PrzepisDietaEfekty przyjdą po kilku dniach. Jedz zamiast jabłek

Efekty przyjdą po kilku dniach. Jedz zamiast jabłek

Guawa
Guawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.02.2024 15:19, aktualizacja: 28.02.2024 17:45

Trochę przypomina gruszkę, trochę jabłko. Wykazuje szereg właściwości prozrowotnych — nie bez powodu zalicza się ją do żywności funkcjonalnej. Guawa to owoc egzotyczny, stąd mało popularny w naszym klimacie. Warto jednak dać się skusić i przetestować jej możliwości, zwłaszcza w kontekście odchudzania.

Guawa jest owocem o niepowtarzalnym smaku. Jadalne owoce guawy pospolitej mają gruszkowaty, owalny kształt o długości 3-10 cm. Początkowo są zielone, ale z czasem dojrzewają i stają się żółte. Miąższ jest żółtawy, biały lub różowy, o bardzo specyficznym zapachu — trochę zbliżonym do grejpfruta. W smaku wyczuwalna jest wyraźna goryczka. W owocu znajdują się liczne nasionka, które również można zjadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Guawę spożywa się na surowo, ale także po przetworzeniu na różne sposoby, na przykład na sok lub kompot. Doskonale komponuje się z sałatkami, deserami, ciastami oraz sernikami na zimno. Jej grubsze plastry mogą stanowić oryginalną przystawkę, która z pewnością zaskoczy gości. Jednym z największych atutów guawy jest jej zawartość pektyn, które sprawiają, że owoce te doskonale nadają się do produkcji galaretek i konfitur.

Właściwości zdrowotne guawy

Guawa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Owoce te są wyjątkowo bogate w witaminę C — zawierają jej nawet do 700 mg na 100 g, czyli znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Guawa jest również źródłem potasu — zawiera go ponad 680 mg na 100 g, czyli więcej niż w bananach. Warto zwrócić uwagę na obecność kwasu foliowego oraz witamin: A, PP, B1, B2, B6, E. Regularne spożywanie owocu guawy dostarcza organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen.

Badania naukowe wskazują, że ekstrakt z liści guawy wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe — obniża poziomu glukozy we krwi, wpływa na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru oraz może zmniejszać insulinooporność. Ograniczona jest jednak liczba badań klinicznych dotyczących tej kwestii z udziałem ludzi. Niemniej dwa badania wykazały, że spożywanie herbaty z liści guawy może obniżać poziom poposiłkowego stężenia glukozy u pacjentów z zespołem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Ponadto zaobserwowano również poprawę wskaźników insulinooporności oraz długoterminowej kontroli cukrzycy (HbA1c). Co więcej, herbata z liści guawy nie wchodziła w interakcję z lekami przyjmowanymi na cukrzycę.

Guawa
Guawa© Pixabay

Guawa na odchudzanie

Spożywanie guawy ma korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, obniża wysoki cholesterol. Szczególnie warto zwrócić uwagę na odchudzającą moc owoców guawy — regulują poziom cukru we krwi i ograniczają wchłanianie tłuszczu. Cenne są też liście gujawy, z których można przygotować herbatkę. Przede wszystkim jednak guawa należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczaniem energii i składników odżywczych do organizmu, wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia lub zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób.

Guawa to również doskonałe źródło błonnika (ponad 5 g na 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroni nas przed zaparciami i zapewnia regularność wypróżnień. Do skutecznego procesu odchudzania przyczynia się także wcześniej wspomniany potas, który bierze udział w lepszym oraz szybszym spalaniu tłuszczu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także