Jedz często, bo ma zbawienny wpływ na jelita. Obniża też poziom cukru i złego cholesterolu

W naszym kraju kaki jest znane pod różnymi nazwami. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście persymona, ale nie brakuje też tych, którzy nazywają je "boskim owocem". Bez względu na nazwę właściwości prozdrowotne kaki są niezwykle cenne.

Kaki bywa nazywane "boskim owocem"Kaki bywa nazywane "boskim owocem"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaki (persymona, owoc szaron czy hurma) pochodzi z drzew z rodzaju Diospyros. Swoje korzenie ma na Dalekim Wschodzie, skąd trafiło do Europy. Początkowo uprawiano je w Chinach, następnie w Korei Południowej i Japonii, które dzisiaj są największymi producentami tego owocu. Z czasem kaki zagościło również na plantacjach we Włoszech i w Ameryce Południowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Kaki - właściwości zdrowotne

Dojrzałe kaki charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatną nutą kwaskowatości. Przy wyborze owocu warto zwrócić uwagę na skórkę - powinna być intensywnie pomarańczowa, stosunkowo cienka i lśniąca, a konsystencja miękka. Persymona charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Za te odpowiadają zawarte w niej mikroskładniki, takie jak minerały - żelazo, potas, fosfor i mangan, witaminy - A i C, a także beta-karoten, likopen, błonnik i polifenole.

W kaki obecne są karotenoidy, czyli związki, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Dzięki nim nasz wzrok jest ostry, a oczy zdrowe. Ponadto owoc kaki jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i wspomaga proces odchudzania.

Owoc kaki jest bogaty w błonnik, który ma niezwykle pozytywny wpływ na proces trawienia. Dzięki niemu nawet ciężkostrawne pokarmy są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, czyli ich ruchy skurczowe, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto regularne spożywanie błonnika pomaga pozbyć się problemu nawracających zaparć, które są nie tylko uciążliwe, ale mogą prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.

Kaki to owoc egzotyczny
Kaki to owoc egzotyczny © Pixabay

Czy warto jeść kaki? Obniża poziom cukru i złego cholesterolu

Spożywanie owocu kaki na co dzień, bądź też napoju przyrządzonego z miąższu, pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego w organizmie. Przyczynia się również do redukcji trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Regularne spożywanie kaki może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ponadto obecność beta-karotenu i błonnika w owocu kaki pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chroni przed nagłymi skokami cukru, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej