Zostały ci wczorajsze ziemniaki? Zrobisz z nich genialny dodatek do obiadu albo przekąskę

Nie tylko kopytka. Z ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujesz apetyczne krokiety. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska. Są chrupiące, pełne smaku i z niespodzianką wewnątrz.

Krokiety ziemniaczane Krokiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te "resztkowe" krokiety to kolejny dowód na to, jak szalenie uniwersalne mogą być ziemniaki. Kopytka i inne kluski, placuszki, sałatki, zupy i wiele więcej - na bazie tych skromnych bulw powstaje wiele wspaniałych dań. A ziemniaczane krokiety z niespodzianką są kolejnym, które warto wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu?

Mogą to być kopytka, mogą być placuszki, można też po prostu odgrzać je z cebulką, dobrze doprawić grubo mielonym pieprzem i podać ze szklanką kefiru. Dla posiadających nieco więcej czasu polecamy przygotować z ziemniaków, które zostały z obiadu pyszne i proste krokiety.

Wnętrze krokietów wypełnione jest niespodzianką - serem żółtym, który stanowi miły dodatek całości. Oczywiście krokiety można przygotować ze świeżych ziemniaków - wystarczy je ugotować i potraktować tłuczkiem. Gotowe krokiety można podać jako dodatek obiadu obok surówki lub przekąskę w towarzystwie sosu czosnkowego czy domowej roboty ketchupu.

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?
Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? © Pixabay

Krokiety ziemniaczane z serem. Przepis

Składniki

  • 500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
  • 350 g żółtego sera w kostce,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Przygotowanie:

  1. Do utłuczonych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę i dwie łyżki bułki tartej. Masę wymieszaj, dodaj soli, pieprzu oraz przyprawy do ziemniaków.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Z powstałej masy utwórz placuszki, na środek każdego wyłóż odrobinę sera żółtego. Brzegi placuszków złącz, tworząc z całości krokieta z serem w środku.
  4. Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
  5. Gotowe krokiety wyłóż na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości