Jedz często, bo ma zbawienny wpływ na jelita. Obniża też poziom cukru i złego cholesterolu
W naszym kraju kaki jest znane pod różnymi nazwami. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście persymona, ale nie brakuje też tych, którzy nazywają je "boskim owocem". Bez względu na nazwę właściwości prozdrowotne kaki są niezwykle cenne.
03.03.2024 | aktual.: 03.03.2024 13:48
Kaki (persymona, owoc szaron czy hurma) pochodzi z drzew z rodzaju Diospyros. Swoje korzenie ma na Dalekim Wschodzie, skąd trafiło do Europy. Początkowo uprawiano je w Chinach, następnie w Korei Południowej i Japonii, które dzisiaj są największymi producentami tego owocu. Z czasem kaki zagościło również na plantacjach we Włoszech i w Ameryce Południowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaki - właściwości zdrowotne
Dojrzałe kaki charakteryzuje się słodkim smakiem z delikatną nutą kwaskowatości. Przy wyborze owocu warto zwrócić uwagę na skórkę - powinna być intensywnie pomarańczowa, stosunkowo cienka i lśniąca, a konsystencja miękka. Persymona charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Za te odpowiadają zawarte w niej mikroskładniki, takie jak minerały - żelazo, potas, fosfor i mangan, witaminy - A i C, a także beta-karoten, likopen, błonnik i polifenole.
W kaki obecne są karotenoidy, czyli związki, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Dzięki nim nasz wzrok jest ostry, a oczy zdrowe. Ponadto owoc kaki jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i wspomaga proces odchudzania.
Owoc kaki jest bogaty w błonnik, który ma niezwykle pozytywny wpływ na proces trawienia. Dzięki niemu nawet ciężkostrawne pokarmy są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, czyli ich ruchy skurczowe, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto regularne spożywanie błonnika pomaga pozbyć się problemu nawracających zaparć, które są nie tylko uciążliwe, ale mogą prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych.
Czy warto jeść kaki? Obniża poziom cukru i złego cholesterolu
Spożywanie owocu kaki na co dzień, bądź też napoju przyrządzonego z miąższu, pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego w organizmie. Przyczynia się również do redukcji trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Regularne spożywanie kaki może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ponadto obecność beta-karotenu i błonnika w owocu kaki pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chroni przed nagłymi skokami cukru, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy.