Najzdrowsze grzyby w Polsce. Właśnie te wybieraj w lesie i jedz do woli
W polskich lasach znajdziemy mnóstwo grzybów. Niektóre są jadalne, innych nie powinniśmy nawet dotykać. Smak tych pierwszy różni się od siebie i to, czy nam będą smakować zależy od naszych upodobań kulinarnych. Jak myślicie, które grzyby są najzdrowsze i warto je włączyć do diety?
20.10.2023 14:18
Powszechnie znanych jest kilkadziesiąt gatunków grzybów jadalnych, wszystkich odkryto pona 5 milionów. Niejadalnych powinniśmy unikać na ognia, bo mogą nawet nas zabić. Grzyby jadalne zaś dostarczają nam witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm. Nie powinniśmy jednak podawać ich małym dzieciom, które nie mają jeszcze dobrze wykształconego układu pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te grzyby są najzdrowsze. Oto 10 gatunków, które warto spożywać
Boczniak
Zawiera on pleuran, który zmniejsza komórki nowotworowe. W wielu państwach stosuje się ekstrakt z tych grzybów. Wspiera on leczenie raka piersi i okrężnicy. Ponadto boczniaki zmniejszają poziom złego cholesterolu.
Kurki
Tutaj na pierwszy plan wychodzą witaminy z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy, a także chronią organizm przed najróżniejszymi wirusami.
Koźlarz
W nim znajdziemy duże pokłady witaminy B3 oraz witaminy B2. Do tego świetnie smakuje, jest więc pożądany przez fanów kulinariów.
Borowik szlachetny
Te grzyby zawierają naturalnie występujące białko, fosfor, potas oraz żelazo. Dodatkowo są niskokaloryczne.
Opieńka miodowa
Wpływa ona pozytywnie na układ krwionośny, powinni po nią sięgać osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Mogą ją też spożywać alergicy, bo opieńka pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii w płucach.
Czubajka kania
To skarbnica witamin (A, C, D, E oraz tych z grupy B). Najlepsze okazy znajdują się w głębi lasu, tam nie wchłaniają zanieczyszczeń.
Rydz
Wspiera kości, wykazuje właściwości uspokajające oraz poprawia trawienie. Co ciekawe, grzyby te wykorzystuje się w produkcji antybiotyków przeciwko gruźlicy.
Siedzuń sosnowy
Dzięki swoim składnikom poprawia odporność, zapobiega cukrzycy, a także przyspiesza gojenie się ran.
Podgrzybek
Jest źródłem flawonidów oraz kwasu linolowego. Dzięki nim oczyścimy organizm i szybko pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów.
Pieczarki
Znajdziemy ich mnóstwo witamin z grupy B. Obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwcukrzycowe. Pieczarki dzikie są zdrowsze niż te hodowlane.