PrzepisWegetariańskaDziadek smażył je w każdy weekend. Mało osób pamięta schabowe bez mięsa

Dziadek smażył je w każdy weekend. Mało osób pamięta schabowe bez mięsa

Kotlety z kani- Pyszności
Kotlety z kani- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

01.08.2024 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Były tak duże, że zajmowały cały talerz. Kiedy dom wypełniał zapach smażonych kotletów to znak, że dziadek rano ruszył na grzyby i wrócił z dorodnymi kaniami. Ekonomiczny obiad smakował jak danie z najlepszej restauracji.

Nasi dziadkowie wegetariańskie kotlety robili, zanim jeszcze stało się to modne, nawet nie do końca zdając sobie z tego sprawę. Kiedy polskie lasy obradzały w grzyby, czas było zakasać rękawy i ruszać, póki świt, na zbiory. Kanie znaleźć było najłatwiej, bo ich kapelusze widoczne były z daleka. Chociaż wszyscy zachwycają się prawdziwkami i podgrzybkami, to w dziadkowym wiaderku każdy szukał, czy udało się zebrać kanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kanii - przepis na obiad bez mięsa

Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawiają, że zwykłe schabowe odchodzą w zapomnienie. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy je opanierować i usmażyć. To najlepszy letnio-jesienny obiad, jaki można sobie wymarzyć. I do tego bardzo ekonomiczny, bo za wejście do lasu nie trzeba płacić.

Kotlety z kani
Kotlety z kani© Pyszności

Nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś grzybów, ten przepis na kotlety z kani jest tak prosty, że poradzisz sobie z nim bez problemu. Kania to grzyb o wyjątkowym smaku, ale warto pamiętać, że chłonie sporo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na oleju rzepakowym, który dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli wolisz zdrowszą alternatywę, możesz upiec kotlety w piekarniku. Wystarczy posmarować je odrobiną oleju i zapiekać do złotego koloru. Ja jednak stawiam na odrobinę szaleństwa i smażę je tak jak mój dziadek, na patelni z olejem.

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie oczyść z pozostałości ściółki leśnej. Umyj i osusz.
  2. W jednej misce roztrzep jajka wraz z solą oraz pieprzem, do drugiej wsyp bułkę tartą.
  3. Kapelusze kani obtocz najpierw w jajku, a potem dokładnie w bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowaną kanię.
  5. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni.
  6. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kani podaj w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki lub zjedz prosto z patelni. Chrupiące, pełne umamicznego smaku grzyby to najlepszy pomysł na smaczny obiad bez mięsa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także