Takich rarytasów sobie nie żałuj. Chronią m.in. przed otyłością i działają lepiej niż niebieska tabletka

Małże albo się kocha, albo nienawidzi. To obok krewetek najczęściej spożywane owoce morza. Są smaczne i zdrowe, mają wiele właściwości odżywczych. Musimy jednak uważać przy wyborze i przygotowywaniu ich.

Takich rarytasów sobie nie żałuj. Chronią m.in. przed otyłością i działają lepiej niż niebieska tabletkaOwoce morza są silnymi afrodyzjakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sashka1313
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Owoce morza coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Z biegiem czasu przestaliśmy bać się ich spożywać i przekonaliśmy się, że wcale nie są takie złe. Często zamawiamy dania z nimi w roli głównej w restauracji lub sami je przygotowujemy. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne gotowanie, musimy wiedzieć, jakie produkty wybrać i jak je odpowiednio przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Małże to ciekawe owoce morza

Mięczaki te żyją jedynie w wodach, niektóre gatunki preferują akweny słonowodne, inne słodkowodne. Najwięcej żyje w strefie przydennej, blisko brzegów. Niektóre wybierają morskie głębiny. Schowane są w różnokolorowych muszlach, same nie mają głów, szczęk i tarki. Ich ciało składa się z worka trzewiowego i nogi. Niektóre produkują perły, lecz tych małży w naszym Bałtyku nie znajdziemy. Nie są w stanie przyzwyczaić się do zmieniających warunków i giną, gdy wody się zanieczyszczają.

Małże
Małże © Adobe Stock

Co musimy wiedzieć? Nie wszystkie gatunki małży są jadalne. Lepiej samodzielnie nie przygotowywać tych, które wyłowimy lub znajdziemy na plaży. Mogą zawierać wiele szkodliwych substancji. Sprawa ta dotyczy przede wszystkim małż z polskich wód. Ponadto wiele gatunków jest pod ochroną.

Gatunki jadalne mięczaków

Najbardziej popularne są przegrzebki (małże św. Jakuba), a także:

  • mały omułek jadalny,
  • większy omułek śródziemnomorski,
  • ostrygi jadalne.

Są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. To właśnie te gatunki najczęściej pojawiają się w różnych restauracjach na całym świecie.


Małże - właściwości odżywcze

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko z aminokwasami egzogennymi. Małże zawierają też zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są źródłem fluoru, cynku, żelaza, wapnia i magnezu.

Małże są także afrodyzjakiem, a poza tym wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają również odporność i chronią przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Powinny być elementem diety odchudzającej - ze względu na zawartość białka, które redukuje głód.

Jak poznać, czy małże są świeże?

Jest kilka zasad z tym związanych:

  1. Sprawdź, czy są zamknięte muszle. Jeśli zauważysz, że są otwarte i nie zamykają się przy dotknięciu, lepiej ich nie kupuj. Mięczak nie nadaje się do spożycia.
  2. Małże bez muszli powinny mieć jasną barwę. Mięso musi być jędrne.
  3. Zwróć uwagę na zapach.
  4. Po ugotowaniu lub upieczeniu skorupka winna być otwarta.

Co prawda, możemy spożywać małże na surowo, ale lepiej nie ryzykować. Możemy nabawić się niezbyt przyjemnego zatrucia pokarmowego. Lepiej więc poddać owoce morza obróbce termicznej. Wystarczy, że będziemy je gotować we wrzątku przez 7-10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka