WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Jak kupić najlepszą dynię? Na to zawsze trzeba zwrócić uwagę

Dynia króluje na straganach. Trudno jej nie zauważyć, bo jej kolor przyciąga wzrok, a kształty bywają imponujące. Jednak najważniejsze jest to, by przekrojeniu miąższ tego warzywa był jędrny, a nie przesuszony. Na co zwracać uwagę, by kupić najlepszą do celów kulinarnych dynię?

Jak kupić najlepszą dynię?Jak kupić najlepszą dynię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Wykorzystujemy ją do wielu dań, od syropu do kawy, po zupy, kluski czy słodkie wypieki. O sukcesie tych dań w dużej mierze decyduje dobra jakość dyni. Gdy jest przesuszona, nie będą takie smaczne. Dlatego warto wiedzieć, jak wybrać najlepszy okaz na straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Dynia: zwróć uwagę na skórkę

Dobrze jest kupować dynię w całości, wtedy najdłużej zachowa świeżość. Jednak tutaj wybór jest szczególnie ważny, by po przekrojeniu nie było rozczarowania. Zacznij od dokładnego obejrzenia skórki, która powinna być gładka i twarda, bez uszkodzeń. Ważny jest również jej kolor. Tutaj wiele zależy od odmiany, jednak ważne by był równomierny i dość intensywny. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym ma więcej beta-karotenu, a także barwnika. 

O czym świadczy ogonek

Warto też zwrócić uwagę na łodyżkę. Ogonek powinien być lekko zdrewniały. Jego brak może wskazywać na to, że dynia została zbyt wcześnie zerwana lub przechowywana jest w nieodpowiednich warunkach. 

Znajome triki

Przy zakupie dyni sprawdzą się też triki, które stosujemy na straganie, kiedy wybieramy arbuza. Chodzi oczywiście o to, by posłuchać, jaki dźwięk wydobywa się przy stukaniu. Odgłos wydawany przez dynię powinien być głuchy. To oznacza, że jest pełna i dojrzała. Pusty dźwięk może oznaczać, że miąższ jest przesuszony lub po przekrojeniu będzie go niewiele. Dynia, tak samo jak arbuz, powinna mieć tylko jedną plamę. To świadczy o tym, że rosła leżąc w jednej pozycji od początku do końca.

Znaczenie ma też waga. Im cięższa będzie dynia w stosunku do swojego rozmiaru, tym bardziej będzie w środku mięsista i soczysta.

Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty