Prababcia gotowała przez całą wiosnę częściej niż rosół. Dziś mało kto pamięta przepis i smak

Rak szlachetny, czyli nasz rodzimy gatunek, na początku XX w. był na tyle pospolity i łatwo dostępny, że pojawiał się na stołach zarówno w dworach, jak i pod strzechami. Dzisiaj gatunek ten objęty jest ochroną, a przyrządzanie jakichkolwiek potraw z raka odbywa się od wielkiego dzwonu.

Zupa rakowa była niegdyś bardzo częstym gościem na polskich stołach Zupa rakowa była niegdyś bardzo częstym gościem na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupę rakową znam tylko w opowieści. W czasach, kiedy przyrządzała ją moją prababcia, czyli jeszcze na początku XX w., polskie rzeki i jeziora obfitowały w raki, które są rodzajem słodkowodnych skorupiaków. Często nazywane były "barometrem czystości wody", co świadczyło o ich znaczeniu dla ekosystemu. Nie jest zaskakujące, że nasze przodkowie, widząc obfitość tych skorupiaków, zaczęli je łowić i spożywać. Raki były przyrządzane na wiele sposobów, ale najpopularniejszą potrawą była zupa rakowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Gdzie kupić raki?

W przeszłości zupa rakowa była potrawą powszechną, spożywaną zarówno w domach zamożnych, jak i w prostych chłopskich chatach. Było to możliwe dzięki łatwej dostępności raków. Z czasem, ze względu na zanieczyszczenie środowiska, liczebność skorupiaków dramatycznie spadła. Obecnie populacja rodzimych gatunków raka (błotnego i szlachetnego) w polskich wodach utrzymuje się z trudem.

Co warto zaznaczyć, gatunki te są pod ochroną. Oznacza to, że nie wolno ich pozyskiwać ze środowiska naturalnego, a po przypadkowym złowieniu takiego raka należy z powrotem wpuścić go do wody. Poza dwoma rodzimymi gatunkami w Polsce występują również gatunki raków inwazyjnych.

Raki zaczynają pojawiać się coraz częściej w supermarketach i specjalistycznych sklepach z rybami i owocami morza. Można je również kupić w zalewie lub mrożone. Ponadto w Polsce istnieją hodowle raków rodzimych.

Polskie raki są pod ochroną. Chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy zwrócić się do certyfikowanej hodowli
Polskie raki są pod ochroną. Chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy zwrócić się do certyfikowanej hodowli © Pixabay

Jak przygotować zupę rakową?

Tradycyjna zupa rakowa powinna być przygotowana ze świeżych raków. Skorupki rakowe są niezbędne do wykonania tej potrawy, ponieważ z nich pozyskuje się masło rakowe, które jest jednym z głównych składników zupy.

Przygotowanie zupy rakowej zaczyna się od ugotowania jarzynowego wywaru z dodatkiem drobiu. W tym samym czasie raki gotuje się w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru. Po ugotowaniu raki odstawia się do ostygnięcia, a następnie obiera szyjki rakowe, aby odseparować mięso. Resztki, takie jak skorupki, kleszcze i odnóża, suszy się, a następnie tłucze w moździerzu.

Następnie dodaje się je do rondla, dodaje trzy łyżki masła i podgrzewa na wolnym ogniu przez około 15 minut, podlewając od czasu do czasu wcześniej przygotowanym bulionem. Masło rakowe, które powstaje w trakcie gotowania, należy zebrać z wierzchu, a czynność z dolewaniem bulionu (i zbieraniem masła z wierzchu) należy powtórzyć kilkukrotnie. Zebrane masło rakowe łączy się z odcedzonym rosołem i zaprawia śmietaną z mąką. Na koniec do zupy dodaje się mięso z raków i całość ponownie zagotowuje. Zupa rakowa podawana jest ze świeżo posiekanym koprem.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/zupa-rakowa

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀