Prababcia gotowała przez całą wiosnę częściej niż rosół. Dziś mało kto pamięta przepis i smak

Rak szlachetny, czyli nasz rodzimy gatunek, na początku XX w. był na tyle pospolity i łatwo dostępny, że pojawiał się na stołach zarówno w dworach, jak i pod strzechami. Dzisiaj gatunek ten objęty jest ochroną, a przyrządzanie jakichkolwiek potraw z raka odbywa się od wielkiego dzwonu.

Zupa rakowa była niegdyś bardzo częstym gościem na polskich stołach Zupa rakowa była niegdyś bardzo częstym gościem na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupę rakową znam tylko w opowieści. W czasach, kiedy przyrządzała ją moją prababcia, czyli jeszcze na początku XX w., polskie rzeki i jeziora obfitowały w raki, które są rodzajem słodkowodnych skorupiaków. Często nazywane były "barometrem czystości wody", co świadczyło o ich znaczeniu dla ekosystemu. Nie jest zaskakujące, że nasze przodkowie, widząc obfitość tych skorupiaków, zaczęli je łowić i spożywać. Raki były przyrządzane na wiele sposobów, ale najpopularniejszą potrawą była zupa rakowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Gdzie kupić raki?

W przeszłości zupa rakowa była potrawą powszechną, spożywaną zarówno w domach zamożnych, jak i w prostych chłopskich chatach. Było to możliwe dzięki łatwej dostępności raków. Z czasem, ze względu na zanieczyszczenie środowiska, liczebność skorupiaków dramatycznie spadła. Obecnie populacja rodzimych gatunków raka (błotnego i szlachetnego) w polskich wodach utrzymuje się z trudem.

Co warto zaznaczyć, gatunki te są pod ochroną. Oznacza to, że nie wolno ich pozyskiwać ze środowiska naturalnego, a po przypadkowym złowieniu takiego raka należy z powrotem wpuścić go do wody. Poza dwoma rodzimymi gatunkami w Polsce występują również gatunki raków inwazyjnych.

Raki zaczynają pojawiać się coraz częściej w supermarketach i specjalistycznych sklepach z rybami i owocami morza. Można je również kupić w zalewie lub mrożone. Ponadto w Polsce istnieją hodowle raków rodzimych.

Polskie raki są pod ochroną. Chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy zwrócić się do certyfikowanej hodowli
Polskie raki są pod ochroną. Chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy zwrócić się do certyfikowanej hodowli © Pixabay

Jak przygotować zupę rakową?

Tradycyjna zupa rakowa powinna być przygotowana ze świeżych raków. Skorupki rakowe są niezbędne do wykonania tej potrawy, ponieważ z nich pozyskuje się masło rakowe, które jest jednym z głównych składników zupy.

Przygotowanie zupy rakowej zaczyna się od ugotowania jarzynowego wywaru z dodatkiem drobiu. W tym samym czasie raki gotuje się w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru. Po ugotowaniu raki odstawia się do ostygnięcia, a następnie obiera szyjki rakowe, aby odseparować mięso. Resztki, takie jak skorupki, kleszcze i odnóża, suszy się, a następnie tłucze w moździerzu.

Następnie dodaje się je do rondla, dodaje trzy łyżki masła i podgrzewa na wolnym ogniu przez około 15 minut, podlewając od czasu do czasu wcześniej przygotowanym bulionem. Masło rakowe, które powstaje w trakcie gotowania, należy zebrać z wierzchu, a czynność z dolewaniem bulionu (i zbieraniem masła z wierzchu) należy powtórzyć kilkukrotnie. Zebrane masło rakowe łączy się z odcedzonym rosołem i zaprawia śmietaną z mąką. Na koniec do zupy dodaje się mięso z raków i całość ponownie zagotowuje. Zupa rakowa podawana jest ze świeżo posiekanym koprem.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/zupa-rakowa

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione