Jak długo można przechowywać kiszone ogórki? Odpowiedź może wielu zadziwić
Chowasz tegoroczne kiszonki do spiżarni, a tam zapasy z ubiegłych lat? To się często zdarza. Podpowiadamy, jak długo można przechowywać domowe przetwory.
28.09.2024 15:55
Ogórki kiszone są idealnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Cenimy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za liczne korzyści zdrowotne. Kiszenie ogórków to w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. I na pewno warto ją kontynuować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe są najlepsze
Domowe kiszenie ogórków ma wiele zalet. Przede wszystkim daje nam pełną kontrolę nad składnikami. Możemy dodawać ulubione przyprawy i zioła. Dzięki temu ogórki będą dokładnie takie, jak nam smakują. Poza tym, w domowych warunkach mamy pewność, że ogórki są świeże i nie zawierają konserwantów.
Kolejnym argumentem za samodzielnym kiszeniem jest ekonomia. Porównując koszty zakupu gotowych kiszonych ogórków z ceną składników do ich przygotowania, nietrudno zauważyć, że domowe kiszonki są znacznie tańsze. Do tego przygotowanie kiszonek nie jest trudne. Udaje się nawet za pierwszym razem.
W chłodnym miejscu
Zrobiłeś już w tym roku kiszonki ze sprawdzonego przepisu? Na ich smak i jakość ma też wpływ właściwa temperatura ich przechowywania. Unikaj trzymania słoików w zbyt ciepłych miejscach, ponieważ może to prowadzić do nadmiernej fermentacji. Najlepiej sprawdzi się chłodne, ciemne miejsca – idealna będzie piwnica, spiżarnia lub zaciemniona szafka, gdzie panuje stała temperatura od 10 do 15 st. C. Dzięki tym prostym krokom twoje ogórki będą jędrne i smakowite przez ... No właśnie, jak długo można przechowywać słoiki z kiszonkami?
W ciągu roku
Wraz z otwarciem słoika, nasze przetwory, zaczynają być narażone na działanie bakterii z otoczenia. Z tego powodu otwarty słoik należy przechowywać w lodówce. Wówczas przetwory takie jak ogórki kiszone, mogą być przechowywane do 2-3 tygodni. Kiedy słoiki są zamknięte, zostały prawidłowo zawekowane, to mogą być przechowywane od 1 do 2 lat. Jednak najlepiej ogórki kiszone zjeść w ciągu roku od momentu zawekowania, wtedy ich smak jest najlepszy.