Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze

Sezon na grzybobranie nabiera tempa. To znak, że pora na pyszną zupę grzybową. W większości domów króluje ta z borowików czy podgrzybków, jednak w moim domu ulubienicą jest zupa z innego leśnego rarytasu

Zupa purchawkowaZupa purchawkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wielu osób nawet się po nie nie schyla, ale purchawki chropowate to niedoceniany skarb z lasu. Świetnie sprawdzają się w sosach, można je smażyć lub dusić, ale mój ulubiony przepis to pyszna zupa purchawkowa. Jest prosta w przygotowaniu i bogata w smaku, idealna na rozgrzewający, jesienny obiad.

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Purchawki chropowate

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum) wyróżnia się kulistym lub gruszkowatym kształtem i chropowatą powierzchnią pokrytą drobnymi kolcami. Młode owocniki są białe, mają od dwóch do sześciu centymetrów średnicy i są jędrne w dotyku. Z wiekiem grzyb brązowieje, a wnętrze wypełnia się ciemnym proszkiem zarodnikowym. Ten gatunek jest pospolity w polskich lasach liściastych i mieszanych. Purchawka rośnie w ściółce, często w grupach, ale bywa przeoczana lub deptana przez niedoświadczonych grzybiarzy.

Purchawka chropowata
Purchawka chropowata © Adobe Stock

Do spożycia nadają się wyłącznie młode, białe w środku purchawki. Stare, brunatne okazy mogą wywołać dolegliwości żołądkowe. Najczęstszy błąd to pomylenie purchawki chropowatej z trującym tęgoskórem cytrynowym, który w środku ma ciemnofioletowy lub czarny miąższ. Zawsze warto przekroić grzyb w lesie – jadalny okaz będzie miał jednolity, biały miąższ. Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą.

Zupa purchawkowa

Można by pomyśleć, że szkoda wysiłku na zbieranie purchawek, gdy w sklepie można dostać pieczarki. Wbrew pozorom smak nieco się różni, jest bogatszy, lekko orzechowy, a niektórzy twierdzą, że czują tam nutę rzodkiewek. Na dodatek zdobyć je można za darmo, zbierając je podczas spaceru.

Składniki:

  • 200 g młodych purchawek chropowatych,
  • 1 marchew,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz purchawki. Jeśli są małe, możesz ich nie kroić. Jeśli są większe, przetnij je na pół.
  2. W dużym garnku rozpuść masło, a następnie wrzuć purchawki. Smaż je na średnim ogniu, aż mocno się zarumienią.
  3. Kiedy purchawki nabiorą koloru, dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmniejsz ogień. Duś wszystko razem, aż cebula zmięknie.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i zalej całość bulionem.
  5. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż marchewka będzie miękka.
  6. Po tym czasie zapraw zupę śmietaną, mieszając, aby się nie zważyła. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Podawaj zupę na ciepło z makaronem i opcjonalnie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟