Rozgrzewa i syci na długo. W zimowy dzień rodzina od razu prosi o meksykańską zupę
Ostatnio styczeń pokazał nam mocno zimowe oblicze. W takie mroźne dni świetnie sprawdzają się rozgrzewające dania. Mojej rodzinie zasmakowały zupy z dalekiego kraju. Meksykanie wiedzą, jak zestawić smaki, bo potrawa syciła na długo i dawała dużo ciepła. Polecam zwłaszcza po długim spacerze.
Kuchnia meksykańska staje się coraz bardziej popularna. Tortilla, burrito, tacos i guacamole? Pewnie już wiesz co to za potrawy. Czas przyjrzeć się meksykańskim zupom, które też zasługują na uwagę. Zwłaszcza że wprost idealnie sprawdzają się podczas chłodnych dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Niepowtarzalny smak
Kuchnia meksykańska zyskała status kulturowego dziedzictwa UNESCO w 2010 roku, co podkreśla jej znaczenie. Te dania to połączenie starych azteckich tradycji z wpływami europejskimi, które od wieków kształtują jej niepowtarzalny charakter. Meksykańskie potrawy bazują na lokalnych produktach takich jak kukurydza, fasola i chili, co nadaje im niepowtarzalny smak. Często są doprawiane kolendrą. Każda potrawa ma intensywny zapach i składa się z różnorodnych składników. Meksykanie lubią kontrasty smakowe.
Inaczej niż u nas
To wszystko odnosi się także do meksykańskich zup. Są znacznie gęstsze od tych, które znamy z naszej rodzimej kuchni. Meksykanie raczej nie stosują do nich klusek, ale gęstość zapewnia im fasola czy kukurydza. Oprócz nich są jeszcze warzywa korzeniowe. Ważnym dodatkiem jest też mięso, na przykład pierś kurczaka pokrojona na małe kawałki. To wszystko sprawia, że te zupy mogą wręcz przypominać potrawy jednogarnkowe. Gotując je trzeba też przygotować się na inne doprawianie: chili, kmin rzymski, papryka, oregano, kurkuma, czosnek, kolendra. Wszystkie są potrzebne, by zupa miała wyrazisty charakter. Dzięki temu też świetnie rozgrzewa. Jest tak sycąca, że może wystarczyć na pierwsze i drugie danie.
Rozgrzewająca zupa meksykańska
Składniki:
- 2,5 litra bulionu,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 1 batat,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- połowa puszki pomidorów,
- śmietanki 30 proc. do smaku,
- 2 łyżki oliwy,
- kmin rzymski, słodka i ostra papryka, kurkuma, oregano, kolendra, imbir oraz sól i pieprz do smaku,
- kolendra lub natka do podania.
Sposób przygotowania:
- Obierz wszystkie warzywa i drobno pokrój. W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość.
- Następnie dodaj batata, marchewkę i pora. Podsmażaj całość przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.
- Zalej całość gorącym bulionem i zagotuj. Potem zmniejsz moc palnika i gotuj około 35 minut, by warzywa były miękkie.
- Wtedy dodaj pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i pomidory.
- Gotuj przez kolejne ok. 15 minut na małej mocy palnika.
- Dodać śmietankę i dokładnie wymieszaj zupę.
- Podawaj ją z posiekaną kolendrą lub natką.