Szwagierka gotuje zupę na liściu. Już po pierwszej łyżce poprosiłam o przepis
Kiedy myślisz, że kulinarne zaskoczenia czekają cię tylko w drogich restauracjach... szybko możesz się przekonać, że to błąd. W zwykłych, letnich zupach czasami czają się składniki, których nie znasz i nigdy nie jadłeś. Mnie zaskoczyła zupa u mojej szwagierki z liśćmi. Nie był to szpinak ani szczaw.
31.07.2024 | aktual.: 01.08.2024 09:09
Letnie zupy rządzą się swoimi prawami. Nie codziennie jemu chłodnik. "Zwykle" zupy na ciepło także się sprawdzają, ale muszą być lekkie, najlepiej na warzywach lub... liściach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez korzenia
U mojej szwagierki spróbowałam zupy, której smak był bardzo delikatny, ale jednocześnie zaskakujący. W jej składzie znalazły się liście buraka, które mają subtelny, orzechowy posmak. Po buraki liściowe sięgamy znacznie rzadziej. Boćwina czy mangold to odmiany buraków, które nie mają charakterystycznego jadalnego korzenia.
Mogą być kolorowe
W przypadku boćwiny (nie mylić z botwinką) czy mangoldu jadalną częścią są często kolorowe (czerwone, żółte, zielone, białe) liście i ogonki liściowe. Liście można wykorzystywać w wielu potrawach zarówno surowych, jak i gotowanych czy duszonych. Są też dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek i surówek. I oczywiście nadają się do zup.
Mają zalety
Buraki liściowe są nie smaczne, ale też zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate w:
- łatwo przyswajalne białko,
- minerały takie jak potas, żelazo i wapń,
- witaminy C oraz z grupy B,
- błonnik, który pobudza trawienie.
Zupa z dodatkiem liści buraków
Składniki:
- 300 g liści buraka,
- 3 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g mąki, najlepiej pełnoziarnistej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule dymki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki.
- Cebule obierz, drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Posyp mąką, by powstała zasmażka.
- Dodaj ją do zupy, pogotuj 10 minut.
- Liście buraka umyj, drobno pokrój.
- Dorzuć je do zupy i gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.