Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa
Nie masz pomysłu, jak podać ziemniaki w ciekawy sposób? Wykorzystaj mój patent, a mięsne dodatki będą zupełnie zbędne. Wystarczy niesamowita kombinacja warzyw i dobrze dobrane przyprawy, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
07.06.2024 18:33
Masz dość robienia na okrągło tych samych potraw? Znudziły ci się już wszystkie mięsne dodatki i potrzebujesz czegoś zupełnie nowego, ale nie bardzo wiesz, co to może być? Nie martw się, gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka. Dzięki sprawdzonemu patentowi, w mgnieniu oka przygotujesz warzywną ucztę. Twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. To będzie prawdziwy hit!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym połączyć ziemniaki, aby przygotować smaczny obiad?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, w kilku słowach należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle warto postawić na warzywny miks w roli pysznego obiadu. Po pierwsze, znajdziesz tu całą masę pysznych warzyw na czele z ziemniakami. Razem tworzą idealną całość. I nie chodzi tu tylko o kwestie smakowe, ale i wizualne. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Po drugie jest to szybki i prosty patent na smaczny obiad prosto z piekarnika. Wystarczy, że pokroisz warzywa na mandolinie, co zajmie ci dosłownie kilka minut, ułożysz je w formie, doprawisz do smaku i posypiesz żółtym serem. Najtrudniejszą część przepisu wykona za ciebie piekarnik, a ty zaoszczędzony czas możesz poświęcić dla swoich bliskich. Warto również wspomnieć, że taki obiad jest naprawdę bardzo pożywny. Obejdzie się więc bez dodatków w postaci mięsa. Warzywa, żółty ser i przyprawy załatwią całą sprawę.
Jak przygotować warzywną zapiekankę z ziemniakami?
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 3 pomidory,
- 1,5 cukinii,
- 1 bakłażan,
- 1 szkl. żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony czosnek,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia wszystkich warzyw. Następnie obierz ziemniaki i marchewki.
- Przy pomocy mandoliny, pokrój wszystkie warzywa w cienkie plasterki. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zrobić to przy pomocy zwykłego noża.
- Na blacie kuchennym ułóż okrągłą formę do pieczenia. Następnie zacznij wypełniać ją na przemian plasterkami warzyw.
- Kiedy już zapełnisz całą formę, w osobnej misce połącz ze sobą oliwę z oliwek i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu rozprowadź powstałą mieszankę na warzywach.
- Nie zapomnij również o żółtym serze. Najpierw zetrzyj go na tarce, a następnie rozsyp po całej powierzchni formy.
- Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także