Nie płacz nad rozgotowanym makaronem. Jeszcze możesz go uratować
Czy rozgotowany makaron powinien trafić do kosza na śmieci? Nigdy w życiu! Zamiast marnować jedzenie, przygotuj z niego pyszny obiad dla całej rodziny. Zanim jednak to zrobisz, musisz nieco "podreperować" wołające o pomstę do nieba kluski...
03.03.2024 | aktual.: 03.03.2024 17:18
Rozgotowany makaron to nie koniec świata, chociaż kiedy się to przydarza, nikomu nie jest do śmiechu. To w końcu nie tylko afront dla naszych umiejętności kucharskich (zdarza się najlepszym i jest to raczej wynik zwykłego zagapienia się, a nie niewiedzy), ale przede wszystkim przykre widmo nieuniknionego marnotrawstwa żywieniowego — czegoś, czego nikt z nas nie lubi. Pytanie brzmi: czy na pewno to widmo jest nieuniknione?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponieważ zasado "zero waste" jest nam bardzo bliska, nie moglibyśmy nie spróbować wykorzystać rozgotowanego makaronu w jakiś kreatywny i praktyczny pod względem kulinarnym sposób. To dlatego tym, co sami robimy, a także tym, co doradzamy wszystkim, jest przygotowanie z takiego produktu pysznej zapiekanki makaronowej — obiadu dla całej rodziny.
Zanim przystąpimy do przyrządzenia takiej potrawy, należy szybko zadziałać z rozgotowanym makaronem. Kiedy więc dostrzegasz, że kluski spędziły za dużo czasu we wrzącej wodzie, natychmiast odcedź je i wrzuć do lodowatej wody — najlepiej takiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki hartowaniu zatrzymasz proces gotowania, który w innym wypadku będzie postępował, aż z makaronu zostanie nieprzyjemna "paćka". Później możesz już przystąpić do tworzenia zapiekanki.
Zapiekanka z rozgotowanego makaronu
Składniki:
- 400 g rozgotowanego makaronu,
- 50 g masła,
- 40 g mąki,
- 300 ml mleka,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- 50 g parmezanu,
- 150 ml śmietany,
- szczypiorek lub natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj sos beszamelowy. W tym celu w garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj do osiągnięcia konsystencji zasmażki. Następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając.
- Do sosu dodaj teraz starty ser żółty, śmietanę i makaron. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym parmezanem. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.