Dziadek robił najlepszą zalewajkę na grzybach. Wciąż próbuję odtworzyć jej smak

W sezonie grzybowym dziadek gotował taką zupę nawet kilka razy w tygodniu. Nigdy się nie nudziła. Była pyszna, sycąca, bardzo aromatyczna. Choć zalewajka to bardzo prosta zupa, to jej smak może po prostu zachwycić.

Taka zalewajka jest niezwykle aromatyczna. Taka zalewajka jest niezwykle aromatyczna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zalewajka na grzybach to przykład dania z serii: takie proste i takie pyszne. Składników jest tylko kilka i są one tanie. Zwłaszcza gdy grzyby mamy z własnych zbiorów. Na taką zupę nadają się wszystkie ich gatunki. Drugi ważny składnik to żur, dzięki niemu zupa ma odpowiednio kwaskowaty smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Grzyby mieszane

Mój dziadek twierdził, że najlepsza zalewajka jest z grzybów mieszanych. Dobrze, żeby były w niej podgrzybki, kurki, ale i prawdziwki, koźlaki czy nawet gąski lub maślaki. Każdy z grzybów oddaje zupie swój charakterystyczny aromat. Gotował ją bez żadnego przepisu, ot, tak na oko. Zawsze też powtarzał, że w zalewajce musi być sporo ziemniaków. Dzięki nim zupa zyskuje gęstość.

Sporo ziemniaków

Pierwszym krokiem jest dokładnie oczyszczanie i umycie świeżych grzybów leśnych. Następnie trzeba obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę. Gotuje się je wraz z cebulą i przyprawami. Gdy są lekko miękkie, czas na grzyby. Na zakończenie dodaje się żur, zalewajka gotowa. Jeśli kwaskowaty posmak jest zbyt mocny lub po prostu lubimy delikatniejsze zupy, można zabielić ją śmietaną. Niektórzy też dodają odrobinę tłuszczu i skwarek, ale wtedy traci ona swój wegetariański charakter. Według mnie zalewajka najlepiej smakuje po prostu z pajdą świeżego chleba.

Zalewajka na świeżych grzybach leśnych

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
  • żur do smaku,
  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 6-8 średnich ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 liście laurowe,
  • sól i pieprz w ziarnach do smaku,
  • gęsta i kwaśna śmietana do smaku, opcjonalnie,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i opłucz. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki.
  2. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Opłucz je, zalej wodą. Dodaj cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Wymieszaj i podgotuj.
  3. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj grzyby. Posól zupę.
  4. Po około 15 minutach, gdy grzyby będą miękkie, dodaj żur do smaku. Pogotuj jeszcze chwilę.
  5. Jeśli dodajesz śmietanę, to jest ostatni krok.
  6. Zalewajkę już na talerzu dopraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.


Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu