Ziemniaczane spiralki robię na zwykłej patelni. Wszyscy się nimi zajadają

Masz ogromną słabość do ziemniaków i mógłbyś jeść je na okrągło w przeróżnej formie? Koniecznie wypróbuj ich w zakręconej wersji prosto z patelni.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Ziemniaki zazwyczaj kojarzą się nam w wydaniu obiadowym razem z mięsem i kolorową surówką. Oczywiście ich zastosowanie w kuchni jest dużo szersze, o czym przekonasz się już za moment. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Okazuje się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby na bazie kultowych warzyw przygotować ciekawą, oryginalną i przede wszystkim smaczną przekąskę. Ziemniaczane spirale, bo to o nich mowa, nie dość, że genialnie się prezentują, to jeszcze dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy, że raz ich skosztujesz, a na jednej porcji na pewno się nie skończy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Wystarczy tylko raz spojrzeć na złociste spiralki ziemniaczane, aby natychmiast zgłodnieć

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/4 szkl. mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • świeży szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw obieram warzywa, po czym dokładnie je opłukuję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. 

Do przepisu potrzebne są ziemniaki w ugotowanej formie
Do przepisu potrzebne są ziemniaki w ugotowanej formie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie ugotowane warzywa rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajko, mleko, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. 

Ziemniaczaną mieszankę doprawiam przy pomocy trzech przypraw
Ziemniaczaną mieszankę doprawiam przy pomocy trzech przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki dobrze się połączyły. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Krok 3. Gotową mieszankę przekładam następnie do rękawa cukierniczego, dzięki któremu w szybki i prosty sposób już za moment stworzę idealny kształt ziemniaczanych spiralek. 

Ziemniaczana baza jest już gotowa
Ziemniaczana baza jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do głębokiej patelni wlewam olej i dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco ciepły, zaczynam tworzyć w patelni małe spiralki ziemniaczane. 

Formowanie spiralek to czysta przyjemność
Formowanie spiralek to czysta przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Każdy taki element smażę z obu stron przez kilka minut. Spiralki podczas wizyty na patelni mają nabrać pięknego złotobrązowego koloru.

Krok 5. Gotowe spirale po wyjęciu z patelni umieszczam na chwilę na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam je na duży talerz i serwuję z dodatkiem świeżego szczypiorku. Świetnie sprawdzi się tu również ulubiony sos lub dip. I to wszystko, smacznego!

I można się zajadać
I można się zajadać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej