Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze

Sezon na grzybobranie nabiera tempa. To znak, że pora na pyszną zupę grzybową. W większości domów króluje ta z borowików czy podgrzybków, jednak w moim domu ulubienicą jest zupa z innego leśnego rarytasu

Zupa purchawkowaZupa purchawkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wielu osób nawet się po nie nie schyla, ale purchawki chropowate to niedoceniany skarb z lasu. Świetnie sprawdzają się w sosach, można je smażyć lub dusić, ale mój ulubiony przepis to pyszna zupa purchawkowa. Jest prosta w przygotowaniu i bogata w smaku, idealna na rozgrzewający, jesienny obiad.

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Purchawki chropowate

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum) wyróżnia się kulistym lub gruszkowatym kształtem i chropowatą powierzchnią pokrytą drobnymi kolcami. Młode owocniki są białe, mają od dwóch do sześciu centymetrów średnicy i są jędrne w dotyku. Z wiekiem grzyb brązowieje, a wnętrze wypełnia się ciemnym proszkiem zarodnikowym. Ten gatunek jest pospolity w polskich lasach liściastych i mieszanych. Purchawka rośnie w ściółce, często w grupach, ale bywa przeoczana lub deptana przez niedoświadczonych grzybiarzy.

Purchawka chropowata
Purchawka chropowata © Adobe Stock

Do spożycia nadają się wyłącznie młode, białe w środku purchawki. Stare, brunatne okazy mogą wywołać dolegliwości żołądkowe. Najczęstszy błąd to pomylenie purchawki chropowatej z trującym tęgoskórem cytrynowym, który w środku ma ciemnofioletowy lub czarny miąższ. Zawsze warto przekroić grzyb w lesie – jadalny okaz będzie miał jednolity, biały miąższ. Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą.

Zupa purchawkowa

Można by pomyśleć, że szkoda wysiłku na zbieranie purchawek, gdy w sklepie można dostać pieczarki. Wbrew pozorom smak nieco się różni, jest bogatszy, lekko orzechowy, a niektórzy twierdzą, że czują tam nutę rzodkiewek. Na dodatek zdobyć je można za darmo, zbierając je podczas spaceru.

Składniki:

  • 200 g młodych purchawek chropowatych,
  • 1 marchew,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz purchawki. Jeśli są małe, możesz ich nie kroić. Jeśli są większe, przetnij je na pół.
  2. W dużym garnku rozpuść masło, a następnie wrzuć purchawki. Smaż je na średnim ogniu, aż mocno się zarumienią.
  3. Kiedy purchawki nabiorą koloru, dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmniejsz ogień. Duś wszystko razem, aż cebula zmięknie.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i zalej całość bulionem.
  5. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż marchewka będzie miękka.
  6. Po tym czasie zapraw zupę śmietaną, mieszając, aby się nie zważyła. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Podawaj zupę na ciepło z makaronem i opcjonalnie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko