Jak kupić najlepszą dynię? Na to zawsze trzeba zwrócić uwagę
Dynia króluje na straganach. Trudno jej nie zauważyć, bo jej kolor przyciąga wzrok, a kształty bywają imponujące. Jednak najważniejsze jest to, by przekrojeniu miąższ tego warzywa był jędrny, a nie przesuszony. Na co zwracać uwagę, by kupić najlepszą do celów kulinarnych dynię?
30.10.2024 12:43
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Wykorzystujemy ją do wielu dań, od syropu do kawy, po zupy, kluski czy słodkie wypieki. O sukcesie tych dań w dużej mierze decyduje dobra jakość dyni. Gdy jest przesuszona, nie będą takie smaczne. Dlatego warto wiedzieć, jak wybrać najlepszy okaz na straganie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia: zwróć uwagę na skórkę
Dobrze jest kupować dynię w całości, wtedy najdłużej zachowa świeżość. Jednak tutaj wybór jest szczególnie ważny, by po przekrojeniu nie było rozczarowania. Zacznij od dokładnego obejrzenia skórki, która powinna być gładka i twarda, bez uszkodzeń. Ważny jest również jej kolor. Tutaj wiele zależy od odmiany, jednak ważne by był równomierny i dość intensywny. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym ma więcej beta-karotenu, a także barwnika.
O czym świadczy ogonek
Warto też zwrócić uwagę na łodyżkę. Ogonek powinien być lekko zdrewniały. Jego brak może wskazywać na to, że dynia została zbyt wcześnie zerwana lub przechowywana jest w nieodpowiednich warunkach.
Znajome triki
Przy zakupie dyni sprawdzą się też triki, które stosujemy na straganie, kiedy wybieramy arbuza. Chodzi oczywiście o to, by posłuchać, jaki dźwięk wydobywa się przy stukaniu. Odgłos wydawany przez dynię powinien być głuchy. To oznacza, że jest pełna i dojrzała. Pusty dźwięk może oznaczać, że miąższ jest przesuszony lub po przekrojeniu będzie go niewiele. Dynia, tak samo jak arbuz, powinna mieć tylko jedną plamę. To świadczy o tym, że rosła leżąc w jednej pozycji od początku do końca.
Znaczenie ma też waga. Im cięższa będzie dynia w stosunku do swojego rozmiaru, tym bardziej będzie w środku mięsista i soczysta.