Nawet najlepsze kucharki popełniają błąd. Przez to krupnik jest mdły

Z krupnikiem masz nienajlepsze wspomnienia z dzieciństwa? A może ta zupa kojarzy ci się z ciężką, zimową potrawą? Krupnik warto odczarować. To naprawdę pyszna i zdrowa zupa. Trzeba tylko wiedzieć jak ją ugotować, by była przysmakiem dla całej rodziny.

Krupnik w białej miseczce z łyżkąKrupnik w białej miseczce z łyżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Jablonska
Dorota Gepert

Krupnik ostatnio traci na popularności. Szkoda, bo to fantastyczna zupa, pożywna i odżywcza. Można do niej używać różnego rodzaju kaszy, więc się nie nudzi. Jak ją ugotować, by wszyscy prosili o dokładkę? Najważniejsza zasada, składniki trzeba dokładać po kolei: najpierw mięso, potem warzywa, kasza, a na końcu przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Jak zrobić najlepszy krupnik?

  • Wywar. Do krupniku wywar powinien być esencjonalny. W tradycyjnych przepisach zaleca się przygotowanie go nawet na dwóch rodzajach mięsa: żeberkach wieprzowych i drobiowych żołądkach. Żeberka nadają esencjonalności, a żołądki - charakterystycznej gęstości. Kucharze potwierdzają, że na krupnik warto przygotować wywar z różnych gatunków mięsa. Oprócz wspominanych żołądków i żeberek, polecany jest też schab, porcje rosołowe, udka czy skrzydełka z kurczaka. Nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa. To dobry pomysł, by wykorzystać resztki z lodówki czy zamrażalnika.
  • Kasza. To najbardziej charakterystyczny składnik krupniku. Najczęściej używa się jęczmiennej, ale można dodawać także gryczanej, jaglanej, a nawet mannę czy bulgur. Trzeba ją dokładnie wypłukać, by krupnik był klarowny. Można też podprażyć ją na patelni, wtedy jej smak będzie wyraźniejszy. Kaszę dosypuje się do wywaru, kiedy już mięso i warzywa są miękkie.
  • Przyprawy. Krupnik nie wymaga wielu przypraw. Można do wywaru dołożyć listek laurowy czy ziele angielskie, ale nie jest to konieczne. Sól i pieprz mogą okazać się wystarczające. Krupnik ma być esencjonalny, ale delikatny w smaku. Zupę najlepiej posolić pod koniec gotowania. Są jeszcze dwa triki z przyprawami. Do wywaru można dodać suszonego grzyba dla aromatu. Niektórzy też pod koniec gotowania dodają łyżkę czy dwie octu, by krupnik był bardziej klarowny, a kasza nie ciemniała.

Tradycyjny krupnik - przepis

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych,
  • 600 g drobiowych żołądków,
  • kilka ziemniaków,
  • kilka łyżek drobnej kaszy jęczmiennej,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść żołądki i pokrój je na mniejsze kawałki. Żeberka podziel na części. Włóż wszystko do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu, usuwając szumowiny.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obraną włoszczyznę. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, wsyp kaszę i gotuj al dente.
  4. Podsmaż cebulkę na maśle i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Opcjonalnie: dodaj zahartowaną śmietanę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"