Wszyscy dodają do ziemniaków, a ja parzę z nim kawę. Metabolizm ruszy z kopyta
Zaskakuje smakiem i aromatem, jednak jeszcze bardziej zadziwiają właściwości tego rzadko spotykanego duetu. Kawa sama w sobie może nieco poprawić wyniki osób odchudzających się, jednak jest pewien składnik, naturalny, który wzmacnia jej działanie. Dla większości to znakomita przyprawa do ziemniaków, mięs czy sosów. Ja biorę gałązkę i wrzucam do kubka z kawą. Efekt przechodzi oczekiwania.
19.02.2024 20:06
Mowa o rozmarynie, roślinie leczniczej, przyprawowej, a nawet ozdobnej. Trudno wymienić wszystkie właściwości prozdrowotne rozmarynu. Najczęściej wspomina się o tym, że jest przeciwbakteryjny i przeciwzapalny, że wspomaga leczenie przeziębień i obniża ciśnienie tętnicze. Okazuje się jednak, że rozmaryn, w połączeniu z kawą, może również wspomóc proces odchudzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z rozmarynem. Dlaczego warto ją pić?
Rozmaryn wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, nie pozostaje obojętny również dla układu pokarmowego. Rozmaryn działa wiatropędnie, a także ułatwia wydalanie moczu oraz przepływ żółci do dwunastnicy. Ponadto pobudza czynność wydzielniczą żołądka i poprawia trawienie poprzez stymulacje enzymów trawiennych (obecność goryczki) oraz przywraca prawidłową perystaltykę jelit.
Natomiast kawa, co potwierdzają badania naukowe, może przyspieszyć metabolizm nawet od 3 do 11 proc. Oznacza to, że organizm spala więcej kalorii w ciągu dnia. Właśnie dlatego regularne spożywanie kawy jest często stosowane jako jedna z metod wspomagających odchudzanie.
Duet kawa+rozmaryn może więc przyczynić się do szybszej utraty kilogramów. Poza powyższymi właściwościami warto wspomnieć również o tym, że rozmaryn potęguje odchudzające działanie kofeiny. Konkretniej mowa o przemianie materii - kawa z rozmarynem usprawnia metabolizm i reguluje pracę jelit.
Jak parzyć kawę z rozmarynem?
Przygotowanie kawy z rozmarynem jest bardzo proste. Najpierw przygotuj świeżą gałązkę zioła - taka sprawdzi się najlepiej. Następnie zaparz kawę tak, jak lubisz, jednak pamiętaj, by nie dodawać do niej cukru czy śmietanki. Do jeszcze gorącego czarnego naparu wrzuć gałązkę rozmarynu i pozostaw całość na kilku minut, by zioło uwolniło swój smak i aromat. Przed wypiciem usuń gałązkę z kawy.