PrzepisObiadZiemniaczano-serowe pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Podudzia z kurczaka to jedno z chętniej wybieranych mięs. I nic w tym dziwnego, bo są niedrogie i można przygotować je na wiele różnych sposobów. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka, jakich jeszcze nie jadłeś.

Ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka w chrupiącej panierce
Ewa

07.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:26

Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Nasze pałki wzbogaciliśmy dodatkowo o kołderkę z ziemniaków i ciągnącego się sera. Dzięki odpowiedniemu smażeniu i duszeniu mięso jest miękkie i delikatne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka- składniki

6 podudzi z kurczaka

500 ml bulionu drobiowego

4 ugotowane ziemniaki

200 g kukurydzy - z puszki

3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1,5 łyżeczki soli

200 g tartej mozzarelli

Panierka

1 szkl. mąki pszennej

3 jajka

1 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć podudzia z kurczaka. Obsmaż je z każdej strony na średnim ogniu aż się zarumienią. Następnie zalej je bulionem drobiowym (możesz użyć też warzywnego) i duś pod przykryciem przez 40 minut.

Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i potłucz. Dodaj starty ser mozzarella, słodką paprykę w proszku, granulowany czosnek, pieprz i sól. Kukurydzę z puszki odsącz i dorzuć do ziemniaków.

Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Pałki z kurczaka odsącz z bulionu, w którym się dusiły. Usuń mięso z kości i posiekaj. Następnie przełóż je do miski z ziemniakami oraz kukurydzą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Obraz

Tak wyrobioną masą otocz oczyszczoną kość z kurczaka, formując kształt podudzia z kurczaka.

Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Podudzia obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Wrzuć do głębokiego oleju i smaż aż całość ładnie się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie dodawać zbyt dużo kawałków na raz- obniży to temperaturę oleju i w rezultacie cały proces smażenia będzie trwał dłużej, a panierka wchłonie sporo tłuszczu.

Tak przygotowane mięso podawaj z ulubionym sosem. Dorzuć jeszcze pyszną i lekką surówkę i obiad gotowy. Nietypowe podudzia zachwycą wszystkich Twoich bliskich. Smacznego!

Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie