Ugotowana kasza i tylko 3 składniki. Polewam tym sosikiem i mam najsmacznejszy wiosenny obiad

Być może zapowiedź brzmi jak jedno z tych specyficznych dań, które przyszło ci jeść na "diecie cud", jednak uwierz, dzięki temu przepisowi kasza przestanie przywoływać tylko przykre wspomnienia. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Sałatka z kaszą jaglanąSałatka z kaszą jaglaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A gdyby tak raz na zawsze odczarować kasze? To wielkie bogactwo błonnika, witamin i minerałów, a nadal wiele osób spogląda na nie z obrzydzeniem. Kaszę wystarczy odpowiednio doprawić, a stanie się daniem sama w sobie. W wersji, którą znajdziesz poniżej, nie potrzebuje towarzystwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Wiosenny obiad na bazie kaszy. Długo nie zapomnisz o tym smaku

Sekret smaku tej sałatki tkwi w prażonych ziarnach, które wmieszane w kaszę jaglaną dodają jej orzechowych nut i niesamowitej chrupkości. I jeśli uważasz, że takie cuda nie są dla ciebie, wypróbuj choć raz ten przepis, a pokochasz kaszę jaglaną w tej wersji. Wystarczy, że uprażysz na suchej patelni pestki słonecznika, dyni i biały sezam (w takich samych proporcjach). Odstaw na ziarna na kilka chwil, by wystygły, a następnie (najlepiej nożem) rozkrusz je, zwłaszcza pestki dyni, ale nie na pył. Ważne, by zachowały chrupkość.

Ugotowaną na sypko kaszę wymieszaj z powstałą mieszanką, dodaj sól i pieprz, sok z cytryny oraz oliwę. Mieszaj i próbuj, postaraj się znaleźć swój smak. Całość doskonale zwieńczy dodatek świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku (choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać i jedno, i drugie). Tak przygotowana kasza smakuje fantastycznie i nie potrzebuje towarzystwa. Niemniej, chcąc przygotować odżywczy posiłek, należy dorzucić odrobinę świeżych warzyw i nieco białka w postaci mięsa bądź sera czy jajek.

Sałatka z kaszą jaglaną. Przepis

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • kukurydza lub groszek,
  • 100 g wędzonego kurczaka,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • pestki słonecznika+pestki dyni+pestki sezamu.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pestki upraż, ostudź, a następnie rozkrusz/pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wędzonego kurczaka pokrój w kosteczkę.
  4. Paprykę również pokrój w kosteczkę.
  5. Ziarna, posiekany szczypiorek, oliwę, sok z cytryny oraz sol i pieprz wymieszaj z kaszą jaglaną.
  6. Na wierzch kaszy wysyp paprykę, kurczaka wędzonego oraz odcedzoną kukurydzę (lub zielony groszek z zalewy).
  7. Udekoruj ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"