Po tej zupie szybko dojdziesz do siebie. Wzmacnia i działa łagodząco na jelita

Przeziębienie, katar czy kaszel bardzo nas osłabia. Nawet kiedy wydaje ci się, że już możesz zapomnieć infekcji, musisz o siebie dbać, by szybciej odzyskać dobrą kondycję. Odpowiednia dieta jest wtedy na wagę złota.

Ta zupa pomoże w szybkiej regeneracjiTa zupa pomoże w szybkiej regeneracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bozena Pisarska
Dorota Gepert

Krupnik to dla wielu z nas znienawidzona zupa z przedszkola. Jednak warto odsunąć na bok swoje uprzedzenia. Zimą, a już zwłaszcza po chorobie, tę zupę powinno się jeść co najmniej raz w tygodniu. To jedna z najstarszych polskich zup, a cały czas jej działanie jest nie do przecenienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Babciny sposób zawsze się sprawdza

Pewnie pamiętasz z dzieciństwa, że kiedy tylko zaczynało się przeziębienie, babcia gotowała krupnik. Serwowała go też na osłabienie po infekcji. Od pokoleń wiadomo, że ta zupa ma konkretne działanie wzmacniające. Znajduje się w niej białko, witaminy i minerały. Dostarcza błonnika, żelaza, miedzi, potasu oraz fosforu. Ma dużo witamin z grupy B i wyróżnia się wysoką dawką niacyny, która m.in. pomaga w usprawnieniu metabolizmu.

Jakiej użyć kaszy do krupniku?

Choć do krupniku można stosować różnego rodzaju kasze, po chorobie najlepiej używać tradycyjnie, jęczmiennej. Wyróżnia ją duża zawartość błonnika. Pomaga on w obniżaniu poziomu cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że dłużej nie czujemy głodu. Wspiera też proces oczyszczania jelit.

Krupnik można ugotować na różnym rodzajach mięsa, tradycyjnie na żeberkach i żołądkach. Jednak przy osłabieniu, korzystniej postawić na delikatniejszy bulion drobiowy. Przygotuj go na kurczaku lub indyku.

Stawia na nogi

Krupnik jest też daniem niskokalorycznym, a jednocześnie sycącym. Dodatkowo szybko wymiata złogi zalegające w jelitach. To bardzo ważne, bo jelita po chorobie często działają mniej sprawnie. Obciążony jest też układ trawienny, więc lekkie posiłki są jak najbardziej wskazane. Szczególnie warto zwrócić na to uwagę, gdy podczas infekcji trzeba było przyjmować antybiotyki.

Delikatny krupnik idealny po infekcji

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • kawałek pora,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła i odrobina oliwy,
  • 2 litry wody,
  • 800 g drobiu (skrzydełka, udka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 80 g kaszy jęczmiennej,
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zalej zimną wodą, dodaj ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, możesz zetrzeć na tarce i dodać do wywaru.
  3. Na końcu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około pół godziny.
  4. Kaszę przepłucz zimną wodą, a następnie dodaj do zupy.
  5. Gotuj krupnik, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza napęcznieje.
  6. Pod koniec dopraw go solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno pokrojonym koperkiem albo natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej