PoradyPanierka idealna do kotletów, bo nie pije tłuszczu. Już nie użyjesz bułki tartej

Panierka idealna do kotletów, bo nie pije tłuszczu. Już nie użyjesz bułki tartej

Chrupiąca panierka z czerstwego chleba.
Chrupiąca panierka z czerstwego chleba.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.01.2024 07:58, aktualizacja: 12.01.2024 08:38

Po posprzątaniu szafek odkryłeś, że zostało ci nieco czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go. Czerstwy chleb to doskonała baza do panierki chlebowej, która do złudzenia przypomina japońskie panko. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

W panierce jest coś uzależniającego. Może nie w samej panierce, a w chrupaniu. Nasz mózg uwielbia wszystko, co chrupie. Dlatego tak chętnie sięgamy po chipsy, paluszki, orzeszki czy panierowane mięso. Przedstawiamy patent na najlepszą panierkę, która przyrządza się z... kuchennego odpadku, a dokładniej, z czerstwego chleba. Tak dobrej panierki jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka panierce nierówna

Panierowanie to obtaczanie mięsa czy też warzyw w panierce po uprzednim zanurzeniu produktu w substancji wiążącej (np. jajku). Najpopularniejszą panierką jest bułka tarta. To nic innego jak drobno zmielony chleb. Coraz częściej sięgamy po panko. To tradycyjny, japoński produkt. Do przygotowania panko wykorzystuje się biały chleb, który mieli się na grube kawałki. W trakcie smażenia mięso nie nasiąka tłuszczem, a sama panierka jest bardzo chrupiąca.

Mało kto wie, ale można przygotować też polskie panko. Do przygotowania panierki potrzebujesz jednego produktu — czerstwego, białego chleba. Najlepszy będzie taki, który jest już naprawdę bardzo twardy. Wystarczy, że odkroisz z niego skórkę i pokroisz go na mniejsze kawałki, a następnie, zmielisz go w malakserze. Cząstki chleba powinny być naprawdę grube. Dodatek twardego sera sprawi, że panierka będzie niezwykle chrupiąca i zyska głęboki, serowy smak.

Najlepsza panierka chlebowa — przepis

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki twardego sera o wyrazistym smaku (np. parmezan, grana padano, Džiugas),
  • 2 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
  • 3 kopiaste łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Odkrój skórki z chleba i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Do miski wrzuć jajka, cztery łyżki mleka, mąkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, stary ser oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Chleb zmiel w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, pokrój go jeszcze drobniej i wrzuć go do serowo-jajecznej mieszanki.
  4. Kiedy chleb nieco nasiąknie, panierka będzie gotowa. Zanurz w niej mięso. Jeśli masa jest zwarta, możesz dodać do niej nieco mleka.
  5. Panierowane mięso połoz na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
  6. Smaż je z obu stron po 4-5 minut.
  7. Podaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także