Najzdrowsze grzyby w Polsce. Właśnie te wybieraj w lesie i jedz do woli

W polskich lasach znajdziemy mnóstwo grzybów. Niektóre są jadalne, innych nie powinniśmy nawet dotykać. Smak tych pierwszy różni się od siebie i to, czy nam będą smakować zależy od naszych upodobań kulinarnych. Jak myślicie, które grzyby są najzdrowsze i warto je włączyć do diety?

GrzybyGrzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Powszechnie znanych jest kilkadziesiąt gatunków grzybów jadalnych, wszystkich odkryto pona 5 milionów. Niejadalnych powinniśmy unikać na ognia, bo mogą nawet nas zabić. Grzyby jadalne zaś dostarczają nam witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm. Nie powinniśmy jednak podawać ich małym dzieciom, które nie mają jeszcze dobrze wykształconego układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Te grzyby są najzdrowsze. Oto 10 gatunków, które warto spożywać

Boczniak

Zawiera on pleuran, który zmniejsza komórki nowotworowe. W wielu państwach stosuje się ekstrakt z tych grzybów. Wspiera on leczenie raka piersi i okrężnicy. Ponadto boczniaki zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Kurki

Tutaj na pierwszy plan wychodzą witaminy z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy, a także chronią organizm przed najróżniejszymi wirusami.


Koźlarz

W nim znajdziemy duże pokłady witaminy B3 oraz witaminy B2. Do tego świetnie smakuje, jest więc pożądany przez fanów kulinariów.

Kurki
Kurki © Adobe Stock

Borowik szlachetny

Te grzyby zawierają naturalnie występujące białko, fosfor, potas oraz żelazo. Dodatkowo są niskokaloryczne.


Opieńka miodowa

Wpływa ona pozytywnie na układ krwionośny, powinni po nią sięgać osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Mogą ją też spożywać alergicy, bo opieńka pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii w płucach.

Czubajka kania

To skarbnica witamin (A, C, D, E oraz tych z grupy B). Najlepsze okazy znajdują się w głębi lasu, tam nie wchłaniają zanieczyszczeń.


Rydz

Wspiera kości, wykazuje właściwości uspokajające oraz poprawia trawienie. Co ciekawe, grzyby te wykorzystuje się w produkcji antybiotyków przeciwko gruźlicy.

Siedzuń sosnowy

Dzięki swoim składnikom poprawia odporność, zapobiega cukrzycy, a także przyspiesza gojenie się ran.


Podgrzybek

Jest źródłem flawonidów oraz kwasu linolowego. Dzięki nim oczyścimy organizm i szybko pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów.

Pieczarki

Znajdziemy ich mnóstwo witamin z grupy B. Obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwcukrzycowe. Pieczarki dzikie są zdrowsze niż te hodowlane.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej