Dziadek smażył je w każdy weekend. Mało osób pamięta schabowe bez mięsa
Były tak duże, że zajmowały cały talerz. Kiedy dom wypełniał zapach smażonych kotletów to znak, że dziadek rano ruszył na grzyby i wrócił z dorodnymi kaniami. Ekonomiczny obiad smakował jak danie z najlepszej restauracji.
01.08.2024 15:26
Nasi dziadkowie wegetariańskie kotlety robili, zanim jeszcze stało się to modne, nawet nie do końca zdając sobie z tego sprawę. Kiedy polskie lasy obradzały w grzyby, czas było zakasać rękawy i ruszać, póki świt, na zbiory. Kanie znaleźć było najłatwiej, bo ich kapelusze widoczne były z daleka. Chociaż wszyscy zachwycają się prawdziwkami i podgrzybkami, to w dziadkowym wiaderku każdy szukał, czy udało się zebrać kanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kanii - przepis na obiad bez mięsa
Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze sprawiają, że zwykłe schabowe odchodzą w zapomnienie. Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy je opanierować i usmażyć. To najlepszy letnio-jesienny obiad, jaki można sobie wymarzyć. I do tego bardzo ekonomiczny, bo za wejście do lasu nie trzeba płacić.
Nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś grzybów, ten przepis na kotlety z kani jest tak prosty, że poradzisz sobie z nim bez problemu. Kania to grzyb o wyjątkowym smaku, ale warto pamiętać, że chłonie sporo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na oleju rzepakowym, który dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli wolisz zdrowszą alternatywę, możesz upiec kotlety w piekarniku. Wystarczy posmarować je odrobiną oleju i zapiekać do złotego koloru. Ja jednak stawiam na odrobinę szaleństwa i smażę je tak jak mój dziadek, na patelni z olejem.
Składniki:
- 4 kapelusze kani,
- 3 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kanie dokładnie oczyść z pozostałości ściółki leśnej. Umyj i osusz.
- W jednej misce roztrzep jajka wraz z solą oraz pieprzem, do drugiej wsyp bułkę tartą.
- Kapelusze kani obtocz najpierw w jajku, a potem dokładnie w bułce.
- Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowaną kanię.
- Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni.
- Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kani podaj w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki lub zjedz prosto z patelni. Chrupiące, pełne umamicznego smaku grzyby to najlepszy pomysł na smaczny obiad bez mięsa.