Niebieski grzyb budzi ekscytację wśród grzybiarzy. Tylko prawdziwi szczęściarze na niego trafiają

Grzyby zazwyczaj są brązowe, żółte i jasnokolorowe. Mamy też czerwonego muchomora lub pomarańczową lisówkę. Czy kiedykolwiek słyszeliście o takim tworze natury, jak niebieski grzyb? Tylko nieliczni szczęściarze na niego natrafili, a rośnie w Polskich lasach. Jeśli go znajdziecie, zbierzcie od razu, jest on bowiem rarytasem.

Niebieski grzybNiebieski grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień to czas, na który czekają wszyscy zapaleni grzybiarze. Można wtedy wybrać się o świcie do lasu i szukać jego darów. Zazwyczaj szuka się podgrzybków, kurek, borowików lub koźlarzy. Chętnie zbierają również rydze i kozaki. Grzyby te zazwyczaj mają zwyczajne kolory od beżu, przez żółty, po brąz. Jeśli widzimy okaz, który ma dziwny kolor, myślimy, że jest trujący. Piaskowiec modrzak to niebieski grzyb i do tego jest jadalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Niebieski grzyb znajdują tylko szczęściarze

Piaskowiec modrzak z wierzchu ma beżową barwę, a kapelusz jest żółtobrązowy lub słomkowożółty. W dotyku przypomina zamsz. Znajdziemy go pod dębami, bukami, sosnami oraz brzozami. Uwagę przykuwają jednak niebieskie plamki, które powstają pod wpływem uszkodzenia i widoczne są już z daleka. Kiedy go przekroimy, możemy od razu stwierdzić, że wygląda tak, jakby ktoś go obficie oblał atramentem.

Niebieski grzyb
Niebieski grzyb © Adobe Stock

Niebieski grzyb (zwany też siniakiem, gniewakiem lub siniuchem) jest bardzo rzadkim okazem i występuje tylko w niektórych rejonach Polski, znajdują go tylko nieliczni. Jest jednak jadalny ( niektórzy fani grzybobrania często boją się jego barwy, ale niepotrzebnie - piaskowiec modrzak nie jest trujący) i dopuszczony do sprzedaży. Ponoć smakuje jak borowik i dlatego grzybiarze usilnie go szukają. Możemy go suszyć, dodać do zup, a nawet przygotować z niego przepyszny sos. Jeśli znajdziesz taki grzyb, koniecznie włóż go do koszyka. Nie pożałujesz.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis