Jedz te owoce regularnie. Zapobiegniesz stłuszczeniu wątroby

Dla zachowania zdrowia wątroby dieta odgrywa kluczową rolę. Jednym z elementów, który może wspomóc nasz narząd w jego funkcjonowaniu, są owoce. Które z nich warto spożywać?

Owoce na targuOwoce na targu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wątroba to narząd, który odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Pełni wiele istotnych funkcji, w tym oczyszczanie ciała z toksyn, metabolizowanie białek, tłuszczów i węglowodanów, regulowanie poziomu cukru we krwi, magazynowanie witamin i niezbędnych pierwiastków, a także wzmacnianie naszej odporności. To właśnie dlatego jest tak istotna dla naszego zdrowia.

Niestety, wątrobę można łatwo uszkodzić. Wiele osób myśli, że głównym wrogiem wątroby jest alkohol, ale to nieprawda. Nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej również mogą przyczynić się do uszkodzenia tego ważnego narządu. To te czynniki często są odpowiedzialne za rozwijającą się niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Jest to poważne schorzenie, które zwiększa ryzyko marskości wątroby, nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych. Na szczęście, na wczesnym etapie zmiany wątrobowe są odwracalne, a odpowiednie leczenie może przywrócić zdrowie.

Owoce jako wsparcie dla wątroby

Aby chronić wątrobę przed uszkodzeniem i wspierać jej pracę, warto regularnie sięgać po owoce, które posiadają wiele korzyści zdrowotnych.

Dzikie jagody to prawdziwe skarby dla wątroby. Są one bogate w antocyjany, które nadają owocom piękny niebiesko-fioletowy kolor. Badania naukowe wykazały, że antocyjany zmniejszają gromadzenie się lipidów w komórkach wątroby, zapobiegają stanom zapalnym i zwalczają wolne rodniki. Dlatego warto regularnie sięgać po te owoce, które mogą wspomóc zdrowie wątroby.

Żurawina to kolejny owoc, który może korzystnie wpłynąć na stan wątroby. Badania wykazały, że żurawina łagodzi objawy insulinooporności i wspiera proces detoksykacji wątroby. Spożywanie całych owoców żurawiny lub picie soku z niej może pomóc utrzymać zdrową wątrobę.

Grejpfruty, bogate w przeciwutleniacze, takie jak naringenina i naringina, są kolejnym sprzymierzeńcem w ochronie wątroby przed uszkodzeniem. Regularne ich spożywanie może pomóc w zachowaniu zdrowej wątroby.

Winogrona. Zwłaszcza czerwone i fioletowe zawierają wiele korzystnych związków roślinnych. Badania sugerują, że winogrona i ekstrakt z ich pestek mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniem, zwiększać poziom przeciwutleniaczy i zwalczać stany zapalne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥