Mrozisz pieczarki? Pamiętaj o prostej czynności, aby nie były później gumowe

Pieczarki to wszechstronny składnik, który często gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, że wielu z nas zastanawia się, jak je przechowywać, aby zachować ich świeżość i smak na dłużej. Mrożenie wydaje się idealnym rozwiązaniem, ale jak uniknąć gumowej konsystencji po rozmrożeniu?

Te pieczarki są niezwykłe, ale czy zawojują rynek?Jak prawidłowo mrozić pieczarki?
Źródło zdjęć: © Pixabay | Coernl
Marcin Michałowski

Zastanawiasz się, czy mrożenie pieczarek to dobry pomysł? Wielu amatorów kulinariów nurtuje to pytanie. Istnieje pogląd, że zamrażanie może sprawić, że pieczarki stają się gumowe i tracą swój wyjątkowy smak. Jednak istnieje prosty sposób, aby uniknąć tego niepożądanego efektu. Wystarczy przestrzegać kilku kroków, a twoje pieczarki zachowają swoją świeżość i aromat nawet po odmrożeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Mrożenie pieczarek bez tajemnic

  • Wybór odpowiednich pieczarek: Do mrożenia najlepiej nadają się świeże, jędrne pieczarki bez widocznych uszkodzeń.
  • Przygotowanie pieczarek: Dokładnie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Opcjonalnie możesz zdjąć cieniutką skórkę z kapelusza.
  • Blanszowanie (opcjonalnie): Blanszowanie pieczarek przed mrożeniem pomaga zachować ich kolor i konsystencję. W tym celu zanurz je we wrzącej wodzie na 30 sekund, a następnie włóż do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
  • Mrożenie: Pieczarki możesz mrozić w całości, pokrojone w plastry lub kostkę. Umieść je w szczelnym pojemniku lub woreczku do mrożenia.

Rozmrażanie i używanie mrożonych pieczarek

Mrożone pieczarki najlepiej rozmrażać w lodówce przez noc. Nie należy ich rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ponieważ mogą stracić konsystencję.

Mrożone pieczarki doskonale sprawdzą się w wielu potrawach, takich jak sosy, zupy, farsze, zapiekanki, a także dania smażone i duszone.


Dodatkowe wskazówki:

  • Do mrożenia nie nadają się pieczarki marynowane, konserwowe ani duszone.
  • Mrożone pieczarki mogą stracić część swojego aromatu. Aby temu zapobiec, możesz dodać do nich podczas gotowania ulubione zioła i przyprawy.

Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz z powodzeniem mrozić pieczarki i cieszyć się ich smakiem przez długi czas.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci