Jedz, nie żałuj sobie. Ten niepozorny owoc ma więcej wartości niż jabłko

W tym sezonie warto docenić owoc kaki.
W tym sezonie warto docenić owoc kaki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aquarimage

18.09.2024 07:20, aktual.: 18.09.2024 08:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skojarzenia z żółtym pomidorem są jak najbardziej trafne. Ten owoc jest do niego bardzo podobny, może nawet dojść do pomyłki. Właśnie zaczyna się sezon na kaki i naprawdę warto wypatrywać go w sklepach i na straganach.

Kaki, znany również jako persymona czy chińska śliwka to owoc, który ma intensywnie słodki, miodowy smak i najlepiej jeść go na surowo. Nie ma pestek, wystarczy go umyć, odciąć zieloną część na górze, obrać ze skórki, pokroić i mała przekąska gotowa. Dlaczego warto na nie postawić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarcza z witamin

Owoc kaki to prawdziwa bomba witaminowa, wartościami odżywczymi przewyższa nawet nasze rodzime jabłka. Przede wszystkim zawiera duże ilości witamin A, C oraz E. Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu, wspiera także układ odpornościowy. Z kolei witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, a także wspiera działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina E natomiast pomaga utrzymać zdrową skórę, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dobry nawet dla skóry

Kaki jest również bogate w minerały, takie jak potas, który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo, owoc ten jest źródłem błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie można zapominać o obecności antyoksydantów, takich jak beta-karoten i luteina, które również wspierają zdrowie oczu i chronią przed chorobami. Mają one też dobry wpływ na wygląd skóry. Spowalniają proces jej starzenia, dłużej pozostaje jędrna i gładka.

Wspiera jelita

Inną ważną właściwością kaki jest jego działanie antyzapalne. Składniki zawarte w persymonie mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Błonnik zawarty w kaki wspiera zdrowie jelit, poprawiając perystaltykę i pomagając utrzymać prawidłową florę bakteryjną. Dzięki temu, kaki może być wartościowym dodatkiem do diety dla osób dbających o układ pokarmowy.

Kiedy warto jeść kaki

  • Kiedy masz problemy z trawieniem. Ten owoc ma dużo błonnika.
  • Gdy chcesz wzmocnić wzrok. Kaki ma karotenoidy, które zapewniają dobre funkcjonowanie oczu, zwłaszcza o zmierzchu.
  • Owoce kaki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy i obniżają ciśnienie krwi.


Jak kupować ten owoc

Najlepiej wybierać owoce dojrzałe. Ich skórka powinna być jędrna i bez plam. Można przechowywać je w lodówce, bo zbyt wysoka temperatura przyspiesza ich psucie.

Pomysły na kaki:

  • pasują do sałatek owocowych, dobrze łączą się z winogronami, cytrusami, granatami;
  • można podawać je do mięsa, np. do drobiu;
  • do sałatek warzywnych, idealnie komponują się np. z rukolą czy z burakami;
  • pasują do owsianki;
  • warto spróbować go z serami;
  • są idealne na szybką konfiturę do naleśników czy placków.