Dziadek robił najlepszą zalewajkę na grzybach. Wciąż próbuję odtworzyć jej smak

W sezonie grzybowym dziadek gotował taką zupę nawet kilka razy w tygodniu. Nigdy się nie nudziła. Była pyszna, sycąca, bardzo aromatyczna. Choć zalewajka to bardzo prosta zupa, to jej smak może po prostu zachwycić.

Taka zalewajka jest niezwykle aromatyczna. Taka zalewajka jest niezwykle aromatyczna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zalewajka na grzybach to przykład dania z serii: takie proste i takie pyszne. Składników jest tylko kilka i są one tanie. Zwłaszcza gdy grzyby mamy z własnych zbiorów. Na taką zupę nadają się wszystkie ich gatunki. Drugi ważny składnik to żur, dzięki niemu zupa ma odpowiednio kwaskowaty smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Grzyby mieszane

Mój dziadek twierdził, że najlepsza zalewajka jest z grzybów mieszanych. Dobrze, żeby były w niej podgrzybki, kurki, ale i prawdziwki, koźlaki czy nawet gąski lub maślaki. Każdy z grzybów oddaje zupie swój charakterystyczny aromat. Gotował ją bez żadnego przepisu, ot, tak na oko. Zawsze też powtarzał, że w zalewajce musi być sporo ziemniaków. Dzięki nim zupa zyskuje gęstość.

Sporo ziemniaków

Pierwszym krokiem jest dokładnie oczyszczanie i umycie świeżych grzybów leśnych. Następnie trzeba obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę. Gotuje się je wraz z cebulą i przyprawami. Gdy są lekko miękkie, czas na grzyby. Na zakończenie dodaje się żur, zalewajka gotowa. Jeśli kwaskowaty posmak jest zbyt mocny lub po prostu lubimy delikatniejsze zupy, można zabielić ją śmietaną. Niektórzy też dodają odrobinę tłuszczu i skwarek, ale wtedy traci ona swój wegetariański charakter. Według mnie zalewajka najlepiej smakuje po prostu z pajdą świeżego chleba.

Zalewajka na świeżych grzybach leśnych

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
  • żur do smaku,
  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 6-8 średnich ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 liście laurowe,
  • sól i pieprz w ziarnach do smaku,
  • gęsta i kwaśna śmietana do smaku, opcjonalnie,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i opłucz. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki.
  2. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Opłucz je, zalej wodą. Dodaj cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Wymieszaj i podgotuj.
  3. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj grzyby. Posól zupę.
  4. Po około 15 minutach, gdy grzyby będą miękkie, dodaj żur do smaku. Pogotuj jeszcze chwilę.
  5. Jeśli dodajesz śmietanę, to jest ostatni krok.
  6. Zalewajkę już na talerzu dopraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.


Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯