Takich rarytasów sobie nie żałuj. Chronią m.in. przed otyłością i działają lepiej niż niebieska tabletka
Małże albo się kocha, albo nienawidzi. To obok krewetek najczęściej spożywane owoce morza. Są smaczne i zdrowe, mają wiele właściwości odżywczych. Musimy jednak uważać przy wyborze i przygotowywaniu ich.
10.09.2023 18:20
Owoce morza coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Z biegiem czasu przestaliśmy bać się ich spożywać i przekonaliśmy się, że wcale nie są takie złe. Często zamawiamy dania z nimi w roli głównej w restauracji lub sami je przygotowujemy. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne gotowanie, musimy wiedzieć, jakie produkty wybrać i jak je odpowiednio przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małże to ciekawe owoce morza
Mięczaki te żyją jedynie w wodach, niektóre gatunki preferują akweny słonowodne, inne słodkowodne. Najwięcej żyje w strefie przydennej, blisko brzegów. Niektóre wybierają morskie głębiny. Schowane są w różnokolorowych muszlach, same nie mają głów, szczęk i tarki. Ich ciało składa się z worka trzewiowego i nogi. Niektóre produkują perły, lecz tych małży w naszym Bałtyku nie znajdziemy. Nie są w stanie przyzwyczaić się do zmieniających warunków i giną, gdy wody się zanieczyszczają.
Co musimy wiedzieć? Nie wszystkie gatunki małży są jadalne. Lepiej samodzielnie nie przygotowywać tych, które wyłowimy lub znajdziemy na plaży. Mogą zawierać wiele szkodliwych substancji. Sprawa ta dotyczy przede wszystkim małż z polskich wód. Ponadto wiele gatunków jest pod ochroną.
Gatunki jadalne mięczaków
Najbardziej popularne są przegrzebki (małże św. Jakuba), a także:
- mały omułek jadalny,
- większy omułek śródziemnomorski,
- ostrygi jadalne.
Są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. To właśnie te gatunki najczęściej pojawiają się w różnych restauracjach na całym świecie.
Małże - właściwości odżywcze
Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko z aminokwasami egzogennymi. Małże zawierają też zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są źródłem fluoru, cynku, żelaza, wapnia i magnezu.
Małże są także afrodyzjakiem, a poza tym wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają również odporność i chronią przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Powinny być elementem diety odchudzającej - ze względu na zawartość białka, które redukuje głód.
Jak poznać, czy małże są świeże?
Jest kilka zasad z tym związanych:
- Sprawdź, czy są zamknięte muszle. Jeśli zauważysz, że są otwarte i nie zamykają się przy dotknięciu, lepiej ich nie kupuj. Mięczak nie nadaje się do spożycia.
- Małże bez muszli powinny mieć jasną barwę. Mięso musi być jędrne.
- Zwróć uwagę na zapach.
- Po ugotowaniu lub upieczeniu skorupka winna być otwarta.
Co prawda, możemy spożywać małże na surowo, ale lepiej nie ryzykować. Możemy nabawić się niezbyt przyjemnego zatrucia pokarmowego. Lepiej więc poddać owoce morza obróbce termicznej. Wystarczy, że będziemy je gotować we wrzątku przez 7-10 minut.