PrzepisSałatkiUgotowana kasza i tylko 3 składniki. Polewam tym sosikiem i mam najsmacznejszy wiosenny obiad

Ugotowana kasza i tylko 3 składniki. Polewam tym sosikiem i mam najsmacznejszy wiosenny obiad

Być może zapowiedź brzmi jak jedno z tych specyficznych dań, które przyszło ci jeść na "diecie cud", jednak uwierz, dzięki temu przepisowi kasza przestanie przywoływać tylko przykre wspomnienia. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Sałatka z kaszą jaglaną
Sałatka z kaszą jaglaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.05.2024 16:04

A gdyby tak raz na zawsze odczarować kasze? To wielkie bogactwo błonnika, witamin i minerałów, a nadal wiele osób spogląda na nie z obrzydzeniem. Kaszę wystarczy odpowiednio doprawić, a stanie się daniem sama w sobie. W wersji, którą znajdziesz poniżej, nie potrzebuje towarzystwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenny obiad na bazie kaszy. Długo nie zapomnisz o tym smaku

Sekret smaku tej sałatki tkwi w prażonych ziarnach, które wmieszane w kaszę jaglaną dodają jej orzechowych nut i niesamowitej chrupkości. I jeśli uważasz, że takie cuda nie są dla ciebie, wypróbuj choć raz ten przepis, a pokochasz kaszę jaglaną w tej wersji. Wystarczy, że uprażysz na suchej patelni pestki słonecznika, dyni i biały sezam (w takich samych proporcjach). Odstaw na ziarna na kilka chwil, by wystygły, a następnie (najlepiej nożem) rozkrusz je, zwłaszcza pestki dyni, ale nie na pył. Ważne, by zachowały chrupkość.

Ugotowaną na sypko kaszę wymieszaj z powstałą mieszanką, dodaj sól i pieprz, sok z cytryny oraz oliwę. Mieszaj i próbuj, postaraj się znaleźć swój smak. Całość doskonale zwieńczy dodatek świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku (choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać i jedno, i drugie). Tak przygotowana kasza smakuje fantastycznie i nie potrzebuje towarzystwa. Niemniej, chcąc przygotować odżywczy posiłek, należy dorzucić odrobinę świeżych warzyw i nieco białka w postaci mięsa bądź sera czy jajek.

Sałatka z kaszą jaglaną. Przepis

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • kukurydza lub groszek,
  • 100 g wędzonego kurczaka,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • pestki słonecznika+pestki dyni+pestki sezamu.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pestki upraż, ostudź, a następnie rozkrusz/pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wędzonego kurczaka pokrój w kosteczkę.
  4. Paprykę również pokrój w kosteczkę.
  5. Ziarna, posiekany szczypiorek, oliwę, sok z cytryny oraz sol i pieprz wymieszaj z kaszą jaglaną.
  6. Na wierzch kaszy wysyp paprykę, kurczaka wędzonego oraz odcedzoną kukurydzę (lub zielony groszek z zalewy).
  7. Udekoruj ziołami.
Wybrane dla Ciebie