Przynajmniej raz w tygodniu robię rybę w pysznym sosie. Wszyscy się o nią dopominają
Chcesz wprowadzić do codziennego menu większą ilość ryb, ale brakuje ci pomysłów, jak je przygotować? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
19.04.2024 07:22
Choć ryby są bogate w wiele ważnych wartości odżywczych, bardzo często brakuje nam pomysłów, jak je przygotować i zachęcić całą rodzinę do ich jedzenia. Ale od tego masz nas, zawsze mamy sprawdzone rozwiązanie, które z powodzeniem możesz wykorzystać u siebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I nie inaczej będzie tym razem. Inspiracja na smaczną rybę z ciekawymi dodatkami już na ciebie czeka. Jakie będą to dodatki? Otóż w tym niesamowitym przepisie można znaleźć zarówno kwaśne, jak i słodkie smaki. Już za moment na jednej patelni połączymy warzywa i brzoskwinie w syropie. A do tego pyszna ryba. Czego chcieć więcej?
Zrób rybę w sosie słodko-kwaśnym, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taka jest dobra!
Składniki:
Ryba:
- 1,2 kg filetów rybnych,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 1/2 szkl. mąki pszennej.
Dodatki:
- 3 cebule,
- 250 g pieczarek,
- 250 g marynowanej papryki,
- 200 g brzoskwiń w syropie,
- 1/3 szkl. ketchupu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów rybnych. Najpierw doprawiam je do smaku solą i pieprzem, po czym obtaczam z każdej strony w mące.
Krok 2. Ryby z dodatkami przenoszę na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię. Smażę je z obu stron po kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców.
Krok 3. Gotowe filety rybne zdejmuję z patelni, po czym na patelnię wrzucam cebule pokrojone w piórka. Po chwili do środka trafiają również obrane i podzielone na mniejsze kawałki pieczarki.
Krok 4. To oczywiście nie koniec. Jako kolejne dodatki wrzucam: marynowaną paprykę, brzoskwinie w syropie, suszoną bazylię, ketchup, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Gotowy miks z patelni podaję z przygotowaną przed chwilą rybą. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki. Rybę w takim wydaniu można serwować solo, jak i z różnymi dodatkami, jak chociażby ryż. I to wszystko, smacznego!