NewsyNiebieski grzyb budzi ekscytację wśród grzybiarzy. Tylko prawdziwi szczęściarze na niego trafiają

Niebieski grzyb budzi ekscytację wśród grzybiarzy. Tylko prawdziwi szczęściarze na niego trafiają

Niebieski grzyb
Niebieski grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.10.2023 20:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grzyby zazwyczaj są brązowe, żółte i jasnokolorowe. Mamy też czerwonego muchomora lub pomarańczową lisówkę. Czy kiedykolwiek słyszeliście o takim tworze natury, jak niebieski grzyb? Tylko nieliczni szczęściarze na niego natrafili, a rośnie w Polskich lasach. Jeśli go znajdziecie, zbierzcie od razu, jest on bowiem rarytasem.

Jesień to czas, na który czekają wszyscy zapaleni grzybiarze. Można wtedy wybrać się o świcie do lasu i szukać jego darów. Zazwyczaj szuka się podgrzybków, kurek, borowików lub koźlarzy. Chętnie zbierają również rydze i kozaki. Grzyby te zazwyczaj mają zwyczajne kolory od beżu, przez żółty, po brąz. Jeśli widzimy okaz, który ma dziwny kolor, myślimy, że jest trujący. Piaskowiec modrzak to niebieski grzyb i do tego jest jadalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebieski grzyb znajdują tylko szczęściarze

Piaskowiec modrzak z wierzchu ma beżową barwę, a kapelusz jest żółtobrązowy lub słomkowożółty. W dotyku przypomina zamsz. Znajdziemy go pod dębami, bukami, sosnami oraz brzozami. Uwagę przykuwają jednak niebieskie plamki, które powstają pod wpływem uszkodzenia i widoczne są już z daleka. Kiedy go przekroimy, możemy od razu stwierdzić, że wygląda tak, jakby ktoś go obficie oblał atramentem.

Niebieski grzyb
Niebieski grzyb© Adobe Stock

Niebieski grzyb (zwany też siniakiem, gniewakiem lub siniuchem) jest bardzo rzadkim okazem i występuje tylko w niektórych rejonach Polski, znajdują go tylko nieliczni. Jest jednak jadalny ( niektórzy fani grzybobrania często boją się jego barwy, ale niepotrzebnie - piaskowiec modrzak nie jest trujący) i dopuszczony do sprzedaży. Ponoć smakuje jak borowik i dlatego grzybiarze usilnie go szukają. Możemy go suszyć, dodać do zup, a nawet przygotować z niego przepyszny sos. Jeśli znajdziesz taki grzyb, koniecznie włóż go do koszyka. Nie pożałujesz.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także