Panierka idealna do kotletów, bo nie pije tłuszczu. Już nie użyjesz bułki tartej

Po posprzątaniu szafek odkryłeś, że zostało ci nieco czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go. Czerstwy chleb to doskonała baza do panierki chlebowej, która do złudzenia przypomina japońskie panko. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Chrupiąca panierka z czerstwego chleba. Chrupiąca panierka z czerstwego chleba.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W panierce jest coś uzależniającego. Może nie w samej panierce, a w chrupaniu. Nasz mózg uwielbia wszystko, co chrupie. Dlatego tak chętnie sięgamy po chipsy, paluszki, orzeszki czy panierowane mięso. Przedstawiamy patent na najlepszą panierkę, która przyrządza się z... kuchennego odpadku, a dokładniej, z czerstwego chleba. Tak dobrej panierki jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Panierka panierce nierówna

Panierowanie to obtaczanie mięsa czy też warzyw w panierce po uprzednim zanurzeniu produktu w substancji wiążącej (np. jajku). Najpopularniejszą panierką jest bułka tarta. To nic innego jak drobno zmielony chleb. Coraz częściej sięgamy po panko. To tradycyjny, japoński produkt. Do przygotowania panko wykorzystuje się biały chleb, który mieli się na grube kawałki. W trakcie smażenia mięso nie nasiąka tłuszczem, a sama panierka jest bardzo chrupiąca.

Mało kto wie, ale można przygotować też polskie panko. Do przygotowania panierki potrzebujesz jednego produktu — czerstwego, białego chleba. Najlepszy będzie taki, który jest już naprawdę bardzo twardy. Wystarczy, że odkroisz z niego skórkę i pokroisz go na mniejsze kawałki, a następnie, zmielisz go w malakserze. Cząstki chleba powinny być naprawdę grube. Dodatek twardego sera sprawi, że panierka będzie niezwykle chrupiąca i zyska głęboki, serowy smak.

Najlepsza panierka chlebowa — przepis

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki twardego sera o wyrazistym smaku (np. parmezan, grana padano, Džiugas),
  • 2 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
  • 3 kopiaste łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Odkrój skórki z chleba i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Do miski wrzuć jajka, cztery łyżki mleka, mąkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, stary ser oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Chleb zmiel w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, pokrój go jeszcze drobniej i wrzuć go do serowo-jajecznej mieszanki.
  4. Kiedy chleb nieco nasiąknie, panierka będzie gotowa. Zanurz w niej mięso. Jeśli masa jest zwarta, możesz dodać do niej nieco mleka.
  5. Panierowane mięso połoz na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
  6. Smaż je z obu stron po 4-5 minut.
  7. Podaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej