Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie
04.03.2024 08:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W lodówce zalega kilka produktów i nie masz zielonego pojęcia, jak je połączyć? Przygotuj błyskawiczną babkę na słono, a nic się nie zmarnuje. Co więcej, cała rodzina będzie zajadać się nią ze smakiem.
Nie lubię marnować niczego w kuchni, dlatego staram się planować posiłki w taki sposób, aby wykorzystać potencjał lodówki w 100 procentach. Oczywiście nie zawsze jest to takie proste, dlatego też w takich przypadkach świetnie sprawdza się przepis na błyskawiczną babkę, do której możesz dodać praktycznie wszystko.
Wszystko, co musisz zrobić to, przygotować ekspresowe ciasto, które połączysz następnie z ulubionymi i dostępnymi składnikami. I pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad jest już gotowy. Co więcej, taki posiłek podasz w nietypowej formie babki. Będzie więc to również coś ciekawego dla oka. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni takim rozwiązaniem i od razu poproszą o podwójną porcję.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowa babka z piekarnika świetnie wpisuje się w filozofię zero waste. Z tym przepisem marnowanie jedzenia skończy się raz na zawsze
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suchych drożdży.
Nadzienie:
- 150 g sera gouda (pokrojony w kostkę),
- 150 g szynki drobiowej z kurczaka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 pomidory pokrojone w kostkę.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: jajka, olej, mleko, suche drożdże, sól, skrobię kukurydzianą oraz mąkę.
Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi do chwili, aż udaje mi się otrzymać efekt jednolitej i gładkiej mieszanki.
Krok 2. Następnie przygotowuję dodatki. Na mniejsze kawałki dzielę: pomidory, szynkę drobiową, ser oraz szczypiorek.
To oczywiście tylko jedna z propozycji. Do tej mieszanki możesz dodać całą masę innych produktów. Postaw na kombinację, która najlepiej trafia w twoje kubki smakowe.
Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do formy na babkę. Na wierzchu rozsypuję dodatkową porcję goudy, aby przyszła babka była jeszcze bardziej serowa.
Krok 4. Tak przygotowaną formę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczoną babkę podaję z dodatkiem świeżego szczypiorku. Oczywiście świetnie będzie pasować tu cała masa sosów i dipów. I to wszystko, smacznego!