PrzepisDania bezmięsneZapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa

Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa

Palce lizać!
Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000

07.06.2024 18:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu, jak podać ziemniaki w ciekawy sposób? Wykorzystaj mój patent, a mięsne dodatki będą zupełnie zbędne. Wystarczy niesamowita kombinacja warzyw i dobrze dobrane przyprawy, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Masz dość robienia na okrągło tych samych potraw? Znudziły ci się już wszystkie mięsne dodatki i potrzebujesz czegoś zupełnie nowego, ale nie bardzo wiesz, co to może być? Nie martw się, gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka. Dzięki sprawdzonemu patentowi, w mgnieniu oka przygotujesz warzywną ucztę. Twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. To będzie prawdziwy hit!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym połączyć ziemniaki, aby przygotować smaczny obiad?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, w kilku słowach należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle warto postawić na warzywny miks w roli pysznego obiadu. Po pierwsze, znajdziesz tu całą masę pysznych warzyw na czele z ziemniakami. Razem tworzą idealną całość. I nie chodzi tu tylko o kwestie smakowe, ale i wizualne. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.

Po drugie jest to szybki i prosty patent na smaczny obiad prosto z piekarnika. Wystarczy, że pokroisz warzywa na mandolinie, co zajmie ci dosłownie kilka minut, ułożysz je w formie, doprawisz do smaku i posypiesz żółtym serem. Najtrudniejszą część przepisu wykona za ciebie piekarnik, a ty zaoszczędzony czas możesz poświęcić dla swoich bliskich. Warto również wspomnieć, że taki obiad jest naprawdę bardzo pożywny. Obejdzie się więc bez dodatków w postaci mięsa. Warzywa, żółty ser i przyprawy załatwią całą sprawę.

Ziemniaki, jak i pozostałe warzywa, mają mieć formę plasterków
Ziemniaki, jak i pozostałe warzywa, mają mieć formę plasterków © Adobe Stock | Mara Zemgaliete

Jak przygotować warzywną zapiekankę z ziemniakami?

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 pomidory,
  • 1,5 cukinii,
  • 1 bakłażan,
  • 1 szkl. żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony czosnek,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia wszystkich warzyw. Następnie obierz ziemniaki i marchewki. 
  2. Przy pomocy mandoliny, pokrój wszystkie warzywa w cienkie plasterki. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz zrobić to przy pomocy zwykłego noża. 
  3. Na blacie kuchennym ułóż okrągłą formę do pieczenia. Następnie zacznij wypełniać ją na przemian plasterkami warzyw. 
  4. Kiedy już zapełnisz całą formę, w osobnej misce połącz ze sobą oliwę z oliwek i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu rozprowadź powstałą mieszankę na warzywach. 
  5. Nie zapomnij również o żółtym serze. Najpierw zetrzyj go na tarce, a następnie rozsyp po całej powierzchni formy. 
  6. Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także:
Ziemniaki gratin
Ziemniaki gratin
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także