Przynajmniej raz w tygodniu robię rybę w pysznym sosie. Wszyscy się o nią dopominają

Chcesz wprowadzić do codziennego menu większą ilość ryb, ale brakuje ci pomysłów, jak je przygotować? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.

Ryba w takim wydaniu to prawdziwy sztosRyba w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć ryby są bogate w wiele ważnych wartości odżywczych, bardzo często brakuje nam pomysłów, jak je przygotować i zachęcić całą rodzinę do ich jedzenia. Ale od tego masz nas, zawsze mamy sprawdzone rozwiązanie, które z powodzeniem możesz wykorzystać u siebie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

I nie inaczej będzie tym razem. Inspiracja na smaczną rybę z ciekawymi dodatkami już na ciebie czeka. Jakie będą to dodatki? Otóż w tym niesamowitym przepisie można znaleźć zarówno kwaśne, jak i słodkie smaki. Już za moment na jednej patelni połączymy warzywa brzoskwinie w syropie. A do tego pyszna ryba. Czego chcieć więcej?

Zrób rybę w sosie słodko-kwaśnym, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taka jest dobra!

Składniki:

Ryba:

  • 1,2 kg filetów rybnych,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej.

Dodatki:

  • 3 cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 250 g marynowanej papryki,
  • 200 g brzoskwiń w syropie,
  • 1/3 szkl. ketchupu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów rybnych. Najpierw doprawiam je do smaku solą i pieprzem, po czym obtaczam z każdej strony w mące. 

W pierwszej kolejności zajmuję się rybą
W pierwszej kolejności zajmuję się rybą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Ryby z dodatkami przenoszę na rozgrzaną dobrze natłuszczoną patelnię. Smażę je z obu stron po kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców

Po chwili ryba trafia na patelnię
Po chwili ryba trafia na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe filety rybne zdejmuję z patelni, po czym na patelnię wrzucam cebule pokrojone w piórka. Po chwili do środka trafiają również obrane i podzielone na mniejsze kawałki pieczarki

Na patelni podsmażam też cebule i pieczarki
Na patelni podsmażam też cebule i pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec. Jako kolejne dodatki wrzucam: marynowaną paprykę, brzoskwinie w syropie, suszoną bazylię, ketchup, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby stworzyły idealną kombinację smakową

Mieszankę doprawiam do smaku solą i pieprzem
Mieszankę doprawiam do smaku solą i pieprzem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy miks z patelni podaję z przygotowaną przed chwilą rybą. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki. Rybę w takim wydaniu można serwować solo, jak i z różnymi dodatkami, jak chociażby ryż. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na obiad już jest
I pomysł na obiad już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd