Zostały ci wczorajsze ziemniaki? Zrobisz z nich genialny dodatek do obiadu albo przekąskę

Nie tylko kopytka. Z ziemniaków, które zostały z obiadu, przygotujesz apetyczne krokiety. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska. Są chrupiące, pełne smaku i z niespodzianką wewnątrz.

Krokiety ziemniaczane Krokiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te "resztkowe" krokiety to kolejny dowód na to, jak szalenie uniwersalne mogą być ziemniaki. Kopytka i inne kluski, placuszki, sałatki, zupy i wiele więcej - na bazie tych skromnych bulw powstaje wiele wspaniałych dań. A ziemniaczane krokiety z niespodzianką są kolejnym, które warto wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu?

Mogą to być kopytka, mogą być placuszki, można też po prostu odgrzać je z cebulką, dobrze doprawić grubo mielonym pieprzem i podać ze szklanką kefiru. Dla posiadających nieco więcej czasu polecamy przygotować z ziemniaków, które zostały z obiadu pyszne i proste krokiety.

Wnętrze krokietów wypełnione jest niespodzianką - serem żółtym, który stanowi miły dodatek całości. Oczywiście krokiety można przygotować ze świeżych ziemniaków - wystarczy je ugotować i potraktować tłuczkiem. Gotowe krokiety można podać jako dodatek obiadu obok surówki lub przekąskę w towarzystwie sosu czosnkowego czy domowej roboty ketchupu.

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?
Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? © Pixabay

Krokiety ziemniaczane z serem. Przepis

Składniki

  • 500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
  • 350 g żółtego sera w kostce,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Przygotowanie:

  1. Do utłuczonych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę i dwie łyżki bułki tartej. Masę wymieszaj, dodaj soli, pieprzu oraz przyprawy do ziemniaków.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Z powstałej masy utwórz placuszki, na środek każdego wyłóż odrobinę sera żółtego. Brzegi placuszków złącz, tworząc z całości krokieta z serem w środku.
  4. Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
  5. Gotowe krokiety wyłóż na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska