PrzepisKolacjaZiemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Tym razem przychodzimy z pomysłem na genialne ziemniaki z piekarnika, którym towarzyszy kremowy sos. Naszym zdaniem to po prostu idealna kombinacja, której nie możesz przegapić.

Ziemniaki gratin
Pyszności

18.12.2018 | aktual.: 29.10.2021 12:24

Co więcej, w naszym przepisie zamieściliśmy przydatny trik, dzięki któremu stworzysz idealne miseczki do zapiekania z folii z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki typ B
  2. 1 szkl. śmietanka 30%
  3. 4 szt. cebula szalotka
  4. 2-3 szt. ząbki czosnku
  5. 1 szkl. ser gruyere starty
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 4 szt. gałązki tymianku
  9. 2-3 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. W garnku przygotuj sos. W tym celu połącz masło, cebule szalotki oraz czosnek.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę 30%, sól i pieprz. Sos gotuj ok. 10-15 minut, do chwili aż zgęstnieje.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj miseczki z folii z papierem do pieczenia Jana Niezbędnego 2w1. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym filmie.

Obraz

4. W miseczce ułóż ziemniaki, po czym dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Przed podaniem dodaj do zapiekanych ziemniaków po gałązce świeżego tymianku. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie