WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Takich rarytasów sobie nie żałuj. Chronią m.in. przed otyłością i działają lepiej niż niebieska tabletka

Małże albo się kocha, albo nienawidzi. To obok krewetek najczęściej spożywane owoce morza. Są smaczne i zdrowe, mają wiele właściwości odżywczych. Musimy jednak uważać przy wyborze i przygotowywaniu ich.

Owoce morza są silnymi afrodyzjakamiOwoce morza są silnymi afrodyzjakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sashka1313
Paulina Hermann

Owoce morza coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Z biegiem czasu przestaliśmy bać się ich spożywać i przekonaliśmy się, że wcale nie są takie złe. Często zamawiamy dania z nimi w roli głównej w restauracji lub sami je przygotowujemy. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne gotowanie, musimy wiedzieć, jakie produkty wybrać i jak je odpowiednio przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Małże to ciekawe owoce morza

Mięczaki te żyją jedynie w wodach, niektóre gatunki preferują akweny słonowodne, inne słodkowodne. Najwięcej żyje w strefie przydennej, blisko brzegów. Niektóre wybierają morskie głębiny. Schowane są w różnokolorowych muszlach, same nie mają głów, szczęk i tarki. Ich ciało składa się z worka trzewiowego i nogi. Niektóre produkują perły, lecz tych małży w naszym Bałtyku nie znajdziemy. Nie są w stanie przyzwyczaić się do zmieniających warunków i giną, gdy wody się zanieczyszczają.

Małże
Małże © Adobe Stock

Co musimy wiedzieć? Nie wszystkie gatunki małży są jadalne. Lepiej samodzielnie nie przygotowywać tych, które wyłowimy lub znajdziemy na plaży. Mogą zawierać wiele szkodliwych substancji. Sprawa ta dotyczy przede wszystkim małż z polskich wód. Ponadto wiele gatunków jest pod ochroną.

Gatunki jadalne mięczaków

Najbardziej popularne są przegrzebki (małże św. Jakuba), a także:

  • mały omułek jadalny,
  • większy omułek śródziemnomorski,
  • ostrygi jadalne.

Są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. To właśnie te gatunki najczęściej pojawiają się w różnych restauracjach na całym świecie.


Małże - właściwości odżywcze

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko z aminokwasami egzogennymi. Małże zawierają też zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są źródłem fluoru, cynku, żelaza, wapnia i magnezu.

Małże są także afrodyzjakiem, a poza tym wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają również odporność i chronią przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Powinny być elementem diety odchudzającej - ze względu na zawartość białka, które redukuje głód.

Jak poznać, czy małże są świeże?

Jest kilka zasad z tym związanych:

  1. Sprawdź, czy są zamknięte muszle. Jeśli zauważysz, że są otwarte i nie zamykają się przy dotknięciu, lepiej ich nie kupuj. Mięczak nie nadaje się do spożycia.
  2. Małże bez muszli powinny mieć jasną barwę. Mięso musi być jędrne.
  3. Zwróć uwagę na zapach.
  4. Po ugotowaniu lub upieczeniu skorupka winna być otwarta.

Co prawda, możemy spożywać małże na surowo, ale lepiej nie ryzykować. Możemy nabawić się niezbyt przyjemnego zatrucia pokarmowego. Lepiej więc poddać owoce morza obróbce termicznej. Wystarczy, że będziemy je gotować we wrzątku przez 7-10 minut.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba