Nie płacz nad rozgotowanym makaronem. Jeszcze możesz go uratować

Czy rozgotowany makaron powinien trafić do kosza na śmieci? Nigdy w życiu! Zamiast marnować jedzenie, przygotuj z niego pyszny obiad dla całej rodziny. Zanim jednak to zrobisz, musisz nieco "podreperować" wołające o pomstę do nieba kluski...

Rozgotowany makaron można wykorzystaćRozgotowany makaron można wykorzystać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

Rozgotowany makaron to nie koniec świata, chociaż kiedy się to przydarza, nikomu nie jest do śmiechu. To w końcu nie tylko afront dla naszych umiejętności kucharskich (zdarza się najlepszym i jest to raczej wynik zwykłego zagapienia się, a nie niewiedzy), ale przede wszystkim przykre widmo nieuniknionego marnotrawstwa żywieniowego — czegoś, czego nikt z nas nie lubi. Pytanie brzmi: czy na pewno to widmo jest nieuniknione?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Ponieważ zasado "zero waste" jest nam bardzo bliska, nie moglibyśmy nie spróbować wykorzystać rozgotowanego makaronu w jakiś kreatywny i praktyczny pod względem kulinarnym sposób. To dlatego tym, co sami robimy, a także tym, co doradzamy wszystkim, jest przygotowanie z takiego produktu pysznej zapiekanki makaronowej — obiadu dla całej rodziny.

Zanim przystąpimy do przyrządzenia takiej potrawy, należy szybko zadziałać z rozgotowanym makaronem. Kiedy więc dostrzegasz, że kluski spędziły za dużo czasu we wrzącej wodzie, natychmiast odcedź je i wrzuć do lodowatej wody — najlepiej takiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki hartowaniu zatrzymasz proces gotowania, który w innym wypadku będzie postępował, aż z makaronu zostanie nieprzyjemna "paćka". Później możesz już przystąpić do tworzenia zapiekanki.

Zapiekanka z rozgotowanego makaronu

Składniki:

  • 400 g rozgotowanego makaronu,
  • 50 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 50 g parmezanu,
  • 150 ml śmietany,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Rozgotowany makaron w formie zapiekanki to świetny pomysł na pyszny obiad
Rozgotowany makaron w formie zapiekanki to świetny pomysł na pyszny obiad © Canva | George Dolgikh

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj sos beszamelowy. W tym celu w garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj do osiągnięcia konsystencji zasmażki. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając.
  2. Do sosu dodaj teraz starty ser żółty, śmietanę i makaron. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym parmezanem. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej