Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy

Leśne rarytasy to nie tylko borowiki i kurki. Podczas spacerów warto poszukać także purchawek. Odpowiednio przygotowane oczarują smakiem nawet tych, którzy niejedne grzyby już jedli w życiu.

Smażone purchawkiSmażone purchawki smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż purchawka bywa przez wielu niedoceniana, to w kuchni zamienia się w prawdziwy przysmak. Kluczowe jest, by zbierać tylko młode owocniki, których miąższ jest śnieżnobiały i zwarty. Właśnie z takich grzybów można przygotować danie, które smakiem i formą przypomina drobne kawałki mięsa z chrupką skórką. Efektowne, zaskakujące i tak smaczne, że nie opędzisz się od komplementów.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Purchawki w kuchni

Wiele osób omija je szerokim łukiem, szukając wyłącznie grzybów z klasycznym kapeluszem. Purchawki z wyglądu mogą wydawać się mało zachęcające, ale warto dać im szansę. Należą one do rodziny Lycoperdaceae, a najczęściej spotykana w Polsce purchawka chropowata (łac. Lycoperdon perlatum) przypomina niepozorne, małe kulki lub gruszki, często z drobnymi kolcami na powierzchni, które z czasem się ścierają.

Z purchawki chropowatej zrobisz pyszne kotlety
Z purchawki chropowatej zrobisz pyszne kotlety © Adobe Stock

Purchawka jest jadalna wyłącznie wtedy, gdy jest młoda. Miąższ grzyba musi być biały i jędrny. Aby to sprawdzić, wystarczy grzyba przekroić. Jeśli jego wnętrze jest elastyczne i śnieżnobiałe, to można zabierać się za gotowanie. Jeśli jednak zobaczysz, że miąższ zaczyna żółknąć lub brązowieć, oznacza to, że w środku rozwijają się zarodniki. Taki grzyb jest już niejadalny, a po naciśnięciu wystrzeli pyłem.

Smażone purchawki

Purchawka, ze względu na swoją gąbczastą, ale jędrną strukturę i delikatny, orzechowy aromat, jest idealna do smażenia. Pokrojone w plastry purchawki obtaczaj w rzadkim cieście przygotowanym z mąki, wody i szczypty soli i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowane talarki wyglądają trochę jak te ziemniaczane i są pyszną, chrupiącą przekąską.

Alternatywą jest smażenie ich na maśle. Nadaje ono potrawie zdecydowanie głębszy i bogatszy smak. Uważaj jednak, aby go nie spalić. Warto masło połączyć z olejem roślinnym lub sięgnąć po to klarowane. Rumiane talarki są same w sobie gotowym, sycącym daniem. Możesz podać je także w wersji obiadowej, z puree i surówką.

Zasady zbierania grzybów

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki