Czym różni się masło klarowane od zwykłego? O tym trzeba wiedzieć

Bez masła nie wyobrażamy sobie codziennych posiłków, pieczenia, a często także smażenia. Tylko tego zwykłego czy klarowanego? Choć łączy je nazwa, to jednak sporo też dzieli. Dobrze wiedzieć, jak używać jednego i drugiego.

Masło klarowane a zwykłe — jakie są różnice?Masło klarowane a zwykłe — jakie są różnice?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Masło zwykłe, w kostce jest nam znacznie lepiej znane niż to klarowane. Według przepisów powinno zawierać od 80 proc. do 90 proc. tłuszczu mlecznego. Tradycyjnie masło wytwarza się z mleka krowiego. Takich właśnie informacji powinniśmy szukać na etykiecie. A jak jest z masłem klarowanym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Z kuchni indyjskiej

Masło klarowane znane również jako ghee, jest produktem o długoletniej tradycji, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Proces jego wytwarzania polega na delikatnym podgrzewaniu zwykłego masła, co pozwala na oddzielenie tłuszczu mlecznego od wody oraz białek mleka takich jak kazeina.

Zawierają witaminy

Zarówno masło tradycyjne, jak i klarowane, dostarcza ważnych dla organizmu witamin, takich jak A, D, E i K. Klarowane wyróżnia się dodatkowo zawartością krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Badania wskazują, że kwasy te mogą łagodzić stany zapalne.

Czym różni się masło klarowane od zwykłego?

  • Wyższa temperatura dymienia. Masło klarowane nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach. Nie ulega przypaleniu tak łatwo jak zwykłe masło, którego można używać tylko do krótkiego smażenia, na przykład do jajecznicy.
  • Nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest polecane dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na kazeinę.
  • Dłuższa przydatność do spożycia. Może być przechowywane w lodówce nawet do roku i nie traci swoich cennych właściwości.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"