Ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Podudzia z kurczaka to jedno z chętniej wybieranych mięs. I nic w tym dziwnego, bo są niedrogie i można przygotować je na wiele różnych sposobów. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka, jakich jeszcze nie jadłeś.

Obrazek
Ewa

Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Nasze pałki wzbogaciliśmy dodatkowo o kołderkę z ziemniaków i ciągnącego się sera. Dzięki odpowiedniemu smażeniu i duszeniu mięso jest miękkie i delikatne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ziemniaczano-serowe pałki z kurczaka- składniki

6 podudzi z kurczaka

500 ml bulionu drobiowego

4 ugotowane ziemniaki

200 g kukurydzy - z puszki

3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1,5 łyżeczki soli

200 g tartej mozzarelli

Panierka

1 szkl. mąki pszennej

3 jajka

1 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć podudzia z kurczaka. Obsmaż je z każdej strony na średnim ogniu aż się zarumienią. Następnie zalej je bulionem drobiowym (możesz użyć też warzywnego) i duś pod przykryciem przez 40 minut.

Obrazek
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i potłucz. Dodaj starty ser mozzarella, słodką paprykę w proszku, granulowany czosnek, pieprz i sól. Kukurydzę z puszki odsącz i dorzuć do ziemniaków.

Obrazek
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Pałki z kurczaka odsącz z bulionu, w którym się dusiły. Usuń mięso z kości i posiekaj. Następnie przełóż je do miski z ziemniakami oraz kukurydzą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Obrazek

Tak wyrobioną masą otocz oczyszczoną kość z kurczaka, formując kształt podudzia z kurczaka.

Obrazek
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności

Podudzia obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Wrzuć do głębokiego oleju i smaż aż całość ładnie się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie dodawać zbyt dużo kawałków na raz- obniży to temperaturę oleju i w rezultacie cały proces smażenia będzie trwał dłużej, a panierka wchłonie sporo tłuszczu.

Tak przygotowane mięso podawaj z ulubionym sosem. Dorzuć jeszcze pyszną i lekką surówkę i obiad gotowy. Nietypowe podudzia zachwycą wszystkich Twoich bliskich. Smacznego!

Obrazek
Ziemniaczano-serowe pałki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm