś innego. Z kaszy manny przygotowałam kostkę. Kaszę mannę wystarczy ugotować na gęsto w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Dobre proporcje proporcje to: 1/2 l wody, 1/2 szklanki kaszy manny i 1 łyżeczka masła. Ugotowaną masę wylewam cienką warstwą na blachę lub płaskie talerze i pozostawiam do stężenia. Potem kroję kaszę w grubą kostkę i podaję do rosołu.

Kostka na bazie kaszy manny bardzo zasmakowała mojej rodzinie. Dlatego postanowiłam przygotować jeszcze inny dodatek na bazie tego składnika. Kluski z kaszy manny również przygotowuje się bardzo łatwo. Dobrze znać ten przepis, bo świetnie smakują też z sezonowymi owocami na słodko. Truskawki czy maliny do takich klusek sprawdzają się doskonale.

Przepis na kluski z kaszy manny

Składniki:

  • 170 g kaszy manny,
  • 25 g masła,
  • 2 jajka,
  • 90 g śmietany.
  • szczypta soli,
  • drobno posiekany szczypiorek, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij w dużej misce, dodaje do nich miękkie masło. Dokładnie ubij, aż do powstania puszystej masy.
  2. Cały czas mieszając, wsypuj kaszę i dodawaj śmietanę. Dopraw szczyptą soli, dodaj drobno posiekany koperek. Gotowe ciasto odłóż na około 10–15 minut, by kasza napęczniała.
  3. Potem łyżką formuj kluski i gotuj je we wrzącej wodzie. Są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia.
  4. Wyławiaj je łyżką cedzakową i dodawaj do rosołu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy