Ugotowana kasza i tylko 3 składniki. Polewam tym sosikiem i mam najsmacznejszy wiosenny obiad
Być może zapowiedź brzmi jak jedno z tych specyficznych dań, które przyszło ci jeść na "diecie cud", jednak uwierz, dzięki temu przepisowi kasza przestanie przywoływać tylko przykre wspomnienia. Wypróbuj, a nie pożałujesz.
06.05.2024 16:04
A gdyby tak raz na zawsze odczarować kasze? To wielkie bogactwo błonnika, witamin i minerałów, a nadal wiele osób spogląda na nie z obrzydzeniem. Kaszę wystarczy odpowiednio doprawić, a stanie się daniem sama w sobie. W wersji, którą znajdziesz poniżej, nie potrzebuje towarzystwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiosenny obiad na bazie kaszy. Długo nie zapomnisz o tym smaku
Sekret smaku tej sałatki tkwi w prażonych ziarnach, które wmieszane w kaszę jaglaną dodają jej orzechowych nut i niesamowitej chrupkości. I jeśli uważasz, że takie cuda nie są dla ciebie, wypróbuj choć raz ten przepis, a pokochasz kaszę jaglaną w tej wersji. Wystarczy, że uprażysz na suchej patelni pestki słonecznika, dyni i biały sezam (w takich samych proporcjach). Odstaw na ziarna na kilka chwil, by wystygły, a następnie (najlepiej nożem) rozkrusz je, zwłaszcza pestki dyni, ale nie na pył. Ważne, by zachowały chrupkość.
Ugotowaną na sypko kaszę wymieszaj z powstałą mieszanką, dodaj sól i pieprz, sok z cytryny oraz oliwę. Mieszaj i próbuj, postaraj się znaleźć swój smak. Całość doskonale zwieńczy dodatek świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku (choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać i jedno, i drugie). Tak przygotowana kasza smakuje fantastycznie i nie potrzebuje towarzystwa. Niemniej, chcąc przygotować odżywczy posiłek, należy dorzucić odrobinę świeżych warzyw i nieco białka w postaci mięsa bądź sera czy jajek.
Zobacz także
Sałatka z kaszą jaglaną. Przepis
Składniki:
- 60 g kaszy jaglanej,
- 1 świeża czerwona papryka,
- kukurydza lub groszek,
- 100 g wędzonego kurczaka,
- szczypiorek,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- pestki słonecznika+pestki dyni+pestki sezamu.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pestki upraż, ostudź, a następnie rozkrusz/pokrój na mniejsze kawałki.
- Wędzonego kurczaka pokrój w kosteczkę.
- Paprykę również pokrój w kosteczkę.
- Ziarna, posiekany szczypiorek, oliwę, sok z cytryny oraz sol i pieprz wymieszaj z kaszą jaglaną.
- Na wierzch kaszy wysyp paprykę, kurczaka wędzonego oraz odcedzoną kukurydzę (lub zielony groszek z zalewy).
- Udekoruj ziołami.