Podałam rosół z całkowicie nietypowym dodatkiem. Teściowa zrobiła wielkie oczy, ale później zajadała ze smakiem

Często przykładamy dużą wagą do rosołu, a trochę zapominamy o dodatkach. Myślimy, że nie ma co się nad nimi długo zastanawiać, przecież wystarczy ugotować makaron. Prawda, ale nie do końca. Popularne kluski to nie jest jedyny dodatek, z którym można podać rosół.

Domowy rosół z dodatkamiDomowy rosół z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FATHOM
Dorota Gepert

W każdą niedzielę podajesz swoim bliskim rosół? Nie ma co zmieniać tego przyzwyczajenia, ale od czasu do czasu można postawić na inne dodatki. Sprawią, że zupa nabierze trochę innego charakteru. Rodzina może być na początku zaskoczona, tak jak moja teściowa.

Do rosołu nie tylko makaron

Rosół z cienkimi kluskami to zdecydowanie najbardziej popularna wersja tej zupy. Nasze babcie często robiły makaron w domu, a teraz to już raczej rzadkość. Można kupić dobrej jakości makaron. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, by nie gotować go zbyt długo. Powinien zachować sprężystość. W niektórych domach, a zwłaszcza na Śląsku, popularny jest też rosół z ziemniakami. Należy je ugotować oddzielnie. Niektórzy lubią serwować rosół na sposób niemiecki, czyli z kluskami z cienko pokrojonych naleśników. Z dzieciństwa wiele osób pamięta też kluski lane. To zdecydowanie najszybsza opcja, bo wystarczy roztrzepać jajka z mąką i cienkim strumieniem wlać do gotującego się rosołu. To przysmak najmłodszych, ale nie tylko. Takie kluski często są kojarzone tylko z zupą mleczną, ale warto się do nich przekonać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Kostka z kaszy manny

Jednak dodatki, o których tu wspominam nie zdziwiły mojej teściowej. Postawiłam na jeszcze coś innego. Z kaszy manny przygotowałam kostkę. Kaszę mannę wystarczy ugotować na gęsto w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Dobre proporcje proporcje to: 1/2 l wody, 1/2 szklanki kaszy manny i 1 łyżeczka masła. Ugotowaną masę wylewam cienką warstwą na blachę lub płaskie talerze i pozostawiam do stężenia. Potem kroję kaszę w grubą kostkę i podaję do rosołu.

Kostka na bazie kaszy manny bardzo zasmakowała mojej rodzinie. Dlatego postanowiłam przygotować jeszcze inny dodatek na bazie tego składnika. Kluski z kaszy manny również przygotowuje się bardzo łatwo. Dobrze znać ten przepis, bo świetnie smakują też z sezonowymi owocami na słodko. Truskawki czy maliny do takich klusek sprawdzają się doskonale.

Przepis na kluski z kaszy manny

Składniki:

  • 170 g kaszy manny,
  • 25 g masła,
  • 2 jajka,
  • 90 g śmietany.
  • szczypta soli,
  • drobno posiekany szczypiorek, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij w dużej misce, dodaje do nich miękkie masło. Dokładnie ubij, aż do powstania puszystej masy.
  2. Cały czas mieszając, wsypuj kaszę i dodawaj śmietanę. Dopraw szczyptą soli, dodaj drobno posiekany koperek. Gotowe ciasto odłóż na około 10–15 minut, by kasza napęczniała.
  3. Potem łyżką formuj kluski i gotuj je we wrzącej wodzie. Są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia.
  4. Wyławiaj je łyżką cedzakową i dodawaj do rosołu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło