Do zupy dyniowej dodaję chrupiący dodatek. Niesamowicie podkręca jej smak
Zupa dyniowa jest jednym z kulinarnych symboli jesieni. Jest aromatyczna, gęsta, doskonale rozgrzewa i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Jednak tak samo jak sama zupa ważne są dodatki do niej. To one dodają jej swoistego charakteru.
30.10.2024 16:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesienią dynia króluje w kuchni. Wykorzystuje się ją do wielu dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jednak zdecydowanie najczęściej gotujemy z niej zupę. Doskonale sprawdza się ona na eleganckie obiady, jak i na codzienne posiłki. Za każdym razem może być inna dzięki dodatkom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza odmiana dyni do zupy
Podstawowy składniki zupy to oczywiście dynia. Często polecana jest odmiana hokkaido. Słynie ona z dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Do zupy będzie także potrzebny bulion warzywny, śmietana i przyprawy. Dynia ma łagodny smak, dla niektórych wręcz mdły, dlatego tak ważne są dodatki do tego dania.
Jakie przyprawy do zupy dyniowej?
Aby zupa dyniowa zyskała na smaku, warto dodać do niej przyprawy, których z reguły nie stosujemy do tradycyjnych zup. Chodzi o kurkumę, imbir i cynamon, bo dodają korzennego aromatu. Sprawdza się też sok pomarańczowy, który sprawia, że danie ma owocowy, świeży posmak.
Jednak jeszcze ważniejsze dla smaku są dodatki, które dokłada się już do gotowej zupy. Najczęściej są to pestki dyni, które naturalnie kojarzą się z tą zupą. Często też sięgamy po grzanki, orzechy czy płatki migdałowe. Niektórzy też lubią mięsny akcent, na przykład chipsy z boczku.
Chrupiący dodatek do zupy dyniowej
Tej jesieni odkryłam jeszcze inny dodatek, który bardzo mi zasmakował. Pieczona ciecierzyca jest przyjemnie chrupiąca i lekko pikantna, świetnie komponuje się ze smakiem zupy dyniowej. Przygotujesz ją w piekarniku, zanim ugotuje się zupa. Pieczona ciecierzyca jest także świetną przekąską. Może zastąpić tradycyjne chipsy i nadaje się do sałatek.
Pieczona ciecierzyca do zupy dyniowej
Składniki:
- 150 g ciecierzycy z puszki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- ostra papryka,
- czosnek lub inne ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy na sitku, wypłucz i osusz.
- Następnie przełóż ją do miski, dodaj olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Wysyp ciecierzycę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż równo.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 30-40 minut. W trakcie pieczenia możesz ją przemieszać.
...