Ziemniaczane spiralki robię na zwykłej patelni. Wszyscy się nimi zajadają
Masz ogromną słabość do ziemniaków i mógłbyś jeść je na okrągło w przeróżnej formie? Koniecznie wypróbuj ich w zakręconej wersji prosto z patelni.
27.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:23
Ziemniaki zazwyczaj kojarzą się nam w wydaniu obiadowym razem z mięsem i kolorową surówką. Oczywiście ich zastosowanie w kuchni jest dużo szersze, o czym przekonasz się już za moment.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby na bazie kultowych warzyw przygotować ciekawą, oryginalną i przede wszystkim smaczną przekąskę. Ziemniaczane spirale, bo to o nich mowa, nie dość, że genialnie się prezentują, to jeszcze dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy, że raz ich skosztujesz, a na jednej porcji na pewno się nie skończy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Zobacz także
Wystarczy tylko raz spojrzeć na złociste spiralki ziemniaczane, aby natychmiast zgłodnieć
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1/4 szkl. mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany,
- 3 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- świeży szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. W tym celu najpierw obieram warzywa, po czym dokładnie je opłukuję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 2. Następnie ugotowane warzywa rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajko, mleko, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, czosnek granulowany, sól oraz pieprz.
Składniki mieszam dokładnie, aby zgromadzone w misce smaki dobrze się połączyły. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Gotową mieszankę przekładam następnie do rękawa cukierniczego, dzięki któremu w szybki i prosty sposób już za moment stworzę idealny kształt ziemniaczanych spiralek.
Krok 4. Do głębokiej patelni wlewam olej i dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco ciepły, zaczynam tworzyć w patelni małe spiralki ziemniaczane.
Każdy taki element smażę z obu stron przez kilka minut. Spiralki podczas wizyty na patelni mają nabrać pięknego złotobrązowego koloru.
Krok 5. Gotowe spirale po wyjęciu z patelni umieszczam na chwilę na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam je na duży talerz i serwuję z dodatkiem świeżego szczypiorku. Świetnie sprawdzi się tu również ulubiony sos lub dip. I to wszystko, smacznego!