PrzepisProste przepisyNasze babcie zawsze gotowały ją w chłodne dni. Wspiera odporność, smakuje wybornie i przyjemnie rozgrzewa

Nasze babcie zawsze gotowały ją w chłodne dni. Wspiera odporność, smakuje wybornie i przyjemnie rozgrzewa

Ta zupa zawsze powraca w listopadzie. Nic dziwnego, bo na chłodne i deszczowe dni jest świetna. Ogórkowa to absolutny klasyk polskiej kuchni, który w domach gości od wielu pokoleń. Nasze babcie przygotowywały ją na żeberkach i domowych ogórkach kiszonych. I ten klasyczny przepis sprawdza się do dziś.

Zupa ogórkowa w białej miseczce
Zupa ogórkowa w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.11.2024 11:25

Kuchnia polska słynie z lekko kwaśnych zup. Jedną z najlepszych jest na pewno ogórkowa. Nasze babcie wybierały do niej kiszone ogórki, które przygotowywały same. Jeśli ich nie masz, bez problemu kupisz dobrej jakości kiszonki. Ten składnik jest tu kluczowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Dzięki ogórkom kiszonym ta zupa pretenduje do jednej z najlepszych potraw na jesienną aurę. Przede wszystkim zawiera dużo magnezu i potasu, co wspiera serce i układ nerwowy. Witaminy A, E, C i K wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty działają zaś na organizm oczyszczająco. Dzięki tej zupie dostarczamy też sobie porcję błonnika, który usprawnia trawienie i sprawia, że nie odczuwamy głodu jeszcze długo po zjedzeniu obiadu. Nasze babcie wiedziały więc, co robią, gdy jesienią często gotowały ogórkową.

Jakie mięso do ogórkowej?

W przepisach na ogórkową często można spotkać mięso z kurczaka do ugotowania wywaru. Jednak nasze babcie używały do niej najczęściej żeberek. To mięso nadaje zupie głębszego smaku i sprawia, że jest jeszcze bardziej sycąca. Zupa na kurczaku jest z pewnością lżejsza. Najlepiej więc dostosować bulion do swojego smaku. Ta sama zasada dotyczy ilości ogórków czy domowego przecieru z ogórków - stopień kwaskowatości każdemu pasuje nieco inny.

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mały seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opalona cebula,
  • około 2 l wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • ok. 7 ogórków kiszonych lub 300 ml przecieru ogórkowego,
  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 1 żółtko,
  • posiekany świeży koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść podzielone na mniejsze części żeberka wieprzowe. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, obranego selera, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku bez łupiny oraz opaloną cebulę. Dodaj sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez około godzinę.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z bulionu wyciągnij żeberka oraz warzywa i wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przecier ogórkowy lub ogórki starte na tarce i przesmaż całość.
  4. Ogórki przełóż do wywaru z ziemniakami. Marchewkę, korzeń i seler zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy i zagotuj.
  5. Do śmietany dodaj żółtko oraz chochelkę gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zwarzy.
  6. Zupę podawaj posypaną koperkiem.
zupazupa ogórkowakiszonki