Dziadek smażył je w każdy weekend. Mało osób pamięta schabowe bez mięsa

Były tak duże, że zajmowały cały talerz. Kiedy dom wypełniał zapach smażonych kotletów to znak, że dziadek rano ruszył na grzyby i wrócił z dorodnymi kaniami. Ekonomiczny obiad smakował jak danie z najlepszej restauracji.

Kotlety z kani- PysznościKotlety z kani- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Nasi dziadkowie wegetariańskie kotlety robili, zanim jeszcze stało się to modne, nawet nie do końca zdając sobie z tego sprawę. Kiedy polskie lasy obradzały w grzyby, czas było zakasać rękawy i ruszać, póki świt, na zbiory. Kanie znaleźć było najłatwiej, bo ich kapelusze widoczne były z daleka. Chociaż wszyscy zachwycają się prawdziwkami i podgrzybkami, to w dziadkowym wiaderku każdy szukał, czy udało się zebrać kanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Kotlety z kanii - przepis na obiad bez mięsa

Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawiają, że zwykłe schabowe odchodzą w zapomnienie. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy je opanierować i usmażyć. To najlepszy letnio-jesienny obiad, jaki można sobie wymarzyć. I do tego bardzo ekonomiczny, bo za wejście do lasu nie trzeba płacić.

Kotlety z kani
Kotlety z kani © Pyszności

Nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś grzybów, ten przepis na kotlety z kani jest tak prosty, że poradzisz sobie z nim bez problemu. Kania to grzyb o wyjątkowym smaku, ale warto pamiętać, że chłonie sporo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na oleju rzepakowym, który dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli wolisz zdrowszą alternatywę, możesz upiec kotlety w piekarniku. Wystarczy posmarować je odrobiną oleju i zapiekać do złotego koloru. Ja jednak stawiam na odrobinę szaleństwa i smażę je tak jak mój dziadek, na patelni z olejem.

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie dokładnie oczyść z pozostałości ściółki leśnej. Umyj i osusz.
  2. W jednej misce roztrzep jajka wraz z solą oraz pieprzem, do drugiej wsyp bułkę tartą.
  3. Kapelusze kani obtocz najpierw w jajku, a potem dokładnie w bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowaną kanię.
  5. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni.
  6. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kani podaj w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki lub zjedz prosto z patelni. Chrupiące, pełne umamicznego smaku grzyby to najlepszy pomysł na smaczny obiad bez mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler