WideoZiemniaczane spiralki robię na zwykłej patelni. Wszyscy się nimi zajadają

Ziemniaczane spiralki robię na zwykłej patelni. Wszyscy się nimi zajadają

Masz ogromną słabość do ziemniaków i mógłbyś jeść je na okrągło w przeróżnej formie? Koniecznie wypróbuj ich w zakręconej wersji prosto z patelni.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

27.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:23

Ziemniaki zazwyczaj kojarzą się nam w wydaniu obiadowym razem z mięsem i kolorową surówką. Oczywiście ich zastosowanie w kuchni jest dużo szersze, o czym przekonasz się już za moment. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby na bazie kultowych warzyw przygotować ciekawą, oryginalną i przede wszystkim smaczną przekąskę. Ziemniaczane spirale, bo to o nich mowa, nie dość, że genialnie się prezentują, to jeszcze dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy, że raz ich skosztujesz, a na jednej porcji na pewno się nie skończy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Wystarczy tylko raz spojrzeć na złociste spiralki ziemniaczane, aby natychmiast zgłodnieć

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/4 szkl. mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • świeży szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw obieram warzywa, po czym dokładnie je opłukuję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. 

Do przepisu potrzebne są ziemniaki w ugotowanej formie
Do przepisu potrzebne są ziemniaki w ugotowanej formie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie ugotowane warzywa rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajko, mleko, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. 

Ziemniaczaną mieszankę doprawiam przy pomocy trzech przypraw
Ziemniaczaną mieszankę doprawiam przy pomocy trzech przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki dobrze się połączyły. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Krok 3. Gotową mieszankę przekładam następnie do rękawa cukierniczego, dzięki któremu w szybki i prosty sposób już za moment stworzę idealny kształt ziemniaczanych spiralek. 

Ziemniaczana baza jest już gotowa
Ziemniaczana baza jest już gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do głębokiej patelni wlewam olej i dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco ciepły, zaczynam tworzyć w patelni małe spiralki ziemniaczane. 

Formowanie spiralek to czysta przyjemność
Formowanie spiralek to czysta przyjemność© Licencjodawca | Pyszności

Każdy taki element smażę z obu stron przez kilka minut. Spiralki podczas wizyty na patelni mają nabrać pięknego złotobrązowego koloru.

Krok 5. Gotowe spirale po wyjęciu z patelni umieszczam na chwilę na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam je na duży talerz i serwuję z dodatkiem świeżego szczypiorku. Świetnie sprawdzi się tu również ulubiony sos lub dip. I to wszystko, smacznego!

I można się zajadać
I można się zajadać© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoprzekąska
Wybrane dla Ciebie