Rozgrzewa i syci na długo. W zimowy dzień rodzina od razu prosi o meksykańską zupę

Ostatnio styczeń pokazał nam mocno zimowe oblicze. W takie mroźne dni świetnie sprawdzają się rozgrzewające dania. Mojej rodzinie zasmakowały zupy z dalekiego kraju. Meksykanie wiedzą, jak zestawić smaki, bo potrawa syciła na długo i dawała dużo ciepła. Polecam zwłaszcza po długim spacerze.

Ta zupa jest niezwykle sycącaTa zupa jest niezwykle sycąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Dorota Gepert

Kuchnia meksykańska staje się coraz bardziej popularna. Tortilla, burrito, tacos i guacamole? Pewnie już wiesz co to za potrawy. Czas przyjrzeć się meksykańskim zupom, które też zasługują na uwagę. Zwłaszcza że wprost idealnie sprawdzają się podczas chłodnych dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Niepowtarzalny smak

Kuchnia meksykańska zyskała status kulturowego dziedzictwa UNESCO w 2010 roku, co podkreśla jej znaczenie. Te dania to połączenie starych azteckich tradycji z wpływami europejskimi, które od wieków kształtują jej niepowtarzalny charakter. Meksykańskie potrawy bazują na lokalnych produktach takich jak kukurydza, fasola i chili, co nadaje im niepowtarzalny smak. Często są doprawiane kolendrą. Każda potrawa ma intensywny zapach i składa się z różnorodnych składników. Meksykanie lubią kontrasty smakowe.

Inaczej niż u nas

To wszystko odnosi się także do meksykańskich zup. Są znacznie gęstsze od tych, które znamy z naszej rodzimej kuchni. Meksykanie raczej nie stosują do nich klusek, ale gęstość zapewnia im fasola czy kukurydza. Oprócz nich są jeszcze warzywa korzeniowe. Ważnym dodatkiem jest też mięso, na przykład pierś kurczaka pokrojona na małe kawałki. To wszystko sprawia, że te zupy mogą wręcz przypominać potrawy jednogarnkowe. Gotując je trzeba też przygotować się na inne doprawianie: chili, kmin rzymski, papryka, oregano, kurkuma, czosnek, kolendra. Wszystkie są potrzebne, by zupa miała wyrazisty charakter. Dzięki temu też świetnie rozgrzewa. Jest tak sycąca, że może wystarczyć na pierwsze i drugie danie.

Rozgrzewająca zupa meksykańska

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 batat,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • połowa puszki pomidorów,
  • śmietanki 30 proc. do smaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kmin rzymski, słodka i ostra papryka, kurkuma, oregano, kolendra, imbir oraz sól i pieprz do smaku,
  • kolendra lub natka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz wszystkie warzywa i drobno pokrój. W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość.
  2. Następnie dodaj batata, marchewkę i pora. Podsmażaj całość przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.
  3. Zalej całość gorącym bulionem i zagotuj. Potem zmniejsz moc palnika i gotuj około 35 minut, by warzywa były miękkie.
  4. Wtedy dodaj pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i pomidory.
  5. Gotuj przez kolejne ok. 15 minut na małej mocy palnika.
  6. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszaj zupę.
  7. Podawaj ją z posiekaną kolendrą lub natką.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik