Czym różni się masło klarowane od zwykłego? O tym trzeba wiedzieć

Bez masła nie wyobrażamy sobie codziennych posiłków, pieczenia, a często także smażenia. Tylko tego zwykłego czy klarowanego? Choć łączy je nazwa, to jednak sporo też dzieli. Dobrze wiedzieć, jak używać jednego i drugiego.

Masło klarowane a zwykłe — jakie są różnice?Masło klarowane a zwykłe — jakie są różnice?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Masło zwykłe, w kostce jest nam znacznie lepiej znane niż to klarowane. Według przepisów powinno zawierać od 80 proc. do 90 proc. tłuszczu mlecznego. Tradycyjnie masło wytwarza się z mleka krowiego. Takich właśnie informacji powinniśmy szukać na etykiecie. A jak jest z masłem klarowanym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Z kuchni indyjskiej

Masło klarowane znane również jako ghee, jest produktem o długoletniej tradycji, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Proces jego wytwarzania polega na delikatnym podgrzewaniu zwykłego masła, co pozwala na oddzielenie tłuszczu mlecznego od wody oraz białek mleka takich jak kazeina.

Zawierają witaminy

Zarówno masło tradycyjne, jak i klarowane, dostarcza ważnych dla organizmu witamin, takich jak A, D, E i K. Klarowane wyróżnia się dodatkowo zawartością krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Badania wskazują, że kwasy te mogą łagodzić stany zapalne.

Czym różni się masło klarowane od zwykłego?

  • Wyższa temperatura dymienia. Masło klarowane nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach. Nie ulega przypaleniu tak łatwo jak zwykłe masło, którego można używać tylko do krótkiego smażenia, na przykład do jajecznicy.
  • Nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest polecane dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na kazeinę.
  • Dłuższa przydatność do spożycia. Może być przechowywane w lodówce nawet do roku i nie traci swoich cennych właściwości.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis