Mięso połączyłam z grzybami i zapiekłam w piekarniku. Pyszna uczta dla całej rodziny

Pyszna karkówka, schab i boczek zapiekane w towarzystwie leśnych grzybów to przepis na niesamowitą ucztę dla całej rodziny. Jest rozgrzewająco, sycąco i bardzo smacznie.

Mięsna uczta z grzybamiMięsna uczta z grzybami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pieczone mięso z piekarnika w towarzystwie aromatycznego sosu mięsnego to mój sprawdzony patent na uroczysty obiad. Naczynie z parującymi kawałkami schabu z boczkiem i karkówką postawione na stole sprawia, że wszyscy natychmiastowo nabierają apetytu. Całość przygotowuję przed obiadem i wstawiam do pieca na pół godziny przed planowanym serwowaniem, co znacznie ułatwia sprawę. Jest bardzo sycąco, aromatycznie i niesamowicie pysznie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Mięsna uczta z karkówką, schabem i grzybami

Składniki:

  •  60 g masła,
  • 300 g borowików,
  • 300 g kurek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • łyżka pieprzu w ziarnach,
  • łyżka soli morskiej,
  • 10 plastrów schabu wieprzowego,
  • 10 plastrów karkówki wieprzowej,
  • 10 plastrów boczku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam obrane ząbki czosnku, gałązki świeżego rozmarynu, ziarna pieprzu oraz sól. Chwilę podgrzewam całość i dodaję oczyszczone i pokrojone borowiki oraz kurki.

Całość należy podsmażyć, aż powstanie sos- Pyszności
Całość należy podsmażyć, aż powstanie sos- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Plastry schabu owijam surowym, wędzonym boczkiem i doprawiam pieprzem wraz z solą. Podsmażam, aż mięso się zarumieni. Po podsmażeniu schabu, na patelnię wrzucam też karkówkę, doprawiając ją solą i pieprzem.

Podsmażanie mięsa- Pyszności
Podsmażanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Podsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Polewam grzybowym sosem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekam przez godzinę.

Mięsna uczta- Pyszności
Mięsna uczta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone mięso serwuję prosto z naczynia. Do tego najczęściej podaję ugotowaną kaszę, chociaż sprawdzą się również ziemniaki czy ryż. Takie danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z łatwością możesz je również podgrzewać, aby cieszyć się smacznym obiadem następnego dnia.

Smacznego!

Mięsna uczta z karkówką, schabem i grzybami
Mięsna uczta z karkówką, schabem i grzybami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie