Zostały ci wczorajsze ziemniaki? Zrobisz z nich genialny dodatek do obiadu albo przekąskę
Nie tylko kopytka. Z ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujesz apetyczne krokiety. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska. Są chrupiące, pełne smaku i z niespodzianką wewnątrz.
09.03.2024 15:55
Te "resztkowe" krokiety to kolejny dowód na to, jak szalenie uniwersalne mogą być ziemniaki. Kopytka i inne kluski, placuszki, sałatki, zupy i wiele więcej - na bazie tych skromnych bulw powstaje wiele wspaniałych dań. A ziemniaczane krokiety z niespodzianką są kolejnym, które warto wypróbować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu?
Mogą to być kopytka, mogą być placuszki, można też po prostu odgrzać je z cebulką, dobrze doprawić grubo mielonym pieprzem i podać ze szklanką kefiru. Dla posiadających nieco więcej czasu polecamy przygotować z ziemniaków, które zostały z obiadu pyszne i proste krokiety.
Wnętrze krokietów wypełnione jest niespodzianką - serem żółtym, który stanowi miły dodatek całości. Oczywiście krokiety można przygotować ze świeżych ziemniaków - wystarczy je ugotować i potraktować tłuczkiem. Gotowe krokiety można podać jako dodatek obiadu obok surówki lub przekąskę w towarzystwie sosu czosnkowego czy domowej roboty ketchupu.
Zobacz także
Krokiety ziemniaczane z serem. Przepis
Składniki
- 500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
- 350 g żółtego sera w kostce,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia.
Przygotowanie:
- Do utłuczonych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę i dwie łyżki bułki tartej. Masę wymieszaj, dodaj soli, pieprzu oraz przyprawy do ziemniaków.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Z powstałej masy utwórz placuszki, na środek każdego wyłóż odrobinę sera żółtego. Brzegi placuszków złącz, tworząc z całości krokieta z serem w środku.
- Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe krokiety wyłóż na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.