Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa

Nie masz pomysłu, jak podać ziemniaki w ciekawy sposób? Wykorzystaj mój patent, a mięsne dodatki będą zupełnie zbędne. Wystarczy niesamowita kombinacja warzyw i dobrze dobrane przyprawy, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Palce lizać!Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000
Marzena Pęcak

Masz dość robienia na okrągło tych samych potraw? Znudziły ci się już wszystkie mięsne dodatki i potrzebujesz czegoś zupełnie nowego, ale nie bardzo wiesz, co to może być? Nie martw się, gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka. Dzięki sprawdzonemu patentowi, w mgnieniu oka przygotujesz warzywną ucztę. Twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. To będzie prawdziwy hit!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Z czym połączyć ziemniaki, aby przygotować smaczny obiad?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, w kilku słowach należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle warto postawić na warzywny miks w roli pysznego obiadu. Po pierwsze, znajdziesz tu całą masę pysznych warzyw na czele z ziemniakami. Razem tworzą idealną całość. I nie chodzi tu tylko o kwestie smakowe, ale i wizualne. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.

Po drugie jest to szybki i prosty patent na smaczny obiad prosto z piekarnika. Wystarczy, że pokroisz warzywa na mandolinie, co zajmie ci dosłownie kilka minut, ułożysz je w formie, doprawisz do smaku i posypiesz żółtym serem. Najtrudniejszą część przepisu wykona za ciebie piekarnik, a ty zaoszczędzony czas możesz poświęcić dla swoich bliskich. Warto również wspomnieć, że taki obiad jest naprawdę bardzo pożywny. Obejdzie się więc bez dodatków w postaci mięsa. Warzywa, żółty ser i przyprawy załatwią całą sprawę.

Ziemniaki, jak i pozostałe warzywa, mają mieć formę plasterków
Ziemniaki, jak i pozostałe warzywa, mają mieć formę plasterków © Adobe Stock | Mara Zemgaliete

Jak przygotować warzywną zapiekankę z ziemniakami?

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 pomidory,
  • 1,5 cukinii,
  • 1 bakłażan,
  • 1 szkl. żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony czosnek,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia wszystkich warzyw. Następnie obierz ziemniaki i marchewki. 
  2. Przy pomocy mandoliny, pokrój wszystkie warzywa w cienkie plasterki. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zrobić to przy pomocy zwykłego noża. 
  3. Na blacie kuchennym ułóż okrągłą formę do pieczenia. Następnie zacznij wypełniać ją na przemian plasterkami warzyw. 
  4. Kiedy już zapełnisz całą formę, w osobnej misce połącz ze sobą oliwę z oliwek i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu rozprowadź powstałą mieszankę na warzywach. 
  5. Nie zapomnij również o żółtym serze. Najpierw zetrzyj go na tarce, a następnie rozsyp po całej powierzchni formy. 
  6. Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo