PoradyZamiast schabu biorę inne mięso i robię kotlety po chłopsku. Tak pyszne, że zasługują na złoty medal

Zamiast schabu biorę inne mięso i robię kotlety po chłopsku. Tak pyszne, że zasługują na złoty medal

Kotlety po chłopsku z karkówki. Sekret smaku to panierka
Kotlety po chłopsku z karkówki. Sekret smaku to panierka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

01.08.2024 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Igrzyska olimpijskie dostarczają emocji również w kuchni. Na miano najwyższego wyróżnienia zasługują kotlety po chłopsku, które odkryłam na ostatni rodzinny obiad. Kruche, soczyste i mięciutkie mięso po prostu rozpływa się w ustach - a wszystko za sprawą "moczenia" w specjalnej mieszance.

Panierowane kotlety wieprzowe, w tym kotlet schabowy, to klasyczna polska potrawa, która cieszy się niesłabnącym uznaniem. Aromatyczne, soczyste i pełne smaku, są idealnym rozwiązaniem na rodzinne obiady na co dzień i specjalne okazje, takie jak chrzciny czy rocznice. Można iść o krok dalej i zrobić wersję kotletów chłopskich. Przygotowanie idealnych kotletów po chłopsku z karkówki wymaga nie tylko dobrej jakości mięsa, ale także odpowiednich przypraw i technik kulinarnych. Każdy detal ma znaczenie, od marynowania mięsa po sposób smażenia.

Jakie składniki wybrać na kotlety po chłopsku?

Bazą kotletów po chłopsku jest karkówka wieprzowa, która charakteryzuje się idealnym bilansem tłuszczu i mięsa, co gwarantuje wyjątkową soczystość potrawy. Do przygotowania kotletów po chłopsku potrzebna jest też marynata z mleka i przypraw. Świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany i niewielka ilość soli wystarczą. W zalewie mięso powinno leżeć kilka godzin, a najlepiej przez całą noc - dzięki temu zyska delikatną strukturę i wypełni się smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety po chłopsku

Po marynowaniu karkówkę na kotlety trzeba odsączyć, ale nie odciskamy mięsa w ręcznik papierowy, aby nie usunąć przypraw. Kluczem do uzyskania idealnej panierki jest dokładne obtoczenie i szybkie smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, co zapobiega wchłanianiu nadmiaru oleju. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie panierki, a zbyt niska – nasiąknięcie mięsa tłuszczem.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej,
  • 700 ml mleka,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku,
  • 2 jajka,
  • mąka i bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę ułóż w płaskim naczyniu np. szklanym żaroodpornym. Posyp czosnkiem, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Zalej mlekiem, aby płyn pokrył dokładnie kawałki mięsa. Odstaw do lodówki na 12 godz.
  2. Odsącz mięso na durszlaku. W trzech naczyniach przygotuj: bułkę tartą (dobrze jest ją dodatkowo doprawić), mąkę i rozmącone jajka.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety panieruj w kolejności: mąka, jajka i bułka tarta. Od razu smaż na złoto z obu stron.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także