WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Moja znajoma często przykleja wykałaczkę do noża. Sprawdziłem, czy jej sposób działa

Wykałaczka przyklejona do ostrza noża to jedna z najdziwniejszych rzeczy, jakie widziałem w czyjejś kuchni. Kiedy dowiedziałem się, po co się to robi, musiałem to natychmiast przetestować — nie tyle z rzeczywistej potrzeby, ile z ciekawości. Mam swoje wnioski.

Nóż i wykałaczka. Czy to ma sens?Nóż i wykałaczka. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva, archiwum autora | AGorohov

Doskonale pamiętam jeszcze te zamierzchłe czasy, w których używanie noża kuchennego było dla mnie prawdziwą udręką. Wiele wody musiało upłynąć i wiele dań zostać przyszykowanymi, żeby to się zmieniło. Z biegiem czasu ziemniaki zaczęły być obierane tak cienko, jak życzyła sobie tego babcia, a kromki chleba przestały być albo zbyt grube, albo tak chude, że rozpadały się w rękach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Do dzisiaj istnieje jednak pewien problem podczas krojenia, który mnie wyjątkowo denerwuje. Jest to przyleganie warzyw do ostrza noża, które sprawia, że krojenie idzie znacznie wolniej, niż by mogło. Czy da radę coś na to poradzić? Japończycy używają w takim momencie jednostronnie ostrzonych noży typu single bevel, które przydają im się m.in. podczas tworzenia słynnego sashimi i oporządzania ryb do sushi. Moja koleżanka używa zamiast tego... wykałaczki.

Nóż i wykałaczka

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem wykałaczkę przyklejoną do noża, uznałem to za... przypadek. Pewnie ostrze było klejące, a kawałek drewnianej igiełki zwyczajnie znalazł się na nim przez nieuwagę gospodyni. A jednak okazało się, że zastosowanie takiego zabiegu ma ponoć konkretne przeznaczenie. Chodzi właśnie o to, żeby warzywa nie przyklejały się do noża podczas krojenia.

Czy nóż z wykałaczką pozwolą pozbyć się częstego problemu?
Czy nóż z wykałaczką pozwolą pozbyć się częstego problemu? © canva | Shironosov

Jeśli chodzi o triki kulinarne, można powiedzieć, że jestem ich fanem, a jednocześnie... sceptykiem. Raczej nie zawierzam w tej kwestii przypadkowi i muszę wypróbować rzekome rewelacje, żeby w nie uwierzyć. Domyślasz się już na pewno, że to samo zrobiłem z nożem i wykałaczką. Przykleiłem drewienko do ostrza, wyjąłem pomidora i...

Ten trik kulinarny działa. To znaczy, że rzeczywiście produkty nie przywierają do metalu. Czy jednak ten patent na pewno ułatwia krojenie? Być może w jakimś stopniu tak, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że nienaturalny kształt na głowni sprawia, że warzywa nie są pokrojone zbyt prosto i estetycznie. Być może w przypadku twardszych produktów to się sprawdzi, ale na pomidorze raczej więcej się nadenerwujemy, niż sobie pomożemy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok