PrzepisDania mięsneW niedzielę zawsze robię kotlety rosołowe. Smaczniejsze od tradycyjnych

W niedzielę zawsze robię kotlety rosołowe. Smaczniejsze od tradycyjnych

Kotlety mielone
Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay

29.09.2024 11:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Weekend bez rosołu? W wielu polskich domach to nie do pomyślenia. Z reguły tę zupę gotujemy w dużym garnku, by starczyło jeszcze na poniedziałek. Wielu z nas przerabia go też na pomidorową. A co z warzywami i mięsem? One też mogą być bazą wielu dań. Jednym z nich są kotlety.

Chociaż mamy coraz więcej przepisów na wegetariańskie wersje rosołu i są one coraz popularniejsze, to jednak klasyczna, mięsna wersja wciąż jest numerem jeden w naszych domach. Z reguły gotujemy go na wołowinie, kurczaku, indyku bądź kaczce. Te rodzaje mięsa pozwalają wyciągnąć mnóstwo umamicznego smaku i dodać mu głębi. Wielu kucharzy twierdzi, że najlepszy rosół ugotujemy na kilku gatunkach mięsa. Jednak niezależnie od tego, czy gotujemy właśnie taki rosół, czy tylko na kurczaku, po zjedzeniu rosołu mięso pozostaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bierz przykład z babci

Co jest wyznacznikiem nowoczesnej kuchni? Według wielu znawców to właśnie zero waste, czyli gotowanie bez resztek. Wyrzucanie żywności jest olbrzymim, globalnym problemem. Nie mamy na to wpływu? Otóż nie. Każda kromka chleba, owoce, warzywa, mięso, każdy produkt spożywczy, który ląduje na śmietniku, pogłębia ten problem. Warto zatem brać przykład z naszych babć, bo kiedyś w kuchni naprawdę nic się nie wyrzucało.

Nic nie marnuj

W kuchni nie powinno się nic marnować. W dzisiejszych czasach to trudne założenie, ale dobrze jest starać się na każdym kroku. Ta słynna pomidorowa z rosołu to właśnie pomysł naszych przodków, by nie wylewać resztek rosołu. Z mięsa zaś przygotowywano pasztety, potrawki czy farsze do pierogów. Dobrym pomysłem są też kotlety, które w smaku przypominają klasyczne mielone.

Kotlety z mięsa z rosołu — przepis

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu,
  • marchew, pietruszka, cebula z rosołu,
  • połowa świeżej, zeszklonej cebuli,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy,
  • kilka gałązek koperku,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj. Tak samo przygotuj warzywa z rosołu.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj wcześniej zeszklona cebulę, przyprawy, drobno pokrojony koperek oraz jajko.
  3. Składniki wymieszaj, lekko je też porozgniataj.
  4. Z masy formuj małe kotlety i panieruj je w bułce tartej.
  5. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju. Potem odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
kotletyrosółzero waste