Polacy ruszyli na grzybobranie. Z lasów wynoszą pełne koszyki

Powoli rozkręca się jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku - czas na grzybobranie. Polacy ruszyli do lasów, zaopatrzeni w wiaderka, wysokie buty i małe nożyki, aby pozbierać to, co dała natura. Chociaż szczyt sezonu dopiero przed nami, to już dziś spotkać można grzybiarzy z pełnymi koszykami.

Grzyboboranie - PysznościGrzyboboranie - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

W ostatnim miesiącu pogoda bywała dość kapryśna, jednak nie przeszkodziło to grzybom w upiększaniu runa leśnego. Jedni narzekali na ostatnie deszczowe dni lipca, jednak grzybiarze, patrząc przez okno, zacierali ręce. Trochę deszczu sprawiło, że w wielu latach pojawił się wysyp grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Czas na grzybobranie

W koszykach grzybiarzy najczęściej pojawiają się podgrzybki, kanie, kurki i maślaki, jednak wprawione oko znajdzie i borowika. Chociaż ze spacerami na grzyby kojarzy się głównie jesień, to lato potrafi zaskoczyć.

- Dla mnie to zdecydowanie na plus. Mam urlop, jest piękna pogoda, szybko robi się jasno, więc i pójście na grzyby to sama przyjemność. Jesienią nazbieram więcej, do suszenia i na zapas, a teraz tak po prostu do smaku, bez skupiania się na ilości. We wrześniu grzyboboranie to sport, latem to hobby - mówi Zuzanna, która grzyby zbiera w województwie wielkopolskim.
Grzybiarze muszą mieć czujne oko
Grzybiarze muszą mieć czujne oko © Archiwum prywatne

Według relacji użytkowników serwisu grzyby.pl naobfitsze zbiory odnotowano w województwach mazowieckim, pomorskim, śląskim i warmińsko-mazurskim. Nie wszyscy mają jednak takie szczęście - niektórych regionach, np. w powiecie wołomińskim czy wałbrzyskim, grzybów jest znacznie mniej. Zdaniem niektórych, winna jest susza, która panowała wcześniej w tych rejonach.

Jak zbierać grzyby?

Grzybobranie to wspaniała aktywność, która pozwala nam cieszyć się pięknem natury i delektować się smakiem darów lasu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

Na grzybach zachować trzeba trzeźwą głowę i jasne myślenie. Zbierać powinno się tylko i wyłącznie te okazy, co do których mamy stuprocentową pewność, że są jadalne. Nie niszczmy grzybów, nawet tych, których nie zbieramy. Są ważnym elementem leśnego ekosystemu. Delikatnie ścinamy wybrane przez nas grzyby nożem i przykrywajmy ściółką, aby umożliwić rozwój nowych owocników.

Zbieranie grzybów to polski sport narodowy
Zbieranie grzybów to polski sport narodowy © archiwum prywatne

Grzyby mają tendencję do tworzenia tzw. czarcich kręgów lub mniejszych skupisk. Jeśli znaleźliśmy jednego grzyba, bardzo prawdopodobne jest, że w jego pobliżu znajdziemy kolejne okazy. Pamiętaj też o długich spodniach i wysokich butach - w lesie nietrudno o złapanie kleszcza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej