Zupa krem z pieczonych buraków. Nie ma lepszego i łatwiejszego przepisu
Jesień coraz bliżej. O tej porze roku częściej mamy ochotę na zupy. Nie są to jeszcze te ciężkie, na mięsnych wywarach, ale te na bazie warzyw coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zupa krem z pieczonych buraków idealnie się sprawdzi się, gdy dni robią się coraz chłodniejsze.
09.09.2024 10:43
Na zupę krem najlepsze są buraki o intensywnym smaku i aromacie. Powinny być świeże, jędrne i mieć delikatny zapach. Masz takie warzywa? Koniecznie je upiecz. Wtedy ich wartości smakowe jeszcze wzrastają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Buraki w zupie poprawią odporność
Dlaczego warto postawić na buraki już na początku jesieni? Zawierają sporo kwasu foliowego, który ma wpływ na samopoczucie i zdrowy sen. Z kolei witaminy C i B oraz magnez sprawiają, że poprawia się odporność, co jest bardzo ważne podczas chłodnych miesięcy. Buraki słyną też z żelaza, które zapobiega niedokrwistości, a potrzebują go zwłaszcza kobiety.
Łatwy przepis i szybkie danie
Pieczone buraki mają piękny aromat, nie są przesuszone. Zanim włożysz je do piekarnika, dokładnie je umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz je ponad godzinę (zależy od ich wielkości) w 180 - 200 stopniach C. Wystudź, a potem obierz. By przygotować zupę według tego przepisu, buraki piecze się wraz z innymi warzywami, to duże ułatwienie. Najlepiej ją podawać z grzankami, fetą, ziarenkami słonecznika czy dyni. Pasują też kiełki buraka.
Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
- 1 kg małych buraków,
- 1750 ml bulionu warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 1 mała główka czosnku,
- 2 małe młode marchewki,
- 1 mała młoda pietruszka,
- 1 mały seler korzeniowy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj. Cebulę obierz. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut. Upieczone warzywa przestudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Zalej je podgrzanym bulionem i gotuj około 30 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny.