Tych grzybów prawie nikt nie zbiera. Duży błąd, bo są naprawdę smaczne

Sezon na borowiki chyli się ku końcowi. Większość z nas wypatruje odmianę szlachetną, jednak warto rozejrzeć się także za borowikiem ceglastym, królewskim czy ponurym. Ten ostatni może i nie wygląda zachęcająco, jednak smak wynagradza wszystko.

Tak wygląda borowik ponuryTak wygląda borowik ponury
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesienią tłumnie odwiedzamy lasy w poszukiwaniu grzybów. Po kilku deszczowych dniach można wyjść z koszykiem pełnych aromatycznych okazów. Jednym z najczęściej poszukiwanych grzybów jest borowik szlachetny, uważany za najbardziej aromatycznego i pełnego smaku.

To niejedyny borowik, na jakiego można natknąć się w czasie spaceru. Większość z nas omija tę odmianę szerokim łukiem ze względu na odstręczający wygląd. Wspomnianym gatunkiem jest borowik ponury. Wyjaśniamy, jak wygląda, gdzie można go znaleźć i jak nie pomylić go z trującym gatunkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Jak wygląda borowik ponury?

Siniak, świniak czy czarci grzyb — każda z tych nazw dotyczy borowika ponurego. Jak go rozpoznać? Po charakterystycznym, oliwkowo, zgniło-zielonym kapeluszu, którego to średnica wynosi od 7 do 23 centymetrów. Tuż pod kapeluszem znajdują się postrzępione rurki, które nierzadko przybierają czerwony kolor. Trzon zwykle jest żółtawy, jednak zdarza się, że przechodzi w ciemnoczerwony kolor. Co ważne, na trzonie występuje charakterystyczna stateczka, kształtem przypominająca podłużne oczka.

Po naciśnięciu kolor wspomnianej siateczki powinien zmienić się na sinoniebieski. Jeśli chcesz mieć pewność, że trzymasz w ręku borowika ponurego, a nie trującego grzyba, przetnij miąższ. U siniaków zaraz po przecięciu, kolor przechodzi z żółtego na niebieski lub siny. Warto to zweryfikować przed wrzuceniem zebranego grzyba do kosza, bowiem siniaka można łatwo pomylić z borowikiem szatańskim lub wilczym. Oba te gatunki są silnie trujące i nie nadają się do spożycia.

Gdzie szukać borowika ponurego?

Siniaki występują w całej Polsce. Znajdziesz je zarówno w lasach liściastych, jak i mieszanych, nierzadko wyrastają też w parkach, w okresie od czerwca do końca października. Borowiki ponure są równie smaczne i aromatyczne co najpopularniejsza odmiana szlachetna, jednak wymagają porządnej, kilkugodzinnej obróbki termicznej. Zjedzenie go na surowo może skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Nie powinny jeść go osoby z alergią na grzyby, a także osoby starsze i dzieci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥