Niebieski grzyb budzi ekscytację wśród grzybiarzy. Tylko prawdziwi szczęściarze na niego trafiają

Grzyby zazwyczaj są brązowe, żółte i jasnokolorowe. Mamy też czerwonego muchomora lub pomarańczową lisówkę. Czy kiedykolwiek słyszeliście o takim tworze natury, jak niebieski grzyb? Tylko nieliczni szczęściarze na niego natrafili, a rośnie w Polskich lasach. Jeśli go znajdziecie, zbierzcie od razu, jest on bowiem rarytasem.

Niebieski grzybNiebieski grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień to czas, na który czekają wszyscy zapaleni grzybiarze. Można wtedy wybrać się o świcie do lasu i szukać jego darów. Zazwyczaj szuka się podgrzybków, kurek, borowików lub koźlarzy. Chętnie zbierają również rydze i kozaki. Grzyby te zazwyczaj mają zwyczajne kolory od beżu, przez żółty, po brąz. Jeśli widzimy okaz, który ma dziwny kolor, myślimy, że jest trujący. Piaskowiec modrzak to niebieski grzyb i do tego jest jadalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Niebieski grzyb znajdują tylko szczęściarze

Piaskowiec modrzak z wierzchu ma beżową barwę, a kapelusz jest żółtobrązowy lub słomkowożółty. W dotyku przypomina zamsz. Znajdziemy go pod dębami, bukami, sosnami oraz brzozami. Uwagę przykuwają jednak niebieskie plamki, które powstają pod wpływem uszkodzenia i widoczne są już z daleka. Kiedy go przekroimy, możemy od razu stwierdzić, że wygląda tak, jakby ktoś go obficie oblał atramentem.

Niebieski grzyb
Niebieski grzyb © Adobe Stock

Niebieski grzyb (zwany też siniakiem, gniewakiem lub siniuchem) jest bardzo rzadkim okazem i występuje tylko w niektórych rejonach Polski, znajdują go tylko nieliczni. Jest jednak jadalny ( niektórzy fani grzybobrania często boją się jego barwy, ale niepotrzebnie - piaskowiec modrzak nie jest trujący) i dopuszczony do sprzedaży. Ponoć smakuje jak borowik i dlatego grzybiarze usilnie go szukają. Możemy go suszyć, dodać do zup, a nawet przygotować z niego przepyszny sos. Jeśli znajdziesz taki grzyb, koniecznie włóż go do koszyka. Nie pożałujesz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej