Takich rarytasów sobie nie żałuj. Chronią m.in. przed otyłością i działają lepiej niż niebieska tabletka

Małże albo się kocha, albo nienawidzi. To obok krewetek najczęściej spożywane owoce morza. Są smaczne i zdrowe, mają wiele właściwości odżywczych. Musimy jednak uważać przy wyborze i przygotowywaniu ich.

Owoce morza są silnymi afrodyzjakamiOwoce morza są silnymi afrodyzjakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sashka1313
Paulina Hermann

Owoce morza coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Z biegiem czasu przestaliśmy bać się ich spożywać i przekonaliśmy się, że wcale nie są takie złe. Często zamawiamy dania z nimi w roli głównej w restauracji lub sami je przygotowujemy. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne gotowanie, musimy wiedzieć, jakie produkty wybrać i jak je odpowiednio przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Małże to ciekawe owoce morza

Mięczaki te żyją jedynie w wodach, niektóre gatunki preferują akweny słonowodne, inne słodkowodne. Najwięcej żyje w strefie przydennej, blisko brzegów. Niektóre wybierają morskie głębiny. Schowane są w różnokolorowych muszlach, same nie mają głów, szczęk i tarki. Ich ciało składa się z worka trzewiowego i nogi. Niektóre produkują perły, lecz tych małży w naszym Bałtyku nie znajdziemy. Nie są w stanie przyzwyczaić się do zmieniających warunków i giną, gdy wody się zanieczyszczają.

Małże
Małże © Adobe Stock

Co musimy wiedzieć? Nie wszystkie gatunki małży są jadalne. Lepiej samodzielnie nie przygotowywać tych, które wyłowimy lub znajdziemy na plaży. Mogą zawierać wiele szkodliwych substancji. Sprawa ta dotyczy przede wszystkim małż z polskich wód. Ponadto wiele gatunków jest pod ochroną.

Gatunki jadalne mięczaków

Najbardziej popularne są przegrzebki (małże św. Jakuba), a także:

  • mały omułek jadalny,
  • większy omułek śródziemnomorski,
  • ostrygi jadalne.

Są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i smakowe. To właśnie te gatunki najczęściej pojawiają się w różnych restauracjach na całym świecie.


Małże - właściwości odżywcze

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko z aminokwasami egzogennymi. Małże zawierają też zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego są źródłem fluoru, cynku, żelaza, wapnia i magnezu.

Małże są także afrodyzjakiem, a poza tym wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają również odporność i chronią przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Powinny być elementem diety odchudzającej - ze względu na zawartość białka, które redukuje głód.

Jak poznać, czy małże są świeże?

Jest kilka zasad z tym związanych:

  1. Sprawdź, czy są zamknięte muszle. Jeśli zauważysz, że są otwarte i nie zamykają się przy dotknięciu, lepiej ich nie kupuj. Mięczak nie nadaje się do spożycia.
  2. Małże bez muszli powinny mieć jasną barwę. Mięso musi być jędrne.
  3. Zwróć uwagę na zapach.
  4. Po ugotowaniu lub upieczeniu skorupka winna być otwarta.

Co prawda, możemy spożywać małże na surowo, ale lepiej nie ryzykować. Możemy nabawić się niezbyt przyjemnego zatrucia pokarmowego. Lepiej więc poddać owoce morza obróbce termicznej. Wystarczy, że będziemy je gotować we wrzątku przez 7-10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯