Jak długo można przechowywać kiszone ogórki? Odpowiedź może wielu zadziwić

Chowasz tegoroczne kiszonki do spiżarni, a tam zapasy z ubiegłych lat? To się często zdarza. Podpowiadamy, jak długo można przechowywać domowe przetwory.

Zawsze warto mieć zapas ogórków kiszonych. Zawsze warto mieć zapas ogórków kiszonych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki kiszone są idealnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Cenimy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za liczne korzyści zdrowotne. Kiszenie ogórków to w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. I na pewno warto ją kontynuować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Domowe są najlepsze

Domowe kiszenie ogórków ma wiele zalet. Przede wszystkim daje nam pełną kontrolę nad składnikami. Możemy dodawać ulubione przyprawy i zioła. Dzięki temu ogórki będą dokładnie takie, jak nam smakują. Poza tym, w domowych warunkach mamy pewność, że ogórki są świeże i nie zawierają konserwantów.

Kolejnym argumentem za samodzielnym kiszeniem jest ekonomia. Porównując koszty zakupu gotowych kiszonych ogórków z ceną składników do ich przygotowania, nietrudno zauważyć, że domowe kiszonki są znacznie tańsze. Do tego przygotowanie kiszonek nie jest trudne. Udaje się nawet za pierwszym razem.

W chłodnym miejscu

Zrobiłeś już w tym roku kiszonki ze sprawdzonego przepisu? Na ich smak i jakość ma też wpływ właściwa temperatura ich przechowywania. Unikaj trzymania słoików w zbyt ciepłych miejscach, ponieważ może to prowadzić do nadmiernej fermentacji. Najlepiej sprawdzi się chłodne, ciemne miejsca – idealna będzie piwnica, spiżarnia lub zaciemniona szafka, gdzie panuje stała temperatura od 10 do 15 st. C. Dzięki tym prostym krokom twoje ogórki będą jędrne i smakowite przez ... No właśnie, jak długo można przechowywać słoiki z kiszonkami?

W ciągu roku

Wraz z otwarciem słoika, nasze przetwory, zaczynają być narażone na działanie bakterii z otoczenia. Z tego powodu otwarty słoik należy przechowywać w lodówce. Wówczas przetwory takie jak ogórki kiszone, mogą być przechowywane do 2-3 tygodni. Kiedy słoiki są zamknięte, zostały prawidłowo zawekowane, to mogą być przechowywane od 1 do 2 lat. Jednak najlepiej ogórki kiszone zjeść w ciągu roku od momentu zawekowania, wtedy ich smak jest najlepszy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟