Zalewa do grzybków pod święta. Przepis znalazłam w starej książce

Grzybowe zbiory warto odpowiednio obrobić i przygotować zimowe zapasy. Na przykład pod świąteczne menu. I tu mam jeden sprawdzony patent, czyli korzenna zalewa do grzybów. Tak aromatycznych nie kupisz w żadnym sklepie.

Ostatnie zbiory przerabiam na grzybki marynowaneOstatnie zbiory przerabiam na grzybki marynowane
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Cynamon, goździki, ziele angielskie i gorczyca - to tylko część z przypraw w korzennej zalewie octowej. Zebrałam sporo maślaków i krasnoborowików ceglastoporych, sięgnęłam po książkę z biblioteczki cioci "Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej. Po tych zapachach, nie wiem, czy słoiki doczekają świąt.

Jakie grzybki do marynowania?

Najlepiej sprawdzą się grzybki młode, o zwartym miąższu i średnicy kapelusza nie większej niż 5 cm. Trzonki musisz odciąć i marynować osobno lub skrócić do dwóch centymetrów. Oczyszczone grzyby - koniecznie sprawdź, czy nie są robaczywe  - obgotuj w mieszance wody i kwasku cytrynowego w proporcji 1 litr wody, 20 g soli, 10 g kwasku cytrynowego. Gotuj, aż opadną na dno, a następnie łyżka cedzakową przełóż do wyparzonych i wysuszonych słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Świąteczna, korzenna zalewa do grzybów

Marynowane grzybki w occie to specjał, który może pojawić się też ma bożonarodzeniowym stole jako zimna przekąska lub element sałatki. Mając ok. 2 kg grzybów, należy przygotować 1 litr zalewy octowej.

Przygotuj:

  • 400 ml przegotowanej wody,
  • 500 ml octu winnego 6-proc.,
  • 200 g cukru,
  • 30 g soli,
  • 3 g korzenia chrzanu,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczkę gorczycy,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 2 liście laurowe.
Grzybki marynowane w korzennej zalewie
Grzybki marynowane w korzennej zalewie © Pyszności

Jak radzi autorka książki, pierwszego, pierwszego dnia należy zagotować wodę z przyprawami. Gotować ok. 15 minut. Drugiego dnia znowu zagotuj zawartość garnka, ale tym razem z cukrem i solą. Po 10 minutach, pod koniec gotowania, wlej ocet. Możesz całość przecedzić, a przyprawy ładniej ułożyć w słoikach, dopiero zalewać grzyby. Takie słoiki obwiązane świątecznym sznureczkiem mogą być pięknym, jadalnym prezentem. Pamiętaj o pasteryzowaniu - najlepiej na mokro w garnku wyłożonym ścierką, przez ok. 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni