Ziemniaki gratin

Tym razem przychodzimy z pomysłem na genialne ziemniaki z piekarnika, którym towarzyszy kremowy sos. Naszym zdaniem to po prostu idealna kombinacja, której nie możesz przegapić.

Obrazek
Pyszności

Co więcej, w naszym przepisie zamieściliśmy przydatny trik, dzięki któremu stworzysz idealne miseczki do zapiekania z folii z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki typ B
  2. 1 szkl. śmietanka 30%
  3. 4 szt. cebula szalotka
  4. 2-3 szt. ząbki czosnku
  5. 1 szkl. ser gruyere starty
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 4 szt. gałązki tymianku
  9. 2-3 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. W garnku przygotuj sos. W tym celu połącz masło, cebule szalotki oraz czosnek.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj śmietankę 30%, sól i pieprz. Sos gotuj ok. 10-15 minut, do chwili aż zgęstnieje.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj miseczki z folii z papierem do pieczenia Jana Niezbędnego 2w1. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym filmie.

Obrazek

4. W miseczce ułóż ziemniaki, po czym dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Przed podaniem dodaj do zapiekanych ziemniaków po gałązce świeżego tymianku. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi